به گزارش خبرنگار مهر، محمد بهبود آهنی امروز در رونمایی اشیاء عتیقه کشف شده گمرک جنوب تهران که قرار بود به صورت قاچاق از کشور خارج شود، گفت: این اشیاء عتیقه به حجم 5 هزارو 800 کیلوگرم( بیش از 5.5 تن) قرار بود توسط یک دیپلمات آرژانتینی از طریق گمرک جنوب کشور به کشور آرژآنتین قاچاق شود.
سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران در مورد ارزش این کالاها گفت: کالاهایی که به هویت تاریخی، فرهنگی و ملی یک کشور بازمی گردد، از لحاظ مادی قابل ارزش گذاری نیست، زیرا ارزش آنها بسیار بالا است.
وی تصریح کرد: کالاهای مکشوفه از طریق دیپلمات آرژانتینی با نام " سباستین زاوالا" که ماموریتش در ایران به اتمام رسیده بود و قصد خروج از کشور را داشت، تحت عنوان لوازم منزل و شخصی وی به گمرک اظهارشده که بر اساس کنوانسیون کالای دیپلماتیک از شمول کنترلها در تمام دنیا مستثنی است.
آهنی اضافه کرد: اما این امر به این معنا نیست که گمرک به محض اینکه احساس کند، مشکلی وجود دارد و یا خبری به گمرک ارسال شود و کالایی مشکوک باشد، اقدامی در این خصوص انجام ندهد و محموله مورد نظر را کنترل نکند.
وی ادامه داد: در این حالتها گمرک بر اساس پیش بینی های قانونی و با هماهنگی مراجع مختلف و با حضور نماینده سفارت محموله را مورد بازبینی و بازدید قرار می دهد که در این مورد نیز چنین بوده است.
بیش از 90 درصد کالای مکشوفه خلاف اظهارنامه
به گفته آهنی کالای مکشوفه در تاریخ 22 اردیبهشت ماه جاری تحویل گمرک شده و در تاریخ 24 اردیبشت ماه نیز اظهار شده است که بیش از 90 درصد کالای مکشوفه خلاف اظهارنامه بوده است و دلیل طولانی شدن زمان اعلام این کشف نیز به پیگیری های و قطعی شدن نتایج باز می گردد.
وی با بیان اینکه این کالا به دلیل اینکه خلاف اظهارنامه بوده، از نظر گمرک قاچاق محسوب می شود، بیان کرد: از لحاظ میراث فرهنگی نیز این موضوع غارت فرهنگی و ملی است و در طول تاریخ کشور این گونه قاچاق به طرق مختلف و با همکاری برخی از افراد داخلی اتفاق افتاده است که این مورد نیز از این قاعده مستثنی نیست.
سخنگوی گمرک با اشاره به تنوع کالاهای مکشوفه، اظهارداشت: سکه ها، اسکناسها، تمبرها، ظروف عتیقه، کتیبه ها، کتابها و پوست حیوانات و غیره از جمله این کالاها بودند که از طریق کارشناسان مربوطه هر بخش مورد ارزیابی قرار می گیرند.
گنجینه ای بسیار نفیس و ارزشمند
آهنی این مجموعه را گنجینه ای بسیار نفیس و ارزشمند توصیف کرد و افزود: کالاهای مکشوفه قابل خرید و فروش نیست، کما اینکه از کارشناسان میراث فرهنگی برای تعیین ارزش اقلام فرهنگی و عتیقه جات دعوت به عمل آمده است.
وی خاطرنشان کرد: پیگیریهای لازم از این پس توسط مسئولان عالیه کشور، وزارت امور خارجه و دستگاههای امنیتی صورت خواهد گرفت.
آهنی خاطرنشان کرد: برای اولین بار است که چنین محموله قاچاقی از طریق خبررسانی دستگاههای امنیتی که به گمرک صورت گرفت، در گمرک جنوب کشور کشف شده است، این در حالی است که سیستم خبرگیری گمرک نیز فعال است.
جزئیات دیگری از چگونگی کشف 5.5 تن اشیاء عتیقه قاچاق
همچنین غلامرضا ملکی مدیرکل گمرک جنوب تهران نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به حجم بالای کالای مکشوفه به میزان بیش از 5.5 تن، گفت: با توجه به این امر از نماینده وزارت امور خارجه و نماینده آرژانتین تعدادی از بسته های باز و مغایرت این کالاها با کالای اظهار شده، مشخص شد، در ادامه با برگزاری جلسات دیگری، تعدادی دیگر از بسته ها باز و کالاهای قاچاق کشف شد.
وی دلیل طولانی شدن روند اعلام اخبار مربوطه را اتمام کارهای مربوطه توسط وزارت اطلاعات عنوان کرد و افزود: با کسب اخباری در مورد اینکه این کالا لوازم منزل و شخصی نیست، این موضوع مورد پیگیری قرار گرفت و با توجه به اینکه گمرک نمی تواند مستقیما کالاهای مربوط به افراد دیپلمات را مستقیما مورد بازبینی قرار دهد از دستگاههای مربوطه دعوت به عمل آمد.
وی گفت: تاکنون چنین حجم عظیمی از کالا و محصولات فرهنگی را که بخواهند از کشور به صورت قاچاق خارج کنند، وجود نداشته و این اولین محموله با این حجم وسیع است که قصد خارج کردن آن را از کشور داشتند.
وی با اشاره به تنوع کالاهای کشف شده گفت: دربهای چوبی، کتب خطی، قرآنهای خطی و کتابهای عبری و تمبرهای چاپ شده و نمونه اسکناسها و نقشه های کشورهای همسایه در این کالاها به چشم می خورد.
به گزارش مهر، آثار کشف شده ای که امروز در محل گمرک جنوب تهران به نمایش درآمد، تمام کالاهای کشف شده نبود و تنها بخشی از آنها را در بر می گیرد که برخی از آنها از جمله اسکناسها و تابلوها مربوط به کشورهای همجوار از جمله افغانستان و برخی نیز مربوط به کشورهای آفریقایی بود.
قرآن خطی با قطع رحلی، کتابچه خطبه دلایل خیرات، جنگ روایت حدیث و قواعد موعظه متعلق به قرن 13 هجری قمری، درب چوبی دو لنگه منبت کاری شده و جعبه چوبی ( جعبه تحریر و جواهرات) متعلق به دوران صفویه، تابلوی عقدنامه با نقاشی حاشیه متعلق به سال 1206 هجری قمری، کتابهای خطی اقلیتهای مذهبی قرن 19 میلادی ، سکه های نقره مربوط به دوران ساسانی، سکه های نقره مربوط به دوران اشکانی (پارت)، سکه های قرون اولیه اسلامی (قرن 2 تا 6 هجری قمری)، سکه طلای قرون اولیه اسلامی مربوط به دوران سلجوقی ، آرشیو تمبر ایران، مرقع هندی با نقاشی متعلق به قرن 19 میلادی ، رساله شمسیه ، جعبه ترازو با سنگ وزنه سنگ کتیبه دار و ... از جمله اشیای کشف شده در گمرک جنوب تهران بوده است.
نظر شما