به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، پرندگان شکاری را به نام پرندگان روز پرواز، روزشگران و قوش شکلان نیز نامیدهاند. این پرندگان شامل کرکسها مانند کرکس مصری ، کایتها مانند باز خرمایی ، قوشها مانند شاهین پاسرخ و عقابها مانند عقاب خالدار هستند. این پرندگان به اندازههای بزرگ و کوچک و متوسط وجود دارند. بزرگترین آنها کرکسها و کوچکترین آنها قوشها هستند.
سارگپه یکی از پرندگان شکاری است که دارای گردن کوتاه، بالهای بلند و دم نسبتا کوتاه است، معمولا در حال بالباز اوجگیری و چرخش دیده می شوند. مانند عقابهای کوچک به نظر می رسند ولی سر و منقارشان به نسبت کوچکتر است.
عقابهای شکاری بزرگ با بالهای دراز و پهن، سر و منقار بزرگ، دم پهن و پاهای پردار اغلب بالباز اوج می گیرند و پروازی باشکوه دارند.
شاهین نیز از پرندگان شکاری است که از جمله خانواده خیلی مشخص از شکاریان روز که دارای بالهای دراز، نوکتیز و داس شکل و دم نسبتا دراز هستند. منقار آنها کوتاه و قلاب مانند است، با نیم نوک بالایی دندانهدار و پاهای آنها انگشتانی دراز با چنگالهای قوی وقلاب مانند دارد.شاهین ها پروازی سریع و عالی دارند که شامل بالزدنهای تند و بالبازروی است.
و اما گستردگی این پرندگان زیبا با پروازهای خیره کننده در آسمان ایران موجب طمع شکارچیان می شود تا این پرندگان شکاری خود شکاری برای خوشگذرانی شکارچیان و شیخ نشینان شوند.
مدیرکل سازمان محیط زیست استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد، اظهار داشت: معضلی که متاسفانه در حال حاضر در کشور وجود دارد شکارکردن پرندگان شکاری است به طوریکه برخی از این شکارچیان به طور هدفمند دست به این کار می زنند.
علی رحیم کاکاوند با اشاره به گسترش شکار این پرندگان در لرستان، عنوان کرد: انواع عقابها از جمله عقابهای سیاه، قهوه ای و طلایی، بالابان، شاهین، دلیجه، بحری و سارگپه از جمله پرندگانی هستند که طعمه شکارچیان می شوند.
پرندگان شکاری طحفه ای برای شیوخ خلیج فارس
وی با اشاره به اینکه برخی از شکارچیان برای رسیدن به پولهای هنگفت دست به شکار این پرندگان می زنند، بیان داشت: در طول سال شیوخ منطقه خلیج فارس با توجه به علاقه ای که به این پرندگان دارند با دادن پولهای هنگفت به شکارچیان متقاضی این پرندگان را تصاحب می کنند.
این مسئول با اشاره به شکار برخی از این پرندگان در لرستان و انتقال به استانهای جنوبی برای فروش به شیوخ خلیج فارس، یادآور شد: این شکارچیان با استفاده از روش دامگستری این پرندگان را اسیر و سپس به رغم منع قانونی به دست شیوخ عرب می رسانند.
کاکاوند با بیان اینکه این شکارچیان به دلیل منافع اقتصادی دست به این کار می زنند، تصریح کرد: مطابق قانون صید و شکار و برابر قانون و مقررات نظام گمرکی این کار مصداق قاچاق بوده و خلاف قانون است.
شکار تفننی پرندگان شکاری