در گذشت آیت الله حاج ملا علی میرزا خلیلی :
در چنین روزی درسال ۱۲۲۶ هجری قمری ، حاج ملاعلی میرزا خلیلی یکی ازبرجسته ترین علمای جهان تشیع دیده ازجهان فروبست . ازآن عالم جلیل القدرآثارگرانسنگی به جای مانده است .
نخستین اعزام دانشجو :
درچنین روزی درسال ۱۸۱۱ میلادی ، نخستین اعزام دانشجوبه خارج ازایران آغازشد وعباس میرزا دوتن ازایرانیان را برای فراگیری علوم و فنون روز، راهی انگلستان کرد . پس ازآن ، روند اعزام دانشجو به خارج کشوراوج گرفت. گفته می شود عباس میرزا درجنگ های روسیه با ایران وشکست ایران ازاین کشوروهمچنین قبول معاهدات ننگین ترکمانچای وگلستان ، به فن آوری غربی چشم دوخته بود .
اجرای قانون شوراهای داوری :
در چنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی قانون شوراهای داوری به مرحله اجرا گذاشته شد .
بر اساس ماده دو ، قانون اخیر الذکرهر شورای داوری مرکب از پنج نفر از معتمدان محل است که از طرف ساکنان حوزه شورای داوری برای مدت سه سال انتخاب خواهند شد یکی از آنان سمت ریاست ودونفرسمت عضویت اصلی ودونفردیگر عضویت علی البدل را خواهند داشت. رئیس و دو نفر عضو اصلی در این جلسه شورای داوری از طرف معتمدان مذکور به رای مخفی انتخاب خواهند شد.شورای داوری با حضور سه نفر تشکیل و تصمیمات به اکثریت اتخاذ میشود .بر اساس ماده سه آن ، وزارت دادگستری هر شهر را بر اساس خصوصیات و شرایط و مقتضیات محل به حوزههایی رای تشکیل شورای داوری تقسیم و در صورت حوزهبندی و تقسیمات خود را برای اطلاع عموم منتشر خواهد کرد وزارت دادگستری میتواند قبل از تجدید انتخابات در تقسیمبندی مزبور تجدیدنظر نماید .
شورای داوری یک مشاور خواهد داشت که از طرف وزارت دادگستری از بین قضات شاغل یا باز نشسته یا وکلا دادگستری یا سر دفتران اسناد رمی تعیین خواهد گردید وزارت دادگستری باید مشاور را از قضات شاغل شهری که حوزه شهری در آن قرار دارد و یا از قضات بازنشسته و وکلا سر دفترانی که در آن سکونت دارند و یا حاضر به سکونت در آن شهر باشند انتخاب نماید. وکلا و سردفتران در صورتی به عنوان مشاور انتخاب خواهند گردید که از اشتغال به وکالت یا سر دفتری صرف نظر نمایند.
اعضاء شورای داوری میتوانند در موقع اتخاذ تصمیم با مشاور مزبور مشورت نمایند ولیاتخاذ تصمیم به عهده خود آنان است .شورای داوری برای انجام وظایفی که بر عهده دارد تحت نظر خود دفتری خواهد داشت که کارمندان آن از لحاظ امور اداری و دفتری تعلیمات مشاور را رعایت خواهند کرد. عضویت شورای دوری افتخاری است ولی وزارت دادگستری بر حسب فعالیت اعضا شورای داوری و علاقمندی آنان به حل اختلافات ساکنان حوزه میتواند پاداش متناسبی به آنان بپردازند وزارت دادگستری نیز میتواند به مشاور اعم از آن که از قضات باشد یا از وکلا و سردفتران و همچنین به کارمندان دفتری باز نشسته پاداش متناسبی پرداخت نماید .دولت همه ساله اعتباری که برای پاداش و هزینههای دیگر اجرای این قانون لازم است در بودجه کل کشور منظور مینماید و در اختیار وزارت دادگستری قرار خواهد داد.پاداشهای مزبور طبق آیین نامهای که به تصویب وزارت دارایی و وزارت دادگستری برسد پرداخته خواهد شد .کارمندان باز نشستهای که به سمت مشاور یا کارمند دفتری انتخاب میشوند در مقابل وزارت دادگستری مسئول بوده و تعقیب اداری یا انتظامی آنان طبق آیین نامهای خواهد بود که به تصویب وزارت دادگستری برسد . رئیس دادگاه شهرستان هر محل در حسن جریان کار شوراهای داوری شخصاً یا به وسیله مشاوران شوراهای داوری نظارت خواهد نمود و در صورت مشاهده بی نظمی یا تقصیر درانجام وظایف مراتب را به وزارت دادگستری گزارش خواهد داد وزارت دادگستری میتواند عضو یا اعضای مختلف را از سمت خود بر کنار سازد در صورت برکناری یا فوت یا استعفا سه نفر از اعضا شورای داوری انتخابات ظرف مدت یک ماه تجدید خواهد شد و در صورت برکناری یا فوت یا استعفا یکی از اعضا اگر بیش از شش ماه به پایان دوره مانده باشد به جای عضو مزبور کسی از بین نامزدها به ترتیب دارای آرا بیشتر بوده است به عنوان عضو جدید شوری تعیین و دعوت خواهد شد .در شهرهای مقر دادگاه بخش وظایف ریس دادگاه شهرستان را از نظر این قانون ریس دادگاه بخش و وظایف دادستان را از دادرس علی البدل و در صورت غیبت او مدیر دفتر دادگاه انجام خواهد داد. درنقاطی که شهربانی نباشد وظیفه رئیس کلانتری را فرمانده ژاندارمری محل انجام میدهد . شورای داوری به کلیه اختلافات مذکور در این قانون در صورتی رسیدگی مینماید که :۱) اختلاف مربوط به ساکنین حوزه شوری با یکدیگر باشد .۲) اختلاف مربوط به ساکنین حوزه شوری یا ساکنین حوزه شورای دیگر همان شهر باشد .۳)اختلاف مربوط به ساکنین حوزههای دیگر باشد ولی در حوزه آن شوری به وجود آمده باشد .شورای داوری وقتی رسیدگی را شروع مینماید که شاکی تقاضای کتبی یا شفاهی کرده باشد یا پرونده مربوط از طرف مأمورین انتظامی رسیده باشد . شورای داوری در کلیه اختلافات سعی میکند موضوع را به سازش خاتمه دهد .
