به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از دانشمندان لابراتوار لارنس برکلی با همکاری اخترشناسان دانشگاه استونی بروک ساعتهایی از فرایندی که منجر به شکل گیری ابرنواختران نوع la می شود را شبیه سازی کردند و برای اولین بار کوچکترین جزئیات مرگ یک ستاره را به ثبت رساندند.
ابرنواختران نوع la یکی از مرموزترین پدیده های جهان هستی به شمار می روند، نه تنها به این دلیل که هرگز امکان مشاهده آنها از نزدیک فراهم نیامده است بلکه به این دلیل که توسط فیزیک اخترشناسان به عنوان استانداردی برای تعیین وسعت جهان مورد استفاده قرار می گیرند.
نظریه ای که بیانگر وسعت یافتن شتابزده جهان هستی است بر اساس رصد این انفجارهای کیهانی ارائه شده است به همین دلیل محققان به شدت در تلاشند تا دریابند آیا تمامی ابرنواختران به شکلی مساوی به وجود می آیند یا خیر.
شبیه سازی مرگ ستاره
شبیه سازی های رایانه ای متعددی برای شبیه سازی این پدیده شکل گرفته است که تا کنون به دلیل ضعف قدرت رایانه ها هیچ یک قابل استناد و موفق نبوده اند. تیم محققان برکلی به مدت سه سال بر روی نرم افزاری به نام MEASTRO مطالعه کرده اند که متناسب با فرایندهایی که با سرعتی کمتر از سرعت نور رخ می دهند ساخته شده است. به این شکل امکان جزئیات قابل توجهی را در نتیجه شبیه سازی های رایانه ای از شکل گیری ابرنواختران فراهم خواهد آمد.
نتیجه شبیه سازی انجام گرفته توسط این نرم افزار تصاویری است که ساعتها قبل از مرگ یک ستاره را نمایان می کند. بر اساس این شبیه سازی فرایند شکل گیری ابر نواختران نوع la از یک ستاره کوتوله سفید آغاز می شود، ستاره ای که هرگز به حرارت کافی برای احتراق کربن و اکسیژنش دست پیدا نمی کند. اما در صورت نزدیک شدن به ستاره های مجاور این ستاره شروع به داغ شدن کرده و طی قرنها به حرارت و فشار آن افزوده می شود. هسته این ستاره مرده داغتر و داغتر شده و در نهایت در حرارتی برابر یک بیلیون درجه کلوین ستاره منفجر می شود.
فرایند جذب حرارت توسط هسته ستاره
بر اساس گزارش پاپ ساینس، دانشمندان و اخترشناسان معتقدند مشاهده فرایند جریان حرارت در میان ستاره می تواند در درک فرایند شکل گیری ابر نواختران و سرنوشت کائنات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد.
نظر شما