به گزارش خبرنگار مهر، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به سخنان محمدرضا سنگری دبیر علمی جشنواره "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" واکنش نشان داد که متن کامل آن در پی میآید:
متأسفانه در متن مورد اشاره جناب آقای سنگری نکات چندی مورد غفلت قرار گرفته است که روابط عمومی معاونت امور فرهنگی لازم میداند جهت روشن شدن موضوع به این نکات اشاره کند. اول آن که ایشان خود را یک طرف ماجرا قرار داده و معاون محترم امور فرهنگی را در طرف دیگر قرار دادهاند و ظاهراً از یاد بردهاند که قرار بوده است دبیران علمی و اجرایی جشنواره منتخب نمایندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس میباشند و در واقع مجری سیاستهایی باشند که به ایشان ابلاغ میشود و نیازی نیست تا گشاده دستانه صرفاً به یک مورد فرعی از دغدغههای اصلی وزارت ارشاد توجه نمایند.
موضوع اصلی که در مصاحبة ایشان به چشم میخورد فراموش کردن جایگاه واقعی خود و نشاندن خود به جای تصمیمگیران کلان و سیاستگذاران جشنواره است و از همین رهگذر از متن تفاهمنامه و جزئیات کار سخن گفتهاند.
بحث اصلی آن است که متأسفانه همکاران بنیاد بیتوجه به نظرات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با وجود مخالفتهای صریحی که با برخی تصمیمات ایشان وجود داشت و بارها به اطلاع عزیزان رسید هرچه خود تصمیم گرفتند اجرایی کردند و بدیهی است در شرایطی که مسؤولان بنیاد پایبند به متن توافقنامه نبودهاند نباید توقع داشته باشند که وزارتخانه سخاوتمندانه مبالغ گزافی را پرداخت کند که دائماً نیز در حال تغییر است. مجدداً عزیزان را به مصاحبة مورخ 28/2/88 سرهنگ زنجانی ارجاع میدهیم که صراحتاً صحبت از بودجة نهایی و کل چهارصد میلیون تومانی کرده است و این را مقایسه میکنیم با درخواست پانصد میلیون تومان بهعنوان پنجاه درصد سهم وزارت ارشاد!
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال ایفای نقش خود درخصوص دفاع مقدس است و بزودی نتایج اقدامات نخستن در این زمینه بهاطلاع عموم خواهد رسید.
همچنین جناب آقای شجاعی صائین نماینده معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشنواره ربع قرن متنی را در پاسخ به آقای سنگری دبیر علمی جشنواره به عنوان جوابیه در قالب تشریح دلایل شکلگیری همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بنیاد حفظ آثار به واحد روابط عمومی معاونت امور فرهنگی ارسال نمودهاند که برای روشن شدن موضوع به آن اشاره میشود:
علی شجاعی صائین در این متن ارسالی به روابط عمومی معاونت امور فرهنگی درخصوص تشریح زمینهها و دلایل شکلگیری همکاری وزارت ارشاد با بنیاد حفظ آثار در برگزاری جشنواره ربع قرن کتاب دفاعمقدس آورده است: نخستین نامه در تاریخ یازدهم بهمن ماه 1385، از سوی سردار میرفیصل باقرزاده، رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس خطاب به محمدحسین صفارهرندی، وزیر وقت ارشاد ارسال شد. این نامه در 10 بند، طرح و اهداف برگزاری این جشنواره را تشریح کرده بود که مبنای تفاهمنامه این دو نهاد را تشکیل میداد.
وی ادامه داد: بازنگری و دقت در فرهنگ مکتوب دفاعمقدس، معرفی آثار برتر و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها، ایجاد انگیزه و اشتیاق در نویسندگان و دستاندرکاران برای کارهای جدید و موثرتر، بازنگری در شیوههای بررسی آثار و انتخاب روشهای صحیح، توجه به بررسی تحلیلی آثار، نگاه به بحث ترجمه و ارسال آثار دفاعمقدس به خارج از کشور، تامین نیازهای علمی دانشگاهی دفاعمقدس، الگو دادن به فرهنگ مکتوب دفاعمقدس، انبوه کردن آثار ارزشمند و ایجاد بانک اطلاعات برای آثار برگزیده نمونههایی از آن 10 بندند.