در گذشت ادوارد براون :
در چنین روزی در سال ۱۹۲۶ میلادی ، ادوارد براون خاور شناس انگلیسی در گذشت.
در چنین روزی در سال ۱۸۶۲میلادی پروفسور اِدوارد براون ادیب و مستشرق انگلیسی به دنیا آمد .تحصیلات عالیه در طب و السنه شرقیه ( زبانهای شرقی) را در دانشگاه کمبریج به پایان برد . اما هیچ وقت به طبابت نپرداخت . سال ۱۸۸۸ میلادی سفری به ایران نمود و بعد از آن به سمت دانشیاری رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه کمبریج منسوب شد . در سال ۱۹۰۲ به استادی زبان عربی برگزیده شد و تا پایان عمر خدمت گزاری صدیق و دوست داری امین برای ادب و عاشقی با صداقت برای ایران بود ، و باقلم و قدم در این راه سعی نمود . وی بیشتر عمر خود را به مطالعه کتب فارسی و معاشرت با دوستان ایرانی صرف کرد . براون به کارهای سیاسی و اجتماعی نیز توجه داشت و ایرانیان فراری در دوره مشروطه را گرد هم جمع کرد و انجمنی به نام « انجمن ایران» تشکیل داد و به پشتیبانی از مشروطه خواهان بر خواست و با سخنرانی ها و مقالات موثرش مدافع استقلال و حامی حقوق ملت ایران شد . « شرح مختصری از وقایع ایران»،« انقلاب ایران»،« بحران ایران در دسامبر ۱۹۱۱» ،« مطبوعات و شعر جدید ایران»،« حکومت وحشت در تبریز» آثاری است که در این باب تالیف کرده است . پر ارزش ترین کار های برون تحقیقات ادبی او در زبان فارسی، و مهمترین آنها " تاریخ ادبیات ایران" است که حاصل ۳۰ سال کوشش تحقیقی و مطالعه وی است .این اثر با ارزش در چهار جلد به زبان انگلیسی منتشر ،که جلد اول توسط " علی پاشا صالح"، جلد دوم توسط " فتح الله مجتبایی " و " غلامحسین صدری افشار" ، جلد سوم به همت " علی اصغر خان حکمت" و جلد چهارم به کوشش " رشید یاسمی" به زبان فارسی ترجمه شد . از دیگر کارهای این مستشرق ایران دوست می توان تصحیح« تذکره دولت شاه سمرقندی »، « لباب الالباب» عوفی و ترجمه آثاری چون « چهار مقاله عروضی»،« تاریخ گزیده» ،« تاریخ طبرستان » را به زبان انگلیسی نام برد .
روز استقلال جزایر سلیمان از انگلستان :
مجمع الجزایر سلیمان کشوری است مستقل ومشتر ک المنافع با انگلستان که در جنوب غربی اقیانوس کبیر و در خاور گینه قرار دارد . این کشور در چنین روزی در سال ۱۹۷۸ میلادی استقلال خود را از انگلستان اعلام کرد . مساحت آن نزدیک به سی هزار کلیومتر مربع است . تراکم نسبی جمعیت این کشور در هر کیلومتر ۱۴ نفر است . زبان مردم آن انگلیسی و دین آنها مسیحیت است . پایتخت این کشور هانیارا نام دارد .
تولد سرگئی آیزنشتاین :
درچنین روزی در سال ۱۸۹۸ میلادی سرگئی آیزنشتاین کارگردان سینما و نظریه پرداز به دنیا آمد . در سال ۱۹۲۵ میلادی فیلم رزمناور پوتمکین آیزنشتاین برای نخستین بار در مسکو به نمایش در آمد . این فیلم که یکی از فیلمهای پرآوازه تاریخ سینماست ، به نوعی بیانگر تز سوسیالیسم است . پس از تقطیع بخش های مختلف این فیلم می توان در یافت که هر سکانس تولید تز برای سکانس بعدی می کند و سکانس بعدی خود آنتی تزی برای این معناست که نتیجتا منجر به تولید سنتز می شود . این سنتز خود تز برای آنتی تز ثانوی است . اکتبر، پایان زندگی و کهنه ونو از دیگر آثار مشهور اویند .
جنگ با چین :
درچنین روزی در سال ۱۹۳۷ میلادی پس از تجاوز ژاپن به پکن ، میان دو کشور چین و ژاپن جنگ سختی آغاز شد .
نظر شما