"محمد حسن جعفری" دبیرکل حزب رفاه ملی افغانستان، "علی واحدی" و همچنین "ظهوری حسینی" کارشناسان مسائل افغانستان با حضور در میزگرد "بررسی انتخابات و تحولات سیاسی و امنیتی افغانستان" در مهر درباره انتخابات ریاست جمهوری این کشور و مسائل پیش و پس از آن به بررسی ابعاد خارجی و داخلی این موضوع و دیگر مسائل سیاسی پرداختند.
دبیر کل حزب رفاه ملی افغانستان به تاریخ و فرهنگ مشترک دو ملت ایران و افغانستان اشاره کرد و گفت : غربی ها، جمهوری اسلامی ایران را متهم به دخالت در امور افغانستان و گسترش تروریسم می کنند، در حالی که جمهوری اسلامی خود قربانی تروریسم بوده و تنها در یک مورد در سال هزار و سیصد و هفتاد و پنج، 11 دیپلمات و یک خبرنگار آن به دست تروریستها در افغانستان کشته شدند.
رئیس مجمع فرهنگی انقلاب اسلامی افغانستان، وجود 900 کیلومتر مرز مشترک بین ایران و افغانستان را نیز یادآور شد و گفت : جمهوری اسلامی خواهان آرامش افغانستان است، چرا که آرامش این کشور را آرامش مرزهای خود می داند.
وی به حمایت جمهوری اسلامی از گروه های جهادی در جنگ با شوروی سابق نیز اشاره کرد و اظهار داشت : حمایت ایران از کابل همواره بی دریغ و بی نظیر بوده است.
ظهوری حسینی، کارشناس مسائل افغانستان نیز حضور ایران در افغانستان را به معنای دخالت ندانست و گفت : ایران از جمله کشورهایی است که بنا به تعهداتی که در کنفرانسهای بین المللی برای کمک به کابل به عهده گرفته است و در جهت تحقق آنها در این کشور حضور دارد.
وی، جمهوری اسلامی را مورد علاقه جمعیت شیعیان افغانستان به عنوان 30 درصد جمعیت کل این کشور دانست و گفت حداقل نیمی از جمعیت اهل تسنن این کشور به ایران علاقه مندند.
ظهوری حسینی به همکاری ایران و افغانستان در اکو و همچنین رابطه تجاری چندین میلیون دلاری دو کشور نیز اشاره کرد و اظهار داشت : در شرایطی که مسیونرهای مسیحی در حال سرمایه گذاری روی مردم افغانستان هستند این حق جمهوری اسلامی است که با کشور هم دین و هم زبان خود در حوزه فرهنگی تعامل داشته باشد.
وی، دخالت در امور افغانستان را دخالت نظامی یا دخالت در امور سیاسی یعنی آنچه غرب در این کشور انجام می دهد، عنوان کرد.
این استاد دانشگاه، پیروزی مجاهدین در افغانستان در مبارزه با اتحاد جماهیر شوروی سابق را مثال زد و گفت : مجاهدین پس از پیروزی قصد داشتند جمهوری اسلامی شبیه به آنچه در ایران بود ایجاد کنند و همین مسئله سبب شد، غربی ها به تقویت طالبان به عنوان گروهی متحجر برای سرکوب مجاهدین به عنوان گروهی اسلام گرا اما پیشرو روی آورند.
واحدی دیگر کارشناس مسائل افغانستان نیز روابط ایران و افغانستان را روابط انسانی عنوان کرد و اظهار داشت : اتهامات غرب علیه ایران درباره دخالت جمهوری اسلامی در امور افغانستان، موضوع جدیدی نیست و در زمان حمله شوروی سابق نیز مطرح بود که در واقع چیزی فراتر از فرافکنی برای توجیه شکستها نیست.
وی به تاکید تمام دولتهای حاکم بر افغانستان از زمان مجاهدین تا زمان کنونی بر مداخله آمیز نبودن روابط تهران و کابل اشاره کرد و گفت : روابط فرهنگی مبارزان افغان و ایرانی به سالها پیش از انقلاب اسلامی بر می گردد.
این استاد دانشگاه، سال 1352 را آغاز آشنایی خود با افکار امام خمینی عنوان کرد و اظهار داشت : برعکس رابطه غرب با افغانستان که استکباری است؛ رابطه تهران و کابل همواره برادرانه بوده است.
وی، جوانان افغان تحصیلکرده در ایران را فعالترین قشر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی افغانستان عنوان کرد.
نظر شما