بر این اساس تفاهمنامهای در تاریخ دهم اردیبهشت ماه 1386، بین وزیر ارشاد و رئیس بنیاد حفظ آثار منعقد شد که در مقدمه آن بر سیاستهای فرهنگی مبتنی بر ارتقای سطح کمی و کیفی آثار مکتوب و نیز تجلیل از پدیدآورندگان آثار برتر دفاعمقدس تاکید شده است. بنابراین انتخاب صرفا یک اثر تنها هدف جشنواره نبود بلکه بخشی از آن را تشکیل میداد.
در بخشی از این مطلب آمده است: ماده یک تفاهمنامه به تشکیل ستاد برگزاری جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس و ماده دوم آن به راهاندازی شورایی متشکل از نمایندگان وزارت ارشاد، حوزه هنری، بنیاد شهید و امور ایثارگران، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس، صداوسیما، بنیاد فرهنگی روایت فتح، سازمانهای حفظ آثار ارتش و سپاه، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، انجمن قلم ایران و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان اشاره کردهاند. همچنین در بند سوم و چهارم این تفاهمنامه، وظیفه راهبردی و تعیین خط مشی کلی جشنواره به شورای سیاستگذاری و تعیین نحوه داوریها و نوع جوایز نیز به نظر طرفین سپرده شدهاند. ماده پنجم نیز، فارغ از تعیین عدد و رقم، 50 درصد از کل هزینههای برگزاری جشنواره را بر عهده طرفین قرارداد گذاشته است.
پیشبینی کرده بودیم که بنیاد حفظ آثار و وزارت ارشاد، مجموعا" 500 میلیون تومان برای برگزاری جشنواره هزینه کنند و در صورت کسری بودجه، از سوی دیگر نهادهای همکار تامین شود. اما متاسفانه وارد مرحله تعیین عدد و رقم نشدیم و جلسات شورای سیاستگداری بیش از دو نوبت تشکیل نشد و نظرات این شورا مورد مشورت قرار نگرفت و بنیاد حفظ آثار، راسا به تعیین خط مشی جشنواره ادامه داد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در این جوابیه با تاکید بر ایجاد ساختاری ویژه و متفاوت از کتاب سال دفاع مقدس اضافه کرده است: بر اساس توافقات بایستیی شوراهای سیاستگذاری و برنامهریزی، دبیران اجرایی و علمی را تعیین می کردند و دبیر علمی نیز گروههای داوری، شورای علمی و کمیته نقد و بررسی را انتخاب می کرد که بخش عمدهای از اهداف باید روی این کمیته متمرکز میشد. اما این ساختار از اواسط سال 1386 اجرایی نشد.
در این متن وی تاکید کرده است: بر اساس توافق وزارت ارشاد با بنیاد حفظ آثار، احکام گروههای داوری باید با امضای نمایندگان دو نهاد تایید میشدند و در اجرای اهداف جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس هم هر دو طرف حضور پیدا میکردند که این امر صورت نگرفت.
دکتر محسن پرویز ـ معاون فرهنگی وزیر ارشاد ـ در برنامههای مختلف و در حضور دکتر محمدرضا سنگری ـ دبیر علمی جشنواره ربع قرن ـ تذکر داده بود که صرفابه انتخاب کتاب برتر اکتفا نکنند. حتی صرفا به نظر معاونت اکتفا نکردیم و برنامهای را با حضور 30 نویسنده و صاحبنظر این عرصه در سرای اهل قلم برگزار کردیم که نظرات آنان نیز به دیدگاه معاونت فرهنگی بسیار نزدیک بود.
تصور میکردیم جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس حرکتی ملی است. به همین دلیل بودجه ویژهای برای آن تدارک دیده بودیم. شناسایی و تجدیدچاپ آثار برتر دفاعمقدس که اکنون در دسترس خوانندگان نیستند هم یکی از اهداف دیگر جشنواره بود که به دست فراموشی سپرده شد.
در تخصص و کارشناسی داوران جشنواره تردیدی نیست. بسیاری از آنان همکاران ما در جشنوارههای فرهنگی خانه کتابند. اما نباید تنها بر اساس نظر داوران کار میشد. بنا بود که نظرات داوران، در جلسات کارشناسی به نقد گذاشته شوند و ترکیبی از نظرات آنان و دیگر متخصصان، متون علمی جشنواره ربع قرن را تشکیل دهند و بایدها و نبایدهای آینده ادبیات دفاعمقدس مشخص و بسترسازی برای تولید آثار فاخرتر، در این جشنواره فراهم شود.
نظر شما