به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه روسی "ورمیا نووستی" در مقاله ای که در شماره دیروز سه شنبه به چاپ رسید نوشت: دولت آمریکا نگران دورنمای پدیدار شدن یک قدرت جدید هسته ای است و از همین رو تصمیم گرفته که خود را به تحریمات کنونی علیه ایران محدود نسازد و از این رو پیشبرد فعالانه ایده افزایش صادرات سوخت به چین را در بین صادرکنندگان بزرگ نفت در کشورهای عربی شروع کرد.
به نوشته این روزنامه طبق طرح آمریکایی ها، افزایش صادرات از کشورهای خلیج فارس به چین، می تواند به ایران که بخش اعظم درآمد بودجه آن از عرضه سوخت به سمت شرق تامین می شود، بطور جدی ضربه بزند. در عین حال، به عقیده کارشناسان، بازار چین دارای ظرفیت عظیمی است و چین مجبور نخواهد شد که بین عرضه کنندگان کسی را انتخاب کند.
این روزنامه می نویسد: امارات متحده عربی پیش از سایرین، خواستار افزایش دلارهای نفتی خود شده و قصد دارد ظرف شش ماه آینده حجم صادرات به چین را 150 تا 200 هزار بشکه افزایش دهد. طبق برخی اطلاعات، احتمالاً باید کویت و عربستان سعودی نیز به امارات متحده ملحق شوند.
بر اساس این گزارش، عربستان سعودی، بزرگترین وارد کننده سلاح و کالاهای مصرفی از چین است. به عقیده برخی کارشناسان، ریاض می تواند از روابط تجاری خود استفاده کند تا چین را به کاهش واردات نفت از ایران متقاعد سازد.
در ادامه این مقاله آمده است: به گفته "آگوان میکایلیان" مدیرکل شرکت "فین اکسپرتیزم"، "صادرات ایران به چین، بخش چشمگیری از عرضه این کشور را تشکیل می دهد. اگر پکن خرید خود را بطور قابل توجهی کاهش دهد، تهران مجبور خواهد شد که نفت را با قیمت ارزانتر بفروشد.
اما به عقیده "آندره استروفسکی" معاون مدیر انستیتو خاور دور آکادمی علوم روسیه، افزایش عرضه از خلیج فارس، به معنای امتناع چین از سوخت ایرانی نخواهد بود. وی گفت: "حتی اگر عربستان سعودی، بزرگترین عرضه کننده نفت آغاز به صدور 30 میلیون تن نفت بجای 25 میلیون کنونی کند، در ساختار واردات چین جای کافی برای ایران (که حدود 20 میلیون تن عرضه می کند) و نیز برای سایر کشورها باقی خواهد ماند. برای چین، تفاوت زیادی وجود ندارد که از کجا نفت بگیرد. با روسیه قرارداد ساخت انشعابی از خط لوله سیبری شرقی - اقیانوس آرام امضا شده است که از طریق آن سالانه 15 میلیون تن نفت وارد خواهد شد. چنین پروژه هایی مشترکی نیز با قزاقستان، ونزوئلا، نیجریه و گابن تدوین می شوند".
به نظر این کارشناس، امکانات عربستان سعودی برای متقاعد سازی چین به امتناع از نفت ایران محدود است.
وی در پایان خاطر نشان ساخت: اعمال فشار بر چین برای کاهش روابط با ایران بیهوده است.
نظر شما