به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، اسدالله محمدپور صبح یکشنبه در جریان بازدید از میراث فرهنگی شهر خوسف اظهار داشت: صنایع دستی و هنرهای وابسته به آن پیشینه ای به قدمت تاریخ و مردمان این مرز و بوم دارد و به همین سبب تجار و بازرگانان قدیم فلات سرزمین ایران را همیشه به عنوان مبدأ مهمی برای آغاز تجارت خود به حساب می آورده اند و محصولات ابریشمی، پارچه ای، فلزی و سنگهای گرانقیمت و فرشهای ایرانی را به اقصی نقاط جهان حمل می کردند.
وی ادامه داد: این قدمت و پیشینه بالا صنایع دستی را در ایران همچون درخت تناور و پر ریشهای ساخته است که هر چند ورود کالاهای ارزان قیمت و صنعتی خارجی در دو قرن اخیر موجبات تضعیف و کم ثمر کردن این درخت تناور شده است اما همچنان به حیات خود ادامه می دهد و از ارزش و اعتبار بالایی در سطح جهان کنونی برخوردار است.
وی گفت: در این میان نقش مردمان حاشیه کویر فلات مرکزی ایران بسیار شاخص و پررنگ است زیرا به دلیل اقلیم گرم و خشک و کمبود نزولات جوی اقتصاد این مناطق نمی توانسته صرفا مبتنی بر امور کشاورزی و دامداری باشد.
محمدپور افزود: تولید محصولاتی که از ماندگاری بیشتری برخوردار بوده و قابلیت فروش و عرضه در بازارهای دیگر مناطق را مهیا ساخته گرایش جوامع کویرنشین را به تولیدات صنایع دستی دو چندان کرده است.
وی خاطرنشان کرد: شهر خوسف واقع در استان خراسان جنوبی با سابقه ای طولانی که به پیش از اسلام میرسد در زمینه صنایع دستی همچون قالی و قالیچه، گلیم، سفال، نمد و پارچه تولیدات با ارزشی از دیرباز به بازار عرضه کرده است.
این مسئول بیان داشت: حفظ این تولیدات و کمک به ادامه روند تولید آنها میراثی به حساب میآید که حفظ این میراث ارزشمند و انتقال آن از نسلی به نسل دیگر از اهم امور است.
محمدپور افزود: نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهر خوسف اقدام به برگزاری نخستین کلاسهای آموزشی پارچهبافی سنتی با هدف حفظ و گسترش این رشته بومی و اصیل منطقه کرده است.
وی عنوان کرد: از این طریق علاوه بر پر شدن اوقات بیکاری، هنرجویان حرفه های ارزشمندی را که معلق به خود و پیشینیانشان بوده فرا گرفته و پیوند فرهنگی نسلها پایدار می ماند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: رشته سفالگری نیز از جمله رشته های بومی مد نظر برای آموزش است که در آینده نزدیک با تجهیز کارگاه های سنتی این شهر و برگزاری دورههای آموزشی در حفظ و احیای این رشته نیز گامهای موثری برداشته می شود.
نظر شما