۲۹ تیر ۱۳۸۳، ۱۰:۵۲

نگاهي به برگزاري اردوهاي دانش آموزي و مشكلات فراروي آن :

دانش آموزان و حسرت حضور در اردوهاي تابستاني

دانش آموزان و حسرت حضور در اردوهاي تابستاني

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - آن شب تا صبح نخوابيد ، تمام محتويات كيفش را چندين و چند بار مرور كرد ، دلشوره داشت و بيقرار بود ، بيقرار فردايي كه مي خواست به همراه همكلاسيهايش به اردو برود ، حس مي كرد بزرگ شده است ، آنقدر بزرگ كه مي تواند بدون همراهي والدينش در جمع دوست داشتني هم كلاسي هايش به سفر برود و روزهايي از زندگي را بدون توجه خاص پدر و مادر سپري كند...

روان شناسان بر اين باورند كه اردوهاي دانش آموزي مي تواند تاثيرات عميقي بر يادگيري مفاهيم مختلف آموزشي و پرورشي بگذارد و بسياري از مفاهيمي را كه نمي توان در قالب كتاب هاي درسي به دانش آموزان منتقل كرد،  در اردو به دانش آموز آموخت ، اما به راستي چند درصد از دانش آموزان مي توانند از امكانات اردو بهره مند شوند؟ وزارت آموزش و پرورش و سازمان دانش آموزي  چقدر براي اردوهاي دانش آموزي هزينه مي كند؟

 اعتباري براي اردوها درنظر گرفته نمي شود

معاون فني و آموزشي سازمان دانش آموزي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه براي اردوي دانش آموزان بودجه ويژه اي  وجود ندارد ، مي گويد : در وزارت آموزش و پرورش اعتباري براي امور فوق برنامه درنظرگرفته نشده است ، خصوصا در بخش اردو و اعتبار اختصاص يافته از محل اعتبارات پرورشي است كه به مدارس پرداخت مي شود و اين در حالي است كه دانش آموزان بايد براي شركت در اردو خودشان هزينه كنند و اين مورد خصوصا در مناطق محروم سبب عدم حضور دانش آموزان در اردو مي شود.

علي نقي يزدان پناه با اشاره به اينكه شركت در اردوها مي تواند نقش بسيارمهمي  به عنوان مكمل آموزشي براي دانش آموزان داشته باشد ، مي افزايد :  به دليل اعتبارات بسيار محدود امكان استفاده تمام دانش آموزان از اردوهاي دانش آموزي مقدور نيست.

وي اظهار مي كند : از جمعيت 17 ميليوني دانش آموزان ، در تابستان سال گذشته فقط 6 ميليون دانش آموز از اردوگاههاي كشور استفاده كردند كه از اين تعداد نيز فقط 5 هزار و هشتصد نفر از اردوگاههاي كشوري كه در شهرهاي  نيشابور ، رامسر، اصفهان و تهران وجود دارد بهره مند شدند.

مربي خاص اردو نداريم 

مدير مراكز و فضاهاي سازمان دانش آموزي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه در حال حاضر حدود 400 اردوگاه دانش آموزي در كشور وجود دارد كه از اين تعداد 300 اردوگاه در تابستان فعال هستند ، مي گويد : اردوگاههاي دانش آموزي كشور به دليل عدم وجود اعتبار كافي نيازمند تجهيز هستند.

محمد پورصفر با تاكيد بر اينكه پس از واقعه تيرماه سال 80 و كشته شدن تعدادي از دانش آموزان در پارك شهر بخشنامه اردوهاي دانش آموزي تكميل شده است ، مي افزايد : در سال گذشته به دليل اينكه هنوز خانواده ها تحت تاثير حادثه پارك شهر بودند آمار دانش آموزان شركت كننده در اردوها كاهش يافت.

وي با تاكيد بر اينكه تغيير بخشنامه اردوها سبب كاهش تعداد دانش آموزان آسيب ديده در اردوها شده است ، مي گويد : هر چند كه بر اساس بخشنامه اردوها از اين پس اولويت اول براي بردن دانش آموزان به اردو با مربياني است كه دوره آموزشي اردو را گذرانده باشند ، اما مربي خاص اردو به دليل مسايل و مشكلات فراداني كه سازمان دانش آموزي با آن روبه روست در كشور وجود ندارد.

مدير مراكز و فضاهاي سازمان دانش آموزي با اشاره به اينكه در سال گذشته فقط 4 دانش آموز در اردوها صدمه جدي ديدند ، مي افزايد : آمار دانش آموزاني كه در اردوها صدمه مي بينند به هيچ وجه قابل مقايسه با آمار صدمات سفرهاي خانوادگي نيست.

پورصفر در حالي از آموزش مربيان مي گويد كه در سال گذشته سازمان دانش آموزي فقط 3 هزار مربي را در دوره هاي آموزش تربيت مدرس اردويي آموزش داده در حاليكه حدود 8 ميليون دانش آموز را به اردوهاي يك روزه و چند روزه برده است ، در هر اردو والدين با امضاي برگه اي كاغذ تحت عنوان رضايت نامه مسووليت فرزندانشان را به مربيان اردو مي سپارند اما به راستي اين مربيان تا چه حد آموزش ديده اند و مي توانند پاسخگوي نياز دانش آموزان باشند.؟

يك معلم در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : مربياني كه براي اردوها در نظر گرفته مي شوند نه تنها تجربه كافي براي بودن در كنار دانش آموزان و همراهي كردن آنها را ندارند ، چه بسا هيچ آموزشي در زمينه مربي اردو بودن نمي بينند.

