حمید حاج اسماعیلی در گفتگو با مهر در خصوص برنامه ریزی وزارت کار برای تقویت صندوق بیمه بیکاری به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های راهبردی در دولت دهم، گفت: اینکه تنها یک وزارتخانه خاصی در این زمینه اظهار نظر می کند، کمی عجیب است چرا که 3 درصد بیمه بیکاری بر اساس قانون کار باید توسط دولتها برای استفاده و تقویت صندوق پرداخت شود.
عضو کمیته دفاع از انجمنهای صنفی کارگری سراسر کشور اظهار داشت: متاسفانه در این مورد قانون کار رعایت نمی شود و دولت 3 درصد حق بیمه بیکاری را از کارفرمایان دریافت می کند که در مجموع پرداختی کارفرمایان برای بیمه 23 درصد است.
حاج اسماعیلی افزود: پرداخت حق بیمه بیکاری سهم دولت از سوی کارفرمایان بازدارندگی ایجاد می کند به نحوی که مواردی مانند بالا بودن هزینه های تولید و قیمت تمام شده از سوی کارفرمایان مطرح می شود.
وی عدم توان کارفرمایان در گرداندن چرخهای تولید را باعث اخراج کارگران و بالا رفتن نرخ بیکاری می داند و معتقد است: در این مورد انتظار این است که دولت به قانون برگردد و 3 درصد سهم خود را بپردازد.
این فعال کارگری خاطر نشان کرد: مشکل دیگری که وجود دارد این است که دولت بیمه بیکاری را برای کارگران اخراج شده در نظر می گیرد ولی از بابت کارگری که اخراج نشده است 3 درصد حق بیمه بیکاری دریافت می کند.
به گفته حاج اسماعیلی، عمل نکردن دولت به تعهدات قانونی خود باعث ایجاد مشکل و عدم تعامل در روابط کارگران و کارفرمایان می شود.
بدهی 6 هزار میلیارد تومانی دولت
نماینده سابق کارگران کشور در هیئت حل اختلاف تصریح کرد: تا سال گذشته بر اساس آمارهای رسمی، دولت 6 هزار میلیارد تومان به صندوق بیمه بیکاری بدهکار بوده است و اینکه آیا در سالجاری این رقم تعدیل شده و یا افزایش یافته است گزارشی منتشر نشده است.
وی بیان داشت: انتظار این است که دولت علاوه بر پرداخت بدهی خود به صندوق بیمه بیکاری، 3 جانبه گرایی را نیز در راس برنامه های خود قرار دهد.
بیمه بیکاری فقط برای اخراجی ها
حاج اسماعیلی با اشاره به این نکته که چتر حمایتی و فراگیری بیمه بیکاری در کشورهای توسعه یافته به مراتب از کشور ما گسترده تر است، گفت: در کشور ما فقط کارگران اخراجی می توانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند به نحوی که باید در قوانین موجود بازبینی صورت گیرد تا افراد بیکار و جویای شغل نیز بتوانند زیر پوشش بیمه بیکاری قرار گیرند.
عضو کمیته دفاع از انجمن های صنفی کارگری سراسر کشور تاکید کرد: هرچه دولت بتواند چتر حمایتی بیمه ها را گسترده تر کند می توان شاهد این مساله بود که حجم آسیبهای اجتماعی کاهش خواهد یافت و هزینه های اجباری برای رفع معضلات اجتماعی نیز به جامعه تحمیل نمی شود.
کارگران در تصمیم گیری صندوق بیمه بیکاری سهم ندارند
نماینده سابق کارگران کشور در هیئت حل اختلاف بالا رفتن مهارت و ارتقای سطح حرفه ای کارگران را از دیگر مزایای حمایتهای بیمه ای دانست و افزود: متاسفانه در شرایط فعلی در اداره صندوق بیمه بیکاری از توان کارگران و کارفرمایان استفاده نمی شود در صورتی که این صندوق برای کارگران تاسیس شده است.
حاج اسماعیلی در این زمینه که اگر دولت بخواهد چتر حمایتی بیمه بیکاری را از کارگران اخراجی به بیکاران نیز گسترش دهد بار مالی خواهد داشت، اظهار داشت: اینکه چتر حمایتی دولت در بیمه گسترده تر شود جزء برنامه های وزارت رفاه و تامین اجتماعی بوده است تا از این طریق با فراگیری چتر حمایتی بیمه، افراد جویای کار نیز تا زمان پیدا شدن شغل تحت حمایت بیمه قرار گیرند.
وی تصریح کرد: کارگران و نیروی کار فاقد شغل حق دارند که از مزایای صندوق بیمه بیکاری استفاده کنند به نحوی که دولت باید برنامه ریزی نماید تا از سرانه عمومی در این بخش هزینه کند به نحوی که هزینه های پیشگیری صدمات و آسیبهای اجتماعی در قالب بیمه بیکاری پرداخت شود.
نظر شما