۱۴ آذر ۱۳۸۹، ۸:۳۴

فلسفه مادر علوم انسانی است

فلسفه مادر علوم انسانی است

استاد فلسفه تربیت دبیر مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم(ع)در مورد ضرورت آگاهی متخصصان علوم انسانی از تحولات علوم طبیعی گفت: علوم طبیعی با فلسفه گره خورده‏اند چرا که فلسفه می‏تواند علم کلی علوم طبیعی باشد و بعنوان مادر علوم انسانی محسوب شود.

دکتر علی محمد صابری درگفتگو با خبرنگار مهر درباره علوم انسانی و مسئله تخصص گفت: در علوم انسانی ، بازنگری در تحصیل و تحقیق در رشته‏های علوم انسانی بسیار مهم است تا در بعد ترجمه. متأسفانه آثاری که ما در علوم انسانی داریم بیشتر ترجمه است که استفاده از تألیفات و خوراکهای دیگران است که به ما می‏دهند. ما به تألیف، بیشتر نیاز داریم و کار تألیف و نوشتار کتاب یک کار کاملاً تخصصی است .  

وی افزود: مقاطع پسادکتری در ایران نداریم در حالیکه این مقاطع در کشورهای خارجی  مقطعی برای گسترش و بسط حوزه علوم انسانی است حتی بعنوان بسط فرهنگ است. یعنی کارپژوهش و آموزش در ایران در مقطع دکتری باقی می‏ماند و آنجا مدرکی داده می‎شود و فرد به سراغ شغل خود می‏رود.

صابری گفت: ما امکانات و استادان تدریس رشته‏های مضاف را نداریم چرا که دوره‏های پسا دکتری تأسیس نشده و ما استادانی که قدرت خوانش این متون تخصصی را داشته باشند نداریم تا به تفسیر این متون بپردازند، این مسئله باعث می‏شود  علوم انسانی ما عقیم بماند چرا که فلسفه پایه تفکر است و به توسعه علوم کمک می‏کند . ما باید به تحصیل درفلسفه‏های مضاف اهمیت بدهیم .
صابری در مورد اینکه در جهانی که به میان رشته‏ای بودن معروف است شما چگونه با مسئله تخصص کنار می‏آیید  اظهار داشت: من می‏توانم در متون رشته خود  تفکر فلسفی بکنم وقتی اینکار را کردم اندیشه‎ای پدید می‎آید که آن اندیشه قبلی نیست یعنی یک نگاه جدید به سنت قدیم فلسفی است.
 
وی گفت: معتقدم ر رشته خودم می‏توانم متون اصیل فلسفی و عرفانی را با هدف کشف حقیقت مطالعه کنم، اینکه پشت این متن چه خوابیده و چه سِری است . ما علاوه بر تحصیل در علوم عقلی نیاز به یافتن و کشف کردن و بدست آوردن علم کشفی و شهودی و خدادادی داریم . این الگوها در مطالعه کتب فلسفی و میان رشته‏ای مد نظر است.
 
این محقق و پژوهشگر در مورد اینکه متخصصان علوم انسانی تاچه اندازه باید از تحولات علوم طبیعی مطلع باشند نیز گفت: افلاطون یک آکادمی در یونان تأسیس کرد که سه درجه علمی داشت. درجه اول تحصیل علوم طبیعی و درجه دوم تحصیل ریاضیات و درجه سوم تحصیل الهیات بود . علوم طبیعی به تفکر و تعقل ما در آیات الهی کمک می‏کند و ما را به دنبال کشف اسرار خلقت که توحید است می‏رساند .
 
وی افزود: تفکر در علوم طبیعی انسان را سمیع و بصیر می‏کند. علوم طبیعی باید حداقل بعنوان علوم پایه‏ای مورد استفاده اهل علم در رشته علوم انسانی قرار بگیرد. باید از فیزیک آگاه باشیم تا سراغ فلسفه فیزیک برویم.
کد خبر 946190

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha