۳۰ شهریور ۱۳۸۸، ۱۰:۱۵

گزارش انتقادی مهر/

گرایش بندرنشینان به مصرف مرغ / اعراب مصرف کننده ماهی های ایران

گرایش بندرنشینان به مصرف مرغ / اعراب مصرف کننده ماهی های ایران

بوشهر - خبرگزاری مهر: با کاهش شدید ماهی و افزایش قیمت این آبزی با ارزش دریایی در بوشهر مردم این استان رژیم غذایی خود را تغییر داده و به سمت دیگر مواد پروتئنی همچون گوشت و مرغ روی آورده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در بوشهر، زمانی ماهی و دیگر آبزیان دریایی جزو سبد غذایی مردم بوشهر بود اما این روزها به دلیل نبود ماهی مناسب و قیمت بالا کمتر بوشهری توانایی خرید ماهی را دارد.

ماهی به علت دارا بودن موادی مانند فسفر یکی از مفیدترین انواع غذاها برای بدن انسان است که خوردن آن بسیار توصیه شده است اما قیمت ماهی در بوشهر آنچنان افزایش یافته که تنها قشر مرفه و برخوردار این استان توانایی خرید ماهی با کیفیت مناسب و تازه را دارد.

در حال حاضر قیمت هر کیلو ماهی شیر، هامور، حلوا سفید، شوریده و سنگسر در صورتی که وجود داشته باشد کمتر از 10 تا 13 هزار تومان نیست.

ماهی هم گران از آب در آمد

یکی از شهروندان بوشهری در بازار ماهی فروشی های بوشهر که از قیمت بالای ماهی گلایه داشت به مهر گفت: میوه گران، لبنیات گران، گوشت قرمز و مرغ هم گران است تنها دلمان به ماهی تولیدی شهر خودمان خوش بود که آن هم گران از آب درآمد.

قاسم رضایی افزود: دیگر ماهی خوب با قیمت مناسب پیدا نمی شود، تنها ماهی هایی را می توانیم بخریم که بسیار کوچک هستند و گوشت چندانی ندارد.

وی اظهار داشت: قبلا هم ماهی گران بود ولی می توانستیم طوری برنامه ریزی کنیم که در ماه یکی دو بار ماهی بخریم، ولی الان با گرانی بیش از حد ماهی، دیگر توانایی خرید ماهی را نداریم.

بوشهری ها به " تن ماهی" روی آورده اند

عباسی یکی دیگر از شهروندان بوشهری که دست خالی در بازار ماهی فروشان در حال نگاه کردن به ماهی ها بود، از گرانی ماهی شکایت داشت و گفت: با این وضعیت ماهی در بوشهر خرید تن ماهی برایمان بسیار باصرفه تر است.

وی افزود: یک ماه است که در خانه ماهی خوب نخورده ایم، هر کیلو ماهی خوب کمتر از 10 تا 12 هزار تومان است، با این شرایط چه کسی می تواند ماهی مناسبی را برای خانواده اش تامین کند.

وی مقصر اصلی این گرانی ها و آشفتگی بازار را بی برنامگی شیلات عنوان کرد و گفت: من اعتقاد دارم این شرایط هر روز بدتر خواهد شد و امیدی به کاهش قیمت ماهی نخواهد بود.

گرانی ماهی بازار ما را هم کساد کرده است

گرانی ماهی در بوشهر در حالی است که خود فروشندگان هم از وضعیت موجود ناراضی هستند. حسین وطن خواه یکی از ماهی فروشان بوشهری در همین خصوص به مهر گفت: تنها شاهد رفت و آمد مردم و پرس و جو از قیمت ماهی هستیم و فروش ماهی در این شرایط کاهش یافته است.

وطن خواه اظهار داشت: هم اکنون قمیت ماهی به بالاترین حد خود رسیده و فروشندگان نیز از این وضعیت راضی نیستند زیرا به طور طبیعی وقتی ماهی ارزان است بهتر فروش داریم.

وی با بیان اینکه ماهی فروشی شغل پدری و خانوادگی آنان است، اضافه کرد: بسیاری از آشنایان و اقوام که از راه فروش ماهی ارزتزاق می کردند به دلیل کسادی بازار تغییر شغل داده اند.

اعراب خلیج فارس ماهی های ایرانی ها را مصرف می کنند

طبق بررسی های صورت گرفته خبرنگار مهر در بوشهر یکی از اصلی ترین دلیل اصلی کاهش ماهی در بوشهر و گرانی ماهی در کنار کاهش صید در خلیج و عدم جایگزینی، فروختن ماهی توسط صیادان جنوب کشور به اعراب است.

با افزایش آلودگی در خلیج فارس و کاهش صید در صیدگاه های این دریای استراتژیک متاسفانه طی سالیان اخیر فروختن ماهی های صید شده صیادان ایرانی به اعراب به عادتی برای صیادان جنوب کشور تبدیل شده است.

کاهش میزان صید از یک طرف و فروش صید حاصله از تلاش چند روزه صیادان بوشهری به اعراب از طرف دیگر باعث شده است که مردم بوشهر از نعمت داشتن ماهی تازه با قیمت مناسب محروم شوند.

