به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری علیرضا ملکیان معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد پیرامون جشنواره و نمایشگاه مطبوعات صبح روز گذشته در حالی برگزار شد که سوالات خبرنگاران عمدتاً حول وضعیت رسانهها و روزنامهنگاران متاثر از مسائل سیاسی اخیر میچرخید.
برگزاری نمایشگاه مطبوعات در مصلی قطعی است
ملکیان در ابتدا با قاطعیت از برگزاری آن در مصلای تهران خبر داد و در پاسخ سوال خبرنگار مهر که پرسید "آیا با توجه به شتاب عملیات عمرانی در این مکان و هشدارهای سازمان آتش نشانی دالّ بر ناامن بودن آن از نظر تاسیسات آتشنشانی و سایر مسائل امنیتی برای بازدیدکنندگان، باز هم برگزاری نمایشگاه در این مکان قطعی است؟" گفت: ما برای این کار از خیلی وقت پیشتر شاید 6 ماه قبل با مسئولان مصلی هماهنگیهای لازم را انجام دادهایم و به امید خدا 28 مهر افتتاحیه آن خواهد بود.
وی افزود: با توجه به اینکه ما فقط از شبستان اصلی برای برگزاری نمایشگاه استفاده میکنیم، هیچ مشکلی در این مورد وجود ندارد. در مورد نماز عید فطر هم با اینکه قرار بود این نماز در محیط باز برگزار شود، اما چون تعمیراتش آغاز شده بود و احتمالاً به درازا خواهد کشید نماز به دانشگاه تهران منتقل شد.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد همچنین به ارائه گزارشی از روند ارسال آثار و بخشهای مختلف جشنواره و نمایشگاه و رسانههای داخلی و خارجی حاضر در آن پرداخت و از برگزاری مراسم اختتامیه در محل تالار وحدت در روز 5 آبان خبر داد.
به گفته وی آثار مربوط به موضوعات ششگانه اصلاح الگوی مصرف، دهه چهارم انقلاب؛ دهه عدالت و پیشرفت، پایداری و مقاومت اسلامی در لبنان و فلسطین، اخلاق انتخاباتی (با محوریت انتخابات ریاست جمهوری اخیر)، اهداء عضو و پلیس، رسانه و امنیت در بخش جنبی جشنواره داوری میشوند.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد همچنین با برشمردن عناوین بخشهای اصلی از افزوده شدن بخشهای کودک و نوجوان، زن و خانواده و ورزش قهرمانی به جشنواره مطبوعات به عنوان "موضوعات خاص" و نیز حضور آثاری با موضوعات جنبی در بخشهای پلیس، رسانه و امنیت، تشکلهای دانشجویی، بخش مطبوعات جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) خبر داد.
ملکیان گفت: در بخش 1354 اثر از مطبوعات سراسری، 266 اثر از خبرگزاریها، 643 اثر از نشریات استانی، منطقهای و محلی، 433 اثر خاص بخشهای ویژه، 58 اثر از پایگاههای اطلاعرسانی اینترنتی، 10 اثر از رسانههای خارجی مقیم ایران و 1050 اثر از نشریات دانشجویی در جشنواره امسال حضور دارند که توسط 73 کارشناس که عضو 25 کمیته داوری جشنواره هستند، ارزیابی شدهاند و در هر بخش 3 اثر را به عنوان برگزیده معرفی میکنند.
دلایل عدم حضور رسانههای روسیه و آمریکا در نمایشگاه امسال
همچنین به گفته وی امسال آثار نمایندگان رسانههای 30 کشور شامل اندونزی، انگلیس، ایتالیا، برزیل، بحرین، بوسنی و هرزگوین، پاکستان، ترکیه، تاجیکستان، چین، ژاپن، سوریه، عراق، فلسطین، قطر، کویت، گرجستان، لبنان، نیجریه، ونزوئلا، هند، یونان، آذربایجان، آلمان، ارمنستان، اسپانیا، افغانستان، امارات عربیمتحده، اکراین و مالزی نیز در این دوره حضور دارند.
خبرنگاران حاضر در نشست خبری دلایل عدم حضور روسیه را دوره شانزدهم جشنواره جویا شدند که ملکیان گفت: کشور روسیه برای حضور در جشنواره تا کنون اعلام آمادگی نکرده است. به هر حال سقف امکانات ما اجازه حضور تا 35 کشور را میدهد.
ملکیان اما درباره عدم حضور نمایندگان رسانههای آمریکایی - که سال گذشته غرفه آنها با استقبال قابل توجهی مواجه شده بود - گفت: ما از آنها دعوت نکردهایم و قرار هم نیست که هر سال از نمایندگان همه کشورهایی که سالهای قبل بودهاند، دعوت کنیم.
