مهندس مهران ذوالفقاري در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر گفت : در ضوابط قانوني 18 شغل به عنوان سخت و زيان آور شناخته شده است كه پرستاري در اين ميان مستثني بوده است .
وي اظهار داشت : تشخيص شغل سخت و زيان آور بودن پرستاري بر عهده 4 ارگان اداره كل صنايع، معاونت بهداشتي دانشگاه مدير كل كار و امور اجتماعي و مدير كل سازمان تامين اجتماعي است و بررسي آن در كميته هاي تخصصي و زير نظر 8 نفر انجام مي شود.
ذوالفقاري گفت : در آيين نامه مشاغل سخت وزيان آور اعلام شده است : كساني كه در مراكز درماني از بيماران رواني مراقبت مي كنند و يا در معرض مواد سمي و آلوده قرار دارند مي توانند بعد از بررسي و تاييد در كميته تخصصي جزء مشاغل سخت قرار بگيرند و پيش از موعد بازنشسته شوند .
وي تاكيد كرد : كمبود نيروي انساني و فشار كاري بيش از حد در شغل پرستاري سبب شده است كه اين افراد زود تر از موعد از كار خسته و تقاضاي بازنشستگي پيش از موعد را داشته باشند .
رييس گروه پرستاري سازمان تامين اجتماعي نيز در اين باره گفت: اكثريت پرستاران در عنفوان جواني دائما با رنج و بيماري و درد و ناله سرو كار دارند و طبيعي است كه سختي كار بيش از حد در سالهاي طولاني مي تواند اثرات نامطلوبي براي روي آنها بگذارد .
شهين صراف مهم ترين عواملي كه ايجاب مي كند كه پرستاري جزء مشاغل سخت و زيان آور محسوب شود را قرا گرفتن در كنار مواد سمي دانست و افزود : پرستاران در اكثر مواقع در معرض بيماريهاي محيطي قرار دارند كه اين مي تواند در آينده بر آنها اثر گذار باشد و دليل محكمي براي بازنشستگي پيش از موعد آنها است.
وي اظهار داشت: به علت كمبود نيروي انساني، در ساعات طولاني كار اجباري به پرستاران داده مي شود كه متناسب با توانايي و وظايف آنها نيست و به همين منظور بايد در آيين نامه مشاغل سخت و زيان آور، بازنشستگي بيش از موعد پرستاران توسط مسوولين مورد تجديد نظر جدي قرار گيرد.
نظر شما