۲۸ شهریور ۱۳۸۸، ۱۰:۴۰

گزارش افطاری شاعرانه/

دوست را با ناله شبهای بیداران خوش است ...

دوست را با ناله شبهای بیداران خوش است ...

خرم آباد - خبرگزاری مهر: برای دومین سال پیاپی به محفل شاعرانه ای دعوت شدیم تا یکی از شاعرانه ترین افطاری های رمضان را شاهد باشیم.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، مراسم قرار بود ساعت 17 آغاز شود که اینبار تاخیرها دامن شعرا و ادبا را گرفت و این مراسم با بیش از 45 دقیقه تاخیر آغاز شد.

نکته جالب در مراسم شامگاه گذشته حضور استاندار لرستان زودتر از بسیاری از شعرا بود و همین دلیلی است برای اینکه سید حسین صابری را یکی از علاقمندان و حامیان فرهنگ و ادب نامید که با حضور خود در جمع شعرا با آنها به خوش و بش پرداخت. البته حضور استاندار عمرانی لرستان در جمع شعرا کمی عجیب به نظر می رسید.

کم کم سر و کله شعرای پیر و جوان و نوجوان و حتی خردسال استان که از شهرستانهای مختلف لرستان آمده بودند پیدا شد و مراسم با ورود حجت الاسلام سید احمد میرعمادی، نماینده ولی فقیه در لرستان آغاز شد.

پس از قرائت آیاتی از کلام وحی مجری برنامه پشت میکروفن آمد و تاکید کرد که چون فرصت محدود است از هر شهرستان تنها دو شاعر اجازه شعرخوانی دارند. البته مجری برنامه محترمانه به شعرا یادآوری کرد که از خواندن چند اثر و گفتن مقدمه و پیش درآمد نیز پرهیز کنند.

اولین شاعری که برای خواندن شعرش پشت تریبون آمد استاد عزیزی از شعرای برجسته شهرستان بروجرد بود که حال و هوای غروب غم انگیز جمعه را با یاد امام عصر پیوند زد و اینگونه سرود:

انگار بی تو ثانیه ها مکث کرده اند / غمها چو سایه بر سر ما مکث کرده اند

در التهاب زخم قنوت نماز من / گلواژه های بکر دعا مکث کرده اند

در انتظار جرعه ای از مهربانیت / حتی فرشتگان خدا مکث کرده اند

استاد عزیزی همچنین با قرائت یک مثنوی پیرامون ابعاد شخصیتی حضرت علی در آخرین بیت آن اینگونه سرود: مائیم و نگاه آشنایت، جان همه عاشقان فدایت...

شاعر بعدی که نامش توسط مجری برنامه خوانده شد ایرج زنگنه شاعر جوان الیگودرزی بود که به قرائت دو شعر در حوزه ادبیات مقاومت پرداخت.

پس از خواندن شعر توسط این شاعر جوان نوبت به شاعر خرم آبادی رسید. مهدوی با خواندن شعری به زبان لکی در وصف مولای متقیان مجلس را وجد آورد.

مداح مدحم ار علی کمه / که مدح مولام علی و دمه

داماد رسول مهر و کرمه / سا هما ار سر هر دک عالمه

مولود مکه کردگارمه / امام معصوم کمال آرمه

مهدوی، مداح ا مدد رسه / که مدح علی کار هر کسه

علی حسین بوالحسنی از شهرستان ازنا شاعر دیگری بود که برای خواندن شعرش پشت تریبون رفت. البته این شاعر تاکید کرد که اعضای دیگری در انجمن ادبی این شهرستان بوده اند که بهتر از وی شعر می گویند ولی آنها لطف کرده و وی را به نمایندگی فرستاده اند.

شعر بوالحسنی لبریز از معانی بود که موجب تحسین حاضران شد. وی در بخشی از شعرش اینگونه سرود:

دیگر به جز جهان تو به کس نگاه نیست / مژده که خون پاک شهیدان تباه نیست

آنجا درخت علم و عمل میوه می دهد / میزان اعتبار سفید و سیاه نیست

در کار خیر وعده فردا کنیم هی / هنگام مرگ مهلت حتی گناه نیست

بند هبوط آدم و حوا شنیده اید؟ / گاهی شود که فرصت یک اشتباه نیست...

