به گزارش خبرگزاری مهر، سیاره کوتوله سیستم خورشیدی سیاره زمین به نام هائومی به دلیل ساختار و شکل غیر طبیعی و چرخش بسیار سریعش از شهرت زیادی برخوردار است. اخترشناسان در ادامه مطالعات خود بر روی این سیاره متوجه خصوصیات جدیدتر و عجیب تری نیز شده اند. این خصوصیت لکه قرمز تیره رنگی است که به نظر می رسد در مناطق معدنی و ارگانیک سیاره از غلظت بالاتری برخوردار بوده و در مناطق یخی کم رنگ تر به نظر می آید.
سیاره هائومی در سال 2004 در حالی کشف شد که در مدار خورشید و در ورای سیاره نپتون در منطقه ای به نام کمربند کویپر در حرکت بود. این سیاره در گروه سیاره های کوتوله یا پلوتوئیدی قرار دارد، سیاره هایی که تحت تاثیر نیروی گرانشی خود شکلی کروی دارند، اتحادیه بین المللی نجوم چهار سیاره دیگر را نیز در ردیف سیاره های کوتوله یا پلوتوئید قرار داده است که از آن جمله می توان به پلوتون و اریس اشاره کرد. با این حال سیاره هائومی از دیگر هم گروه های خود بزرگتر است.
این سیاره هنگام چرخش از سرعت بسیار بالایی برخوردار است به شکلی که یک روز در هائومی برابر 3.9 ساعت در زمین خواهد بود. به همین دلیل شکل ظاهری این سیاره تحت تاثیر سرعت بالا به توپ راگبی شباهت پیدا کرده است.
بیشترین اطلاعاتی که در رابطه با این سیاره وجود دارد در اثر مطالعه بر روی تغییرات تابشی آن به دست آمده است که اخترشناسان به آن انحنای نوری می گویند و طی آزمایش و تحقیق بر روی این انحنای نوری موفق به شناسایی لکه قرمز و تیره رنگ شدند.
سیاره پلوتوئیدی هائومی
در واقع انحنای نوری در تمامی طول موجها در این سیاره به یک شکل نیست هنگامی که لکه تاریک در نور مرئی قرار می گیرد نسبت به زمانی که در طول موج مادون قرمز قرار دارد تفاوتهای کوچک و پایداری به وجود می آیند زیرا این لکه در نور مرئی قرمز تر و در نور مادون قرمز به آبی می گراید.
در حالی که منشا این لکه نامشخص است تنها توضیح منطقی برای شرح این پدیده این است که لکه در مناطق معدنی و ارگانیک غلیظتر شده و در مناطق یخی رقیقتر به نظر می آید. در صورتی که این لکه ناشی از برخوردی تازه باشد، مواد موجود در لکه در بردارنده مواد جرم برخورد کننده هستند که شاید با مواد لایه های داخلی هائومی نیز ترکیب شده باشند.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، پروژه رصد دقیق تر این لکه برای سال 2010 برنامه ریزی شده است که با استفاده از تلسکوپ ESO VLT انجام خواهد گرفت. با استفاده از این تلسکوپ طیف سنجی دقیقی از این لکه به دست آمده و شاید بتوان مواد شیمیایی تشکیل دهنده آن را نیز شناسایی کرد.
نظر شما