مهدی مطهرنیا در گفتگو با خبرنگار مهر ، با اشاره به طرح ادعاهای واهی و بی اساس پیرامون سه جزیره ایرانی "تنب بزرگ"، "تنب کوچک" و "بوموسی" در بیانیه پایانی اجلاس اخیر وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس، اظهار داشت: در ارتباط با موضوع جزایر سه گانه بیش از هر چیز بافت موقعیتی موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.
وی عنوان کرد: در سطح تحلیل کلان، ایران جغرافیای پرمعنای تعریف شده، در خاورمیانه است به گونه ای که "گوردون هال" وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده در زمان روزولت دوم در نامه ای به وی می نویسد ما نباید بگذاریم هیچ گاه در ایران دولت مقتدر و مستقلی بر سرکار باشد چرا که یک دولت قدرتمند در ایران می تواند در منطقه سرآمد و به تبع آن در معادلات بین المللی تاثیر گذار باشد. براین اساس جغرافیای ایران از پیامی ژئواستراتژیک برخوردار است.
این استاد دانشگاه دومین عامل در سطح تحلیل کلان را رویکرد فرهنگی و به ویژه مذهبی ایرانیان دانست و افزود: ایرانیان یکتاپرستی که بزرگترین کشور شیعه را در دنیا تشکیل می دهند و به تبع این فرهنگ و آیین در اقلیت بین مسلمانان به سر می برند. اقلیتی پویا با رویکردهای ایدئولوژیک که صحنه سیاسی منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
وی تصریح کرد: سومین عامل در سطح تحلیل کلان وقوع انقلاب اسلامی در ایران است که توانسته عامل اول و دوم را در یک ارتباط تنگاتنگ با هم از تاثیرگذاری فزاینده تری در صحنه منطقه ای و بین المللی برخوردار سازد.
این کارشناس مسائل بین المللی خاطرنشان کرد: لذا با توجه به این عوامل سطح تحلیل کلان و مجموعه عوامل خرد دیگر مانند پیشرفت های ملت ایران در طول تاریخ در سطوح فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نسبت به سایر ملل منطقه و رقابت های درون منطقه ای ناشی از سطح اختلاف فرهنگی و سیاسی ملت ایران و دیگر ملل پیرامونی خود موجب شده است که تلاش منطقه ای و بین المللی در فرازهای پرمخاطره تاریخی در جهت تضعیف ایران هم راستا شده و بهانه های گوناگون سیاسی، دستاویز این همگرایی گردد.
وی افزود: موضوع جزایر سه گانه را باید در همین منطق ملاحظه کرد به نحوی که هر گاه دولت مرکزی در ایران از نظر منطقه ای و بین المللی پژواک و انعکاسی ضعیف از قدرت خود نشان داد کشورهای رقیب منطقه ای تحت تاثیر کشورهای فرامنطقه ای از یک سو و از سوی دیگر تحت تاثیر مطامع منحرف خویش با همداستانی یکدیگر به فضا سازی سیاسی در ارتباط با این مقوله کاملا مشخص جغرافیایی و تاریخی اقدام کرده اند تا بتوانند این سه جزیره را که در مجموعه نقاط ژئواستراتژیک جهان ثبت شده است را بهانه فشارهای خود و رژیم حاکم بر تهران قرار دهد.
این نویسنده وصاحبنظر مسائل سیاسی پیشنهاد داد: به نظر می رسد که ایران باید محکم با ادبیاتی مدبرانه اما رفتاری بسیار صریح و آشکار برای یک بار این غده سرطانی را از ادبیات سیاسی منطقه برکند.
وی با بیان اینکه حتی در رژیم قاجار که ایران در موضع ضعف قرار گرفته بود کشورهای حاشیه خلیج فارس جسارت تعرض به این فضا را به خود نمی دادند، اظهارداشت: این کشورها از آب گل آلود میان ایران و جامعه بین المللی بر سر موضوعاتی همچون پرونده هسته ای بهره می برند و در پی آن هستند که شاه ماهی خود را صید کنند.
این تحلیلگر مسائل بین المللی تصریح کرد: بایستی ایران با رفتار صریح و شفاف هزینه های اقدام عملی این کشورها را در ارتباط با این موضوع آنچنان افزایش دهد که طرح مجدد چنین مباحثی هزینه های گزافی را بر دولت های مذکور تحمیل کند.
مطهرنیا با تاکید براینکه مصالح دینی در نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی باید بر این حکم تاکید کند که پیگیری منافع ملی و حفظ تمامیت ارضی این کشور مقدمه ضروری حصول به مصالح دینی است ، گفت: ایران به هیچ وجه حاضر نیست ذره ای از غرور ملی خود را به هیچ قیمتی فدا کند لذا اعوجاج های رفتاری مانند عدم تاکید بر نام خلیج فارس یا دادن امتیاز در صحنه سیاسی برای نیاز به رای بعضی از این کشورها در سازمان های بین المللی ممکن است در کوتاه مدت در صحنه سیاست خارجی امتیازاتی را برای ایران به ارمغان آورد ولی در دراز مدت موجب رویکردهای نگران کننده و غرور شکن ملی خواهدشد.
نظر شما