و اما بعد از شاعر ازنایی به قول مجری برنامه وقت آن بود تا از رنگ خاکستری مراسم کم کنیم و نوبت را به شعرخوانی خانم های حاضر در جلسه بدهیم.

عفت نظری از شهرستان الیگودرز اولین شاعر بانویی بود که برای خواندن شعرش پشت تریبون آمد. این شاعر جوان تنها به خواندن یک چهارپاره در وصف امام اول شیعیان اکتفا کرد و اینگونه سرود:

دردی از جنس غریبی های شب؛ در میان کوچه های شهر بود/ آه مولا، پلک خیس پنجره؛ بعد تو با پلک کوچه قهر بود

بوی غربت در هوا پیچیده است، هیچ کس از درد من آگاه نیست / آه قلب من یتیم کوفه است؛ کیسه های نان شب در راه نیست...

وی با خواندن آخرین بخش از شعر خود با عنوان "روی بال آسمان باید نوشت / سمت چشمان خدا بارانی است..." غم شبهای نوزده و بیست و یکم رمضان را در قبلها زنده کرد تا رنگ بغض مراسم را بارانی کند...

غلامرضا مهرابی شاعر پلدختری نیز بدون مقدمه یکی از اشعارش را تقدیم به مولای متقیان کرد تا نوبت به شعرخوانی خاطره خاتون جلدانی شاعر جوان خرم آبادی برسد.

البته این شاعر خرم آبادی که انگار "بی هوا" صدایش کرده بودند دستپاچه پشت تریبون رفت و پس از اینکه به مجری تذکر داد که برای خواندن شعر با او هماهنگی نشده به حاضران نیز تاکید کرد که در حال حاضر شعری در دست ندارد...البته این بانوی شاعر لرستانی که تنها شاعر زن استان است که به زبان محلی شعر می سراید ترجیح داد با گشتن کیفش شعری بیابد و جمع را از خواندن یک شعر محلی بی نصیب نگذارد.

مراسم با شعرخوانی محسن بیاتیان از بروجرد و اکرم موسوی از نورآباد ادامه یافت تا نوبت به شعرخوانی استاد نیزن حسینی از شعرای برجسته بروجردی رسید. وی با ابراز خرسندی از برگزاری مراسم روز شعر از آن به عنوان عاقبت به خیری نام برد و شعرش را اینگونه آغاز کرد:

خاموشم و خاموشترین شعله یک آه / ای درد، نفس در نفسم باش در این راه

ای کوفه ترین درد علی را نشناسید / نخلی که ثمر می دهد از میوه دلها

احساس تو را دارم و دلخسته ترینم / ای آه که رنجم ببری تا ته این چاه...

روز قدس بهانه ای شد تا بانوی شاعر پلدختری فرصت را غنیمت بشمارد و اینگونه بسراید: امروز برای تو می گریم / امروز برای تو ترانه اندوه می سرایم / ولی فردا با اولین بوسه خورشید به تو سنگ خواهم داد...ما باز هم به امامت آفتاب نماز خواهیم خواند...

با توام ای ابابیل کوچک زخمی...بمان...به محکمی سنگی که برای قیام برداشته ایم...مردی به نام آفتاب که نسبش از دور تاریخ به سبزینگی زیتونها می رسد...او قیام خواهد کرد...ترانه رهایی را خواهی خواند...

بمان! تو به ساحل خواهی رسید و مسیحای سبزپوش صلح را در زمین می کاری برای رویش دوباره...

هادی باقری، شاعر ازنایی شاعر بعدی بود و با خواندن شعری پیرامون ضرورت ایجاد وحدت در کشور سکوت را مهمان مراسم کرد و تحسین حاضران را برانگیخت.

وی همچنین بعد از خواندن این شعر به خواندن شعری در مورد فلسطین پرداخت تا بازهم این سوال در اذهان همگان شکل بگیرد که "ای خدا، قوم عربها غیرت را چه شد؟"

شاعر بعدی که توسط مجری نامش خوانده شد تا برای خواندن شعرش به جایگاه برود شهناز موسوی از شهرستان دورود بود که با کمال تعجب کسی که پشت تریبون رفت تذکر داد که قرار بوده نام وی که فاطمه ساکی است برای خواندن شعر آورده شود و مجری نام را به اشتباه خوانده است! البته ما نفهمیدیم شباهت این دو نام در چه چیزی بود که مجری برنامه مرتکب چنین اشتباهی شد.

محمد تقی عزیزی شاعر جوان نورآبادی شاعر بعدی بود که بازهم دلگیری جمعه را بهانه خوانش این شعر ناب کرد:

وقتی هوای حوصله با بخت یار نیست / گل دادن درخت شروع بهار نیست

دارا انار داشت و دارد هنوز هم / یک حرف تازه بر زبان آموزگار نیست

هر جمعه عصر پای تو را می کشد وسط / دنیا دچار ثانیه ای انتظار نیست...

البته این شاعر جوان نورآبادی همچنین در ادامه با اشاره به ماجرای الزیدی خبرنگار عراقی و اشغال عراق توسط آمریکا یکی از شعرهایش را به خبرنگاران متعهد تقدیم کرد.

غلامرضا شهبازی شاعر برجسته خرم آبادی شاعر بعدی بود که با حضور در پشت تریبون با یادآوری حضور خاطره انگیز در محضر مقام معظم رهبری یکی از اشعارش را به رهبر فرزانه انقلاب تقدیم کرد و گفت: دوباره شب می شود / ستاره ها یکی یکی از قرار خود می گذرند تا دوباره ماه آسمان ما شوی...

وی همچنین مابقی وقت خود را به شاعر جوان خرم آبادی میلاد شهبازی داد تا او نیز با سرودن یک رباعی و یادآوری دوران دفاع مقدس قلبها را اینگونه به درد آورد:

هر چند که نسل سومم، جنگیدم / خمپاره و تانک و توپ را دیدم

جانباز روان بود پدر در خانه / هر ثانیه روی موجها رقصیدم

این شاعر جوان همچنین دو رباعی دیگر را برای جمع خواند که موجب تحسین حاضران به ویژه نماینده ولی فقیه در لرستان و امام جمعه خرم آباد شد:

در عالم شک فرو شدیم آقا جان/ کم کم همگی دو رو شدیم آقا جان

از بس که نوشتیم شما می آئید / چوپان دروغگو شدیم آقا جان

***

هر ثانیه صد بار بدم می آید/ از قصه بی یار بدم می آید

پهلوی تو بین در و دیوار شکست / پس از در و دیوار بدم می آید

علی احمد جودکی یکی از شعرای پیشکسوت پلدختری شاعر بعدی بود که با خواندن شعرش دلمان شکست...

یاد یاران یاد دوران کرده ام / یاد آن پیر جماران کرده ام

دسته دسته دوستان گشتند شهید / آن عزیزان وفادار رشید

جنگ رفت و و یاد آن یاران یار / از وجود ما همی گیرد قرار

بعد آن دوران چه آمد بر سرم / مانده ام من در کنار رهبرم؟

.........

یاد کن از گل که پرپر گشته است/ آن کسی بی دست و بی سر گشته است

در پیامش گفته است یادم کنیم/ در مسیر آن امام شادم کنید

نزدیکیهای اذان است و ایما و اشاره ها به شعرا اوج می گیرد که دیگر نوبتی هم که باشد نوبت حجت الاسلام میرعمادی است تا به شعرا توصیه هایی داشته باشند.

نماینده ولی فقیه در لرستان و امام جمعه خرم آباد قبل از شروع سخنانش به یکی از شعرای خردسال حاضر در جلسه اشاره می کند و می گوید: ظاهرا بیشتر شعرا شعر خواندند ولی من مقداری از وقتم را به این شاعر کوچک می دهم.

رومینا جعفری، دختر کوچولوی شاعر پشت تریبون می رود تا از وقت حجت الاسلام میرعمادی دو شعر کودکانه بخواند:

و در کعبه، بند بندهای هزاران غنچه لب فریاد می زنند و چشمه های دعا به سوی پیامبران خروشان می شوند و گنجشکها قطره ای آب را در دلهایشان می کارند و به یاد می آورند کسی را که تشنه به اوج رفت...

و آن طرفتر باران می بارد و خاک برای عبادت وضو می گیرد و آوای کسی می گوید: خدایا کمکم کن تا هیچ کس نتواند پرده ای بین من و تو بکشد...

نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد نیز در ادامه مراسم با تبریک روز شعر و ادب به همه حاضران، عنوان کرد: سخن زیبا و نیکو سحر است که بر دل و جان انسانها اثر می گذارد.

حجت الاسلام میرعمادی تصریح کرد: وقتی کلام پخته، عمیق و اساسی باشد در دل اثرگذار است.

وی با اشاره به اینکه سحر بر جسم انسان تاثیر می گذارد اما شعر و سخن نیکو بر روح انسان نیز تاثیرگذار است، عنوان کرد: سخن سحر گونه و شعر سحرآمیز وقتی اثر خود را خواهد گذاشت که از سحر دل برخیزد.

امام جمعه خرم آباد با اشاره به اینکه دو نوع سحر وجود دارد یکی سحر زمانی و دیگری سحر دل، بیان داشت: بهترین زمان برای راز و نیاز سحر زمانی است و بهترین سخن و شعر نیز وقتی است که از سحر دل بر خیزد و بر دل بنشیند.

حجت الاسلام میرعمادی با تاکید بر اینکه شاعر آن است که در هنگام اقبال دل بهره گیرد نه در هنگام ادبار دل، تصریح کرد: وقتی که فضای درونی انسان آماده برای سرودن است شعر ارزشمند متولد می شود و بسیاری از شعرای بنام اشعارشان را در هنگام سحر می سرودند.

وی با تاکید بر اینکه اگر بزرگان به جایی رسیدند از سحر زمانی استفاده کردند، با اشاره به قطعه شعری، گفت: مرغ خوشخوان را بشارت باد کاندر راه عشق / دوست را با ناله شبهای بیداران خوش است...

نماینده ولی فقیه در استان لرستان همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه آنچه به شعر ارزش و جایگاه می بخشد مسئله مخاطب شناسی است، خطاب به شعرا بیان داشت: اگر می خواهید شعرتان ماندگار شود باید مسئله مخاطب شناسی را مد نظر قرار دهید.

حجت الاسلام میرعمادی تصریح کرد: اگر مخاطب را نشناسیم و شعر را بیان کنیم شعرمان جایگاه پیدا نمی کند.

وی همچنین با تاکید بر اینکه اینگونه نشست ها به منظور شناسایی استعدادها و پرورش آنها و همچنین استفاده از تجارب پیشکسوتان برگزار می شود، یادآور شد: باید میان نوجوانان و جوانانی که دارند قدم های اول را برمی دارند با اساتید و پیشکسوتان ارتباط و پیوند ایجاد شود.

نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد همچنین خواستار مستند سازی اشعار از سوی شعرا شد و گفت: شاعران باید توجه داشته باشند که اشعاری که می سرایند دارای پشتوانه حدیثی، قرآنی، عقلی، ادبی، عرفانی و ...باشد.

حجت الاسلام میرعمادی خاطرنشان کرد: در سال گذشته در این مراسم شعرهای مرتبط با موضوع دفاع مقدس کم بود اما امسال اشعار خوبی در حوزه مقاومت و دفاع مقدس سروده شد که جای تقدیر دارد.

زمان اذان نزدیک می شود و سخنرانی ها و شعرخوانیها هم به پایان می رسد...نماز شب شعر و ادب به امامت نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد اقامه می شود.

شاعران جوان سر سفره افطار هم دست از شعر و گلایه و نقد بر نمی دارند و خواستار توجه بیشتر به برگزاری چنین برنامه هایی هستند.

این افطاری شاعرانه که برای اولین بار با حضور مدیران فرهنگی استان و به همت اداره فرهنگ و ارشاد لرستان برگزار شده بود را هم به دستان تقویم خبریمان می سپارم و با خود می اندیشم که عجب شب شاعرانه ای بود این شب شعر... .

کد خبر 949326

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha