به گزارش خبرنگار مهر در شهرستان پلدختر، جاده های پلدختر در روزهای آخر تابستان و اوایل پاییز شاهد زنان و مردانی است که همه داشته خود از باغ انجیرشان را به کنار جاده های پر تردد آورده اند تا شاید برای بهترین انجیر ایران مشتری بیابند و این حکایت هر ساله انجیر شیرین و کام تلخ انجیرکاران پلدختری است.
انجیر یکی از درختان میوه مناطق گرم و معتدل است که سطح باغات این محصول در شهرستان پلدختر نسبت به سایر نقاط استان لرستان بیشتر است.
عمده این باغات به صورت مجتمع در منطقه زیودار در 35 کیلومتری شمال غربی پلدختر است که علاوه بر تامین اقتصاد خانوارهای این منطقه جلوه ای زیبا در منطقه زیودار خلق کرده که باعث می شود هر رهگذر و بازدید کننده ای به وجد بیاید و چشم انداز خوبی را در معرض دید مسافران و میهمانان قرار دهد.
انجیرکاری از قدیم الایام در منطقه معمولان و زیودار انجام می شده و طی سالهای اخیر با اجرای طرح احداث باغات انجیر در منطقه توسعه یافته و به علت سازگاری این درخت و مناسب بودن محیط برای رشد این محصول، تولید آن اقتصادی است.
انجیرکاری دیگر به صرفه نیست / ضرر تنها محصول باغات انجیر
یکی از انجیرکاران پلدختری در این رابطه به خبرنگار مهر در شهرستان پلدختر گفت: به دلیل نبود صنایع تبدیلی، باغداری انجیر در این شهرستان دیگر مقرون به صرفه نیست.
علی احمدی افزود: نبود صنایع تبدیلی ویژه این محصول در شهرستان باعث شده تا کشاورزان و باغداران دچار ضرر شوند.
وی افزود: انجیرکاران به خاطر نبود صنایع تبدیلی و بارگاه های انجیرخشک کنی در شهرستان، محصول خود را با قیمت بسیار پایین به صورت تازه و فوری عرضه می کنند که این امر موجب شده هیچ سودی عاید انجیرکاران نشود.
این انجیرکار پلدختری ادامه می دهد: هزینه تولید هر کیلو انجیر شامل کاشت، داشت و برداشت حدود سه هزار و 500 ریال است در حالیکه یک کیلو انجیر به صورت تازه و فوری با همین قیمت به فروش می رسد.یکی دیگر از انجیرکاران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در صورت وجود صنایع تبدیلی و با ایجاد بارگاه های انجیر خشک کنی ارزش افزوده هر کیلو انجیر بیش از 20 هزار ریال خواهد بود.
وی تصریح کرد: برای ایجاد بارگاه انجیر خشک کنی بیش از 500 میلیون ریال سرمایه نیاز است که باغداران منطقه، توان تامین این میزان سرمایه را ندارند.
50 درصد انجیرها تا رسیدن به بازار مصرف له می شوند
یک انجیرکار ساکن بن لار منطقه زیودار پلدختر نیز گفت: حدود دو هکتار باغ انجیر داریم که تنها منبع درآمد خود و خانواده ام از طریق این باغ انجیر تامین می شود ولی نبود جاده مشکلات زیادی برایمان ایجاد کرده است.
علی محبی افزود: انجیر میوه ای لطیف است که تحمل فشار را ندارد و ما هنگامی که انجیر را برداشت می کنیم و در صندوق و جعبه های چوبی قرار می دهیم به علت نبود جاده دسترسی به باغ ناچار هستیم از حیوانات اهلی و تراکتور برای حمل محصول انجیرمان استفاده کنیم که به همین دلیل با تکان خوردنهای شدید آسیب فراوانی به انجیر وارد می شود و تا هنگامیکه به بازار عرضه می شود 50 درصد انجیر آسیب دیده و له می شود.
وی از مسئولان شهرستان خواست برای کمک به باغداران انجیر شهرستان، جاده دسترسی به باغات انجیر احداث کنند و نگذارند بیش از این باغداران متضرر شوند.
یک باغدار انجیر منطقه زیودار واقع در روستای پاپی حیدر یا کلات نیز به خبرنگار مهر گفت: نبود صنایع بسته بندی مناسب از جمله مشکلات کشاورزان انجیرکار شهرستان است و همین امر مانع صادرات این محصول به خارج از کشور می شود.
انجیر سیاه در حسرت بازارهای جهانی
حسن بخشی افزود: عرضه انجیر سیاه این شهرستان به بازار مصرف داخلی باعث ضرر و زیان باغداران انجیر در لرستان شده است.
وی عدم ارائه تسهیلات بانکی و سخت گیریهای بانکها را از مشکلات دیگر کشاورزان انجیرکار شهرستان پلدختر عنوان کرد.
یکی دیگر از باغداران سرنجه زیودار پلدختر گفت: نبود سموم کشاورزی به مقدار کافی در بازار موجب شده که سال گذشته باغ سه هکتاری انجیر بر اثر آفت کنه خسارت زیادی ببیند.
وی افزود: به علت عدم سمپاشی به موقع برگ درختان انجیر باغ بنده خشک شد که این امر باعث وارد آمدن خسارت زیادی به محصول باغ شد.
این باغدار پلدختری تصریح کرد: سموم آفت کش در بازار کم است و سال گذشته این امر موجب شد به 50 درصد باغ سه هکتاری انجیر خسارت وارد شود.
وی گفت: با توجه به اینکه شهرستان پلدختر بالاترین تولید انجیر سیاه را نه تنها در استان بلکه در کشور دارد لازم است برای اینکه این محصول از آفت محفوظ بماند، مسئولان امر تدابیر عاجل بیندیشند.
650 هکتار باغ انجیر در پلدختر وجود دارد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان پلدختر نیز در این رابطه به خبرنگار مهر در شهرستان پلدختر گفت: 650 هکتار باغ انجیر در شهرستان پلدختر وجود دارد که از این مقدار 550 هکتار آن بارور و 50 هکتار آن نهال است.
خاتمی بیان کرد: میوه انجیر از نظر غذایی علاوه بر طعم مناسب دارای مقادیر زیادی پتاسیم، کلسیم، فسفر، سدیم و ویتامین B و نیاسین است که خواص دارویی انجیر نیز از قدیم شناخته شده به طوری که در آن برای معالجه التهابات تنفسی، گلودرد، سرماخوردگی و سرفه استفاده می شود.
وی تصریح کرد: این میوه دارای دو نوع محصول است که یکی اواخر خرداد و اوایل تیر ماه بر روی شاخه تشکیل شده و به نام berba یا به اصطلاح محلی باغداران دبه نامیده می شود. این میوه بدون گرده افشانی تشکیل شده و به اصطلاح پارتنوکارپ یا بدون بذر است که به دلیل پیش رسی نسبت به سایر انجیرهای ایران با قیمت بسیار مناسب و بازارپسند عالی، خریداری و به مصرف می رسد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان پلدختر افزود: محصول دوم، محصول اصلی است که بر روی شاخه تشکیل شده از اوایل مرداد ماه برداشت آن شروع می شود و تا اواخر شهریور ادامه دارد و انجیر زیودار نیازی به گرده افشانی و رقم گرده دهنده ندارد.
خاتمی گفت: عملکرد محصول انجیر منطقه زیودار پلدختر به طور متوسط 20 تا 25 تن در هکتار است که با توجه به کیفیت محصول و قیمت مناسب آن از نظر درآمدزایی نقش عمده ای در اقتصاد منطقه ایفا می کند.
وی افزود: انجیر تولیدی این منطقه به استانهای تهران، اصفهان، خوزستان، داخل استان لرستان و سایر نقاط کشور انتقال و مصرف می شود که حدود 10 درصد این محصول در کنار جاده ترانزیت خرم آباد - پلدختر به صورت خورده فروشی به مسافران فروخته می شود.
ضرورت ایجاد صنایع بسته بندی برای محصول انجیر / مشکل کمبود آب باغات انجیر
مدیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: باتوجه به بافت میوه انجیر که بافتی نرم و در مقابل فشار خیلی سریع دچار لهیدگی می شود و این عارضه موجب تسریع در فسادپذیری آن می شود به همین علت لازم است که این میوه در بسته بندی های خاص و استاندارد بسته بندی شود تا در حمل و نقل و انتقال به بازار مصرف، کمترین ضایعات را داشته باشد که این بسته بندی ها در وزن های مختلف جهت جلوگیری از ضایعات و ماندگاری بیشتر میوه می شود.
مهندس خاتمی گفت: محصول تولیدی انجیر این منطقه که بیش از 12 هزار تن است به صورت تازه، فوری به بازار عرضه می شود.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که صنایع تبدیلی ایجاد شود و بحث تبدیل انجیر به صورت خشک و در سایر فرآورده ها می تواند از ضایعات جلوگیری کند که هم باعث اشتغال در منطقه و هم ارزش افزوده محصول بیشتر می شود.
مدیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: بحث تامین آب مورد نیاز باغات مجتمع در زیودار باتوجه به پدیده خشکسالی و کاهش آب مادیان رود که عمده باغات از این رودخانه مشروب می شوند، در سال جاری با مشکل روبرو شدیم که جهت رفع این مشکل در درازمدت می بایست با ایجاد سد مخزنی در بالادست اقدام لازم به عمل آید.
مهندس خاتمی گفت: بحث توسعه باغات در منطقه با توجه به سازگاری انجیر و اقتصادی بودن تولید آن از مهمترین برنامه جهاد کشاورزی پلدختر در آینده است و بحث تغذیه باغات با استفاده از کودهای میکروماکرو، ساماندهی راه های ارتباطی بین باغات جهت حمل و نقل آسانتر و تشویق و ترغیب کشاورزان جهت اجرای سیستم آبیاری تحت فشار به منظور بهینه سازی آبیاری و کاهش مصرف آب را از مهمترین برنامه های دیگر جهاد کشاورزی شهرستان پلدختر برشمرد.
ضرورت ایجاد سد بر روی "مادیان رود" / کمبود آب، باغات انجیر را می خشکاند
نماینده مردم پلدختر در مجلس نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: شهرستان پلدختر دارای آب فراوان است ولی متاسفانه در حوزه مهار آبها در این شهرستان هیچ مطالعه ای صورت نگرفته است.
علی کائیدی با تاکید بر اینکه مهمترین زیرساخت برای توسعه باغات انجیر پلدختر تامین آب مورد نیاز این باغات است، عنوان کرد: بهترین انجیر ایران در شهرستان پلدختر تولید می شود که در صورت عدم وجود آب کافی تولید این محصول با مشکل مواجه خواهد شد.
وی از پیشنهاد مطالعه ایجاد یک سد در منطقه خبر داد و گفت: ایجاد سد در منطقه "بن لار و زیودار" و بر روی رودخانه مادیان رود می تواند تضمین کننده آب مورد نیاز باغات انجیر منطقه باشد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در صورتیکه ایجاد این سد هرچه زودتر در دستور کار قرار نگیرد ممکن است بیش از صدها هکتار از باغات انجیر منطقه از بین برود.
کائیدی همچنین بر ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در این منطقه تاکید کرد و گفت: ما باید زمینه ای را فراهم کنیم تا محصول انجیر شهرستان پلدختر به عنوان بهترین انجیر ایران برای ورود به بازارهای مختلف دارای بهترین بسته بندی باشد.
به هر حال به نظر می رسد ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی برای صادرات انجیر درجه یک ایران، احداث سد برای مهار آب مورد نیاز باغات انجیر و توجه به رفع مشکلات انجیرکاران می تواند افق های تازه ای را در زمینه ارزش اقتصادی تولید انجیر در شهرستان پلدختر ایجاد کند.
نظر شما