8 کافه مطبوعات در نمایشگاه دایر میشود
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد از "برخی نوآوریها" در نمایشگاه امسال خبر داد و گفت: محلهایی را تحت عنوان کافه مطبوعات در مصلی در نظر گرفتهایم که نمایندگان نشریات میآیند آنجا و درباره موضوعات روز با یکدیگر به تبادل نظر میپردازند. بین 5 تا 8 کافه به این شکل دایر خواهد شد. علاوه بر این در محوطه باز مصلی دکههای مطبوعاتی همانند آنچه در سطح شهر وجود دارد، ایجاد خواهد شد و مدیران نشریات در آن به عرضه رسانههای خود خواهند پرداخت.
وی همچنین از قطعی شدن اجاره 600 غرفه به نمایندگان بخشی از 1500 نشریه حاضر در نمایشگاه خبر داد و در جواب اصرار خبرنگاران برای ارائه توضیح درباره نحوه اختصاص غرفهها به رسانههای مختلف اعم از دولتی و خصوصی با اعلام اینکه "واگذاری غرفهها از 20 مهرماه آغاز خواهد شد" گفت: تقسیمبندی ما به این ترتیب بوده است. ابتدا موسسات خبری و رسانههای تابعهشان و سپس به ترتیب روزنامهها، نشریات تخصصی، اجتماعی، دینی، فرهنگی هنری و ورزشی.
پاسخهای معاون وزیر به سوالات خبرنگاران
ملکیان در پاسخ سوال خبرنگار مهر که از نرخ متراژ غرفهها پرسید بدون اعلام بهای هر متر از غرفههای تخصیصی تاکید کرد: متراژ پایه هر غرفه 12 متر است اما اگر موسسات یا نشریاتی تقاضای غرفه بیشتری داشته باشند و در صورتی که امکانش وجود داشته باشد متراژ بیشتری به آنها اختصاص مییابد.
معاون وزیر ارشاد همچنین در پاسخ سوالات خبرنگاران درباره موضوعات نشستهای سیاسی نمایشگاه امسال و افراد حاضر در آنها و فقدانی که به دلیل بازداشت تعدادی از روزنامهنگاران و رویدادهایی مانند پلمپ انجمن صنفی روزنامهنگاران و توقیف برخی روزنامهها، این نمایشگاه دچار آن شده است بر لزوم خودداری مقامات در چنین جایگاههایی (معاون مطبوعاتی) از ورود به بحثهای سیاسی تاکید کرد و خطاب به خبرنگاران تاکید کرد: بحث ما جشنواره و نمایشگاه مطبوعات است و من هم در این باره هر گونه اطلاعاتی را که لازم باشد دادهام و میدهم.
ارزیابی عملکرد رسانهها در انتخابات ریاست جمهوری
وی گفت: البته در نمایشگاه امسال علاوه بر کارگاهها و نشستهای تخصصی، مجموعه نشستهای سیاسی هم خواهیم داشت که اتفاقاً موضوعاتش متنوع است و از عملکرد رسانهها در انتخابات ریاست جمهوری را دربرمیگیرد تا هر چیزی که مربوط به سیاست و ارتباطش با رسانه باشد. سعی میکنیم از گروههای مختلف سیاسی برای حضور جدی در این نشستها دعوت کنیم.
ملکیان افزود: متاسفانه بعضی دوستان ما میخواهند همه چیز را از زاویه سیاسی ببینند اما ما این چیزها را از زاویه مطبوعات و رسانهها میبینیم و کاری به جناحبندی سیاسی این طرف و آن طرف نداریم. البته ما از قبل شنیده بودیم که ممکن است استقبال از نمایشگاه امسال با توجه به فضای سیاسی موجود خیلی چشمگیر نباشد در حالی که امسال بیش از 1300 نشریه در نمایشگاه حاضراند و این نشان از رشد است.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در پایان این نشست خبری جنجالی با رد حمایتهای گسترده این معاونت از مطبوعات وابسته به برخی جریانات سیاسی در جریان برپایی نمایشگاه آتی، تاکید کرد: به رغم دید بدبینانهای که از سوی بعضی گروههای سیاسی که نسبت به جامعه رسانهای القاء میشود، چنین فضایی در این جامعه حاکم نیست. ما هیچ شرط و محدودیت و امتیازی برای هیچ نشریه و خبرگزاری در نمایشگاه قائل نیستیم و به همه به صورت مساوی نگاه میکنیم.
نظر شما