فاطمه پور فرج مي افزايد : لازمه حضور مربي در اردو اين است كه ضمن آشنايي با روحيات دانش آموزان بتواند در مواقع بحراني به موقع تصميم بگيرد و چه بسا در بسياري از مواقع با تصميم به موقع خود حتي جان دانش آموزان را نجات دهد. 

90 درصد از مربياني كه به همراه دانش آموزان به اردو مي روند آموزش نديده اند 

يك معلم با اشاره به اينكه وزارت آموزش و پرورش هميشه پس از به وجود آمدن مشكل در انديشه حل آن بر مي آيد ، مي گويد : پس از كشته شدن تعداد زيادي از دانش آموزان در اردوها مدتي است كه وزارت آموزش و پرورش به تدبير آموزش مربيان اردو افتاده است و اين در حالي است كه همچنان شايد بيش از 90 درصد از مربياني كه به همراه دانش آموزان به اردو فرستاده مي شوند نيروهاي جوان و بي تجربه اي هستند كه هيچ آموزشي در زمينه برگزاري اردو نديده اند.

صادق محمد زاده مي افزايد : دانش آموزان رغبت زيادي براي حضور در اردو دارند و اين در حالي است كه به دلايلي همچون عدم حمايت وزارت آموزش و پرورش و مسوولين ، مدارس چندان رغبتي براي بردن دانش آموزان به اردو ندارند ، چرا كه در صورت بروز كوچكترين مشكل فقط مربي زير سوال مي رود و توجهي به آمار بالاي دانش آموزي و كمبود امكانات نمي شود.

مادر يك دانش آموز مي گويد : براي بسياري از دانش آموزان حضور در اردوهاي دانش آموزي با توجه به مبالغ زيادي كه گرفته مي شود آرزوست در حاليكه مربيان مدرسه به هيچ وجه به اين مورد توجه ندارند.

مريم شمسي مي افزايد : شايد خانواده هاي نسبتا مرفع بتوانند سالي يك بار فرزندانشان را به سفر ببرند اما تنها شانس سفر دانش آموزاني كه خانواده هاي بي بضاعت دارند اردوهاي مدرسه است ، اردوهايي كه گاهي به دليل قيمت بالا نمي توانند در آنها حضور داشته باشند.

مادر يك دانش آموز مي گويد : دخترم به شدت علاقه دارد كه به همراه دوستانش در اردوهاي يك روزه و چند روزه مدرسه شركت كند ، اما من و پدرش به شدت مخالف هستيم ، راستش را بخواهيد چندان اعتمادي به مربيان مدرسه نداريم و نگرانيم كه به دليل تعداد زياد دانش آموزان توجه كمتري به دخترم شود.

شهره مدني مي افزايد : نمي شود خيلي در برابر خواسته دخترم مقاومت كرد چرا كه رفتن به اردو و در جمع دوستان بودن حق اوست ، اما براي دلشوره هاي مادرانه  نيز چاره اي  وجود ندارد ، در نتيجه هر وقت كه او را به اردو مي فرستم به شدت نگران و دلواپس مي شوم.

اردوهاي دانش آموزي به اهداف خود نرسيده اند

يكي از عمده ترين اهداف اردوهاي دانش آموزي ، آموزش چگونه زيستن با حداقل امكانات است و اين در حالي است كه دانش اموزان در اردوگاهها نيز جز مباحث كلاسيك و كمي گردش در محيط بسته اردوگاه چيز ديگري را تجربه نمي كنند ، يك كارشناس در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : لازمه يك اردوي موفق اين است كه دانش آموزان به دور از رفاه ، بتوانند از پس مسايل و مشكلات خود بر آيند و زندگي به دور از محيط شهر و رفاه موجود در خانواده را تجربه كنند.

هادي ابراهيمي مي افزايد : دانش آموزان در اردو هيچ چيز جز مفاهيم كلاسيكي كه مي توانستند در خارج از فضاي اردو نيز بياموزند ياد نمي گيرند ، در حالي  كه اين اردوها مي توانند بهترين زمان براي يادگيري مفاهيمي باشند كه در قالب كتاب هاي درسي گنجانده نمي شوند.

هر ساله ، حتي پس از دوره هاي آموزش مربيان اردو خطرات زيادي به دليل عدم آگاهي و آموزش لازم مربيان اردو ، كمبود امكانات و عدم تخصيص اعتبار و هزاران مسئله و مشكل ديگر دانش آموزان را تهديد مي كند ، به طوري كه به همين دليل بسياري از والدين مانع حضور فرزندانشان  در اردوها مي شوند . اما با علاقه دانش آموزان در اردوهاي تابستاني چه مي توان كرد ؟ ! ضمن آنكه باز هم دانش آموزان محروم  از اردوهاي تابستاني هيچ سهمي ندارند .

کد خبر 96486

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha