به گزارش خبرگزاری مهر، این روزنامه در مقاله خود با اشاره به بیانیه پایانی شرکت کنندگان در اجلاس گروه 20 در شهر پیتسبورگ آمریکا و اشاره به "بی مسئولیتی اقتصادی" می نویسد: در این بیانیه علاوه بر این مطلب همزمان اعلام شد که گروه 20 از این به بعد نقش مهمترین مجمع بررسی مسائل تنظیم اقتصاد جهانی را بر عهده خود میگیرد.
در ادامه مطلب این روزنامه آمده است: با وجود اینکه مرحله پیشین به باد انتقاد گرفته شد، از کسانی که مقصر بی مسئولیتی سابق هستند، نام برده نشد. ولی ذکر آنها در واقع لازم نیست. همه می دانند کدام مکانیزمها از کار افتاده باعث بحران جهانی شدند. قبل از همه باید به نهادهای اصلی مالی بین المللی مانند صندوق بین المللی پول و بانک جهانی اشاره کرد. گروه 8 که طی مدت زیادی مدعی نقش یکی از سازمانهای اساسی در زمینه هماهنگی سیاست اقتصادی بود، نیز باید اقرار به تقصیر بکند.
در ادامه این مطلب آمده است: گروه 8، ابتدا گروه اقتصادی نامگذاری شده بود. در سال 1975 کشورهای توسعه یافته صنعتی غرب در رابطه با بحران نفتی باشگاه غیر رسمی خود را تشکیل داده بودند تا فعالیتهای خود را هماهنگ کنند. آن باشگاه سازمان رسمی نبود ولی از عهده وظایف خود بر می آمد. وزن جمعی اعضای آن در اقتصاد جهانی به قدری بزرگ بود که آنها میتوانستند در اقتصاد نفوذ اساسی داشته باشند، ولی اواخر قرن بیستم اوضاع تغییر کرد. در شرایط رشد فزاینده به اصطلاح "بازارهای در حال رشد" و کشورهای در حال توسعه ، کشورهای توسعه یافته غرب سعی کردند از گروه 8 برای دفاع از منافع خود استفاده کنند. ولی گروه 8 و ملاقاتهای وزیران دارایی و سران بانکهای مرکزی آنها نتوانستند نقش مکانیزم پیش گیرنده بحران جهانی را بازی کنند. بحران اقتصادی به این گروه کمک کرد که اهمیت نسبی خود را بفهمد و حالا این گروه با علاقه زیادی مسئولیت اقتصادی را بر دوش گروه 20 می گذارد. این اقدام قابل درک است زیرا 19 کشور عضو گروه 20 (اتحادیه اروپا عضو بیستم است) نماینده دو سوم جمعیت کره زمین و تولید کننده 90-85 درصد محصول ناخالص جهانی هستند.
در بخش دیگر مطلب این روزنامه آمده است: کارشناسان زیادی با آب و تاب از این تصمیم تعریف میکنند و از اصطلاحاتی چون "تحول عالم گیر در معماری تنظیم اقتصاد جهانی" و "نقطه عطف" در اداره اقتصاد جهانی بهره می گیرند. ولی اگر به سهمیه مکمل آرایی که در صندوق بین المللی پول (5 درصد) و بانک جهانی (3درصد) به کشورهای در حالی توسعه اعطا شد، توجه کنیم، متوجه خواهیم شد که این سهمیهها چندان زیاد نیست. بنابراین، نفوذ کشورهای اصلی جهان و قبل از همه ایالات متحده در این سازمانها مانند سابق نفوذ تعیین کنندهای خواهند بود.
از سوی دیگر، دیدگاه فوق الذکر کارشناسان نیز بی اساس نیست. تعادل اقتصادی در جهان حتی در شرایط بحران تغییر میکند و کشورهای در حال رشد سریع مانند چین و هند، افزایش سریع تولید ناخالص ملی را از خود نشان میدهند. آنها در آینده در جدول جهانی به درجات عالی خواهند رسید. لذا نقش کشورهای در حال توسعه در ترکیب گروه 20 و نفوذ آنها در تصمیمات این گروه از جمله درباره سرنوشت نهادهای مالی بین المللی افزایش خواهد یافت.
در پایان روزنامه نزاویسیمایا گازیتا در مطلب خود این چنین می نویسد: و اما گروه 8 ناگزیر با مسئله جستجوی معنی و مفهوم جدید وجود خود روبرو خواهد شد. مسئله این است که بررسی موضوعات سیاسی بدون ارتباط مستقیم با اقتصاد معنای چندانی ندارد. لذا تأثیر این بحثها بر اوضاع جهان کمتر خواهد شد. البته کشورهای عضو گروه 8 یک وجه اشتراک دارند: 72 درصد مخارج نظامی جهان و 99-96 درصد زرادخانه هسته ای جهان نصیب آنها شده است. ولی شرکت روسیه در گروه 8 مانع از آن میشود که کشورهای غرب که از مکانیزم ناتو استفاده میکنند. در چارچوب گروه 8 به بررسی موضوعات نظامی بپردازند. علاوه بر آن، شورای امنیت سازمان ملل متحد ارگان رسمی مسئول مسائل جنگ و صلح است. به عبارت دیگر، در شرایط جدید برای گروه 8 دشوار خواهد بود که جایگاه خود را تعیین کند.
روزنامه نزاویسیمایا گازتا با اشاره به نشست اخیر گروه بیست در آمریکا می نویسد که گروه هشت و نهادهای مالی جهانی از جمله صندوق بین المللی پول و بانک جهانی از مقصران اصلی بحران اقتصادی کنونی هستند.
کد خبر 956299
نظر شما