کویت و عراق بهترین خریدار ماهی های ایرانی ها

در همین خصوص یکی از صیادان بوشهری به مهر گفت: ماهی های صید شده را به صیادان تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس می فروشیم اما کشورهای عراق و کویت از بهترین خریداران ماهی های ما هستند.

میلاد بنه گزی افزود: بعد از پایان صید که معمولاً 10 روز به طول می انجامد ماهی های صید شده را روی دریا به دیگر صیادان کشورهای حوزه خلیج فارس فروخته یا به کشور مقصد که معمولاً کویت است، می بریم.

وی با بیان اینکه فروش ماهی به کشورهای حوزه خلیج فارس برای آنها بسیار باصرفه تر است، اظهار داشت: ماهی هایی که صید می شوند جداشده و دستچین می شوند و آنهایی که مورد علاقه اعراب هستند به آنها فروخته می شود.

این صیاد بوشهری اضافه کرد: در صورتی که صیادان عربی روی دریا از ما ماهی نخریدند ماهیان صید شده توسط دو تا سه لنج توسط یک لنج راهی کشور مقصد می شود.

وی با بیان اینکه میانگین صید در هر سفر دریایی بسته به نوع و اندازه لنج و شناور صیادی است، گفت: به طور میانگین در هر سفر هر لنج در حالت ایده ال حدود یک تن ماهی صید می کند.

بنه گزی افزود: آن دسته از ماهی های که مورد علاقه اعراب نیستند را به کشورمان می آوریم!

این صیاد وضعیت صید و صیادی را مناسب ندانست و گفت: با توجه به تعدد انواع شناورها و لنج در خلیج فارس میزان ماهی و دیگر آبزیان در صیدگاه ها بسیار کم شده است.

وی با بیان این که ماهی های همچون شیر، هامور و حمیرو مورد علاقه اعراب است، گفت: قیمت هر کیلو از ماهی به اعراب دو تا سه برابر قیمت فروخته شده در ایران است.

صیادان مجبور به فروختن ماهی به اعراب هستند

یکی از کارشناسان شیلات بوشهر که مدافع حقوق صیادان بوشهری بود به مهر گفت: اعمال برخی از سیاستهای غلط شیلات موجب شده نه تنها صیادان بوشهر بلکه صیادان جنوبی کشور مجبور به فروختن ماهی های خود به اعراب شوند.

رضا خزنی افزود: نبود توازن قیمت و عدم رسیدگی ارگان های ذیصلاح به قیمت گذاری های صورت گرفته موجب شده صیاد صید خود را به خارج از کشور ببرد.

وی با بیان اینکه شیلات باید قیمت گذاری کند، اظهار داشت: نحوه قیمت گذاری به صورت سنتی توسط فردی که معروف به گزاف است، صورت می گیرد.

این کارشناس افزود: گزاف به فردی می گویند همانند دلال و تقریباً بیشترین سود حاصل از صید صیادی شامل وی می شود.

خزنی با بیان اینکه صیاد تنها مانده است، گفت: صیادان دارای مشکلات عدیده ای هستند که شیلات و جهادکشاورزی به وضعیت و مشکلات آنان رسیدگی نمی کنند.

وی افزود: معمولا صیادان از سواد بالایی برخوردار نیستند و مشکلات معیشتی و تورم باعث شده است که جهت کسب درآمد بیشتر و رفع مشکلات خود از سر ناچاری اقدام به فروش ماهی به اعراب کنند.

خزنی اظهار داشت: برخی سنگ اندازی و ایجاد مشکلات از سوی مرکز تحقیقات، شیلات و دامپزشکی باعث شده صیادان جهت فروختن ماهی خود بر روی دریا اقدام کنند.

وی اضافه کرد: برخی مواقع بازرسین دستگاه های ذیصلاح به کوچکترین اشتباهات صیادان مثل نداشتن یک کپسول آتش نشانی و دیگر اقلام کوچک انتقاد دارند در برخی مواقع جریمه های سنگینی برای آنان در نظر می گیرند.

به هر ترتیب مصرف ماهی به عنوان یک منبع غذایی سرشار باید در برنامه غذایی افراد قرار گیرد و در این راستا موضوع ایجاد فرهنگ مصرف ماهی نیز در دستور کار ادارات و نهادهای مرتبط قرار دارد این در حالیست که گرانی بیش از حد این ماده غذایی و بی برنامگی سازمانهای مرتبط موجب بی اثر شدن تبلیغات و کاهش گرایش شهروندان و جامعه به سمت مصرف ماهی می شود و این امر زمانی بیشتر به چشم می آید که مصرف ماهی در استانهای حاشیه دریا کمرنگ شود. 

در این راستا تنظیم و کنترل بازار و فروش ماهی با ضابطه به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز می تواند از گرانی کاذب این ماده غذایی در بازار داخل جلوگیری کند و مسئولان باید تا قبل از اینکه اثرات مخرب کاهش مصرف آبزیان در سلامتی جامعه بروز و ظهور پیدا کند به فکر راه چاره باشند.  

کد خبر 947882

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha