طوبی کاظمی در گفتگو با خبرنگار مهر در بیرجند، با بیان اینکه پیش بینی می شود، بیماریهای قلبی و عروقی به عنوان مهمترین علت مرگ و میر (36 درصد کل مرگ و میرها) در سراسر جهان تا سال 2020 باقی خواهند ماند، افزود: در ایران نیز بیماریهای قلبی عروقی شایعترین علل مرگ و میر را به خود اختصاص داده است.
رئیس مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اضافه کرد: در گروه بیماری های قلبی و عروقی نیز، سکته قلب شایعترین علت مرگ و میر و از کار افتادگی در کشور محسوب می شود.
وی به وضعیت بیماری های قلبی عروقی در خراسان جنوبی اشاره کرد و بیان داشت: در این استان بیماری های قلبی و عروقی 28.8 درصد، سوانح و حوادث 11.4 درصد و سرطان ها نه درصد از سه علت شایع مرگ و میر در استان در سال های 81 تا 82 را به خود اختصاص داده است.
کاظمی عنوان کرد: بیماری های قلبی و عروقی، عامل 41 درصد مرگ و میرها در سنین 45 تا 65 سالگی یعنی افراد با تجربه و فعال جامعه می باشند.
وی در ادامه به تغییرات وضعیت سکته های قلبی در بیرجند طی سال های 73 تا 85 اشاره کرد و افزود: نتایج حاکی از افزایش حدود شش برابری سکته های قلبی طی این 14 سال است.
کاظمی افزایش جمعیت، آگاهی بیشتر مردم از علائم قلب و مراجعه زودرس آنها به بیمارستان، بهبود خدمات اورژانس و افزایش امکانات تشخیصی را از مهمترین علل افزایش برشمرد و عنوان کرد: علت اصلی توجیه کننده این افزایش قابل توجه، افزایش تعداد موراد ابتلا به بیماری قلبی طی سالهای اخیر است که شهرداری برای همه مردم و مسئولان استانی برای انجام اقدامات پیشگیرانه است.
وی با بیان اینکه آمار واقعی بیماران قلبی بیشتر از این موارد می باشد، اظهار داشت: در این مطالعه فقط آمار بیماران بستری شده در بیمارستانهای امام رضا(ع) و لیعصر(عج) بیرجند گنجانده شده و آمار افرادی که قبل از مراجعه به بیمارستان به علت بیماری قلبی فوت کرده اند، در دسترس نمی باشد.
این مسئول استانی با اشاره به مقایسه سکته های قلبی در زنان و مردان، خاطر نشان کرد: در مطالعه ای که بر روی بیماران مبتلا به سکته قلبی طی سال های 72 تا 85 در بیرجند انجام شده است، 70 در صد بیماران مرد و 30 درصد آنها زن بوده اند.
وی بیماری های قلبی عروقی را قابل پیشگیری ترین بیماری های مزمن در جامعه دانست و افزود: برای این بیماری عوامل خطر تعریف شده که در صورت شناسایی آن در افراد جامعه و کنترل آنها، می توان از بروز بیماری های قلبی پیشگیری کرد.
کاظمی با بیان اینکه مطالعه ای تحت عنوان شیوع عوامل خطر بیماری های قلب عروقی در قشر معمول شهر بیرجنددر سال 85 بر روی 500 فرد سالم بین 30 تا 50 سال انجام شده است، تصریح کرد: از این تعداد حدود 2.3 افراد اختلال چربی خون و حدود نیمی از افراد مورد مطالعه اضافه وزن و چاقی داشتند، که علت پایین بودن نسبی شیوع فشارخون بالا در این افراد سن کمتر از 50 سال بوده است.
وی با اشاره به اینکه مطالعه فوق در سال 86 بر روی یک هزار و هشت نفر از مددجویان کمیته امداد بیرجند(با انتخاب تصادفی) انجام شده است، افزود: افراد مورد مطالعه در محدوده سنی 15 تا 65 سال، با هدف بررسی وضعیت عوامل خطر بیماری های قلب در قشر کم درآمده جامعه مورد نمونه گیری قرار گرفتند.
کاظمی ادامه داد: مشاهده شد در اقشار با سطح اقتصادی پایین نیز اختلال چربی خون، اضافه وزن و چاقی و فشار خون بالا شایعترین فاکتورهای خطر هستند.
وی سن، جنس و ژنتیک را از جمله عوامل غیر قابل کنترل و فشارخون بالا، اختلای چربی خون، چاقی، بی تحرکی، دیابت، رژیم غذایی ناسالم و کشیدن سیگار را از عوامل قابل کنترل ذکر کرد و گفت: سبک و شیوه زندگی 50 درصد، محیط و عوامل محیطی 20 درصد، عوامل ژنتیکی 20 درصد و خدمات بهداشتی و درمانی تنها 10 درصد در سلامتی تاثیر گذار هستند.
رئیس مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه عوامل فوق در زن، مرد، فقیر و غنی دیده می شود، لازم است بسیج همگانی جهت کنترل عوامل فوق صورت گرفته و برنامه های آموزشی لازم در رابطه با شیوه زندگی سالم، فعالیت بدنی، ترغیب ورزش و تبلیغ رژیم غذایی سالم انجام شود.
نظر شما