دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سؤال که یک معلم و استاد چه شیوه هایی را برای پرورش تفکر انتقادی در دانش آموزان و دانشجویان می تواند به کار گیرد؟ گفت : این مسئله الان یک فرهنگ در دنیا است ما چون از آن فرهنگ عقب هستیم و آن فرهنگ را نداریم در نتیجه این سؤال برای ما مطرح می شود که چطور در دانش آموز باید تفکر انتقادی ایجاد کنیم اما ما متأسفانه حتی درباره دانشجویان چنین کاری نمی کنیم . باید دیدگاههایمان را در مورد دانش آمزان از آن دیدگاه سنتی جدا و به باورهای جدید برسیم .
این استاد فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد : در حوزه فلسفه اصالت وجود را درس می دهیم دانشجو از ما می شنود و یاد می گیرد در مقطع دکترا هم از ما می شنود و یاد می گیرد امتحان می دهد و 20 می شود اما هرگز نمی خواهیم به بیرون از خودش منتقل بشود ببیند در این جهان واقعاً اصالت با وجود هست یا نیست ، بنابراین اگر ما فرهنگمان عوض بشود و به جای علم گرایی برویم سراغ واقعیت آنجا هر چیز که با واقعیت مطابقت نکندخود به خود مورد انتقاد قرار می گیرد.
تربیت صحیح با تغییر فرهنگ آموزش محقق می شود
وی افزود : برای اینکه بچه ها درست بار بیایند باید فرهنگ آموزشمان عوض شود متأسفانه اینها را بعید می دانم که مسئولان آموزش و پرورش و آموزش عالی بتوانند این مسائل را دریابند که دنیا عوض شده است .
یثربی در پاسخ به این سؤال که اگر کار تدریس را به شرایط قبل از کلاس و در هنگام کلاس و بعد از کلاس تقسیم کنیم یک معلم و استاد برای هریک از این مراحل چه نکاتی را باید مد نظر بگیرد ؟گفت : اگر این فرهنگ عوض بشود هم در قبل کلاس کار دارد هم در ضمن آموزش کار دارد هم بعد از آموزش یعنی معلم در کنار بچه قرار می گیرد و بچه کار می کند و معلم راهنمایش هست .
یثربی گفت: اگر آن روشها را نداشته باشیم معلم یک درسی را که ده بار تدریس کرده حفظ می کند تمام محفوظات خودش را بریزد در ضبط صوت سال به سال و کلاس به کلاس به بچه ها تکرار می کند و بچه ها همان مطالب را حفظ می کنند .
مطالب درسی تکراری شده اند
وی افزود : ما تمام مطالب تکراری را در دانشگاه ها تکرار می کنیم برای چنین تدریسی دیگر پیش از درس کاری ندارد و استادی که هفتاد ساعت تدریس می کند از دانشگاه دولتی به آزاد و از آزاد به دولتی این قرار نیست که طرح درس داشته باشد روی درسش کار کند و قبل از درس روی درس کار کند و بعد از درس کار کند . باید آموزشمان سامان پیدا کند تا اینطوری هست قبل از درس و بعد از درس کار نمی کنند .
این محقق و پژوهشگر در پاسخ به این سؤال که آیا تدریس در علوم انسانی با تدریس در علوم طبیعی تفاوت دارد ؟ گفت : صد در صد تفاوتهایی دارد حتی تدریس در شیمی با فیزیک تفاوت دارد حتی تدریس در یک رشته فیزیک با رشته دیگرش فرق دارد جای تردیدی نیست اما در اصل هم اینها بر می گردد به اینکه ما با کدام روش و بر اساس کدام منطق و معرفت شناسی کار می کنیم روش و منطق و معرفت شناسی حاکم بر ذهن جامعه و فرهنگ آموزش و پرورش جامعه اگر یک منطق و معرفت شناسی جدید باشد نتیجه اش پیشرفته خواهد بود ، اما اگر سنتی باشد که هست آموزش و پرورش ما با مشکل روبرو خواهد شد که الان هست.
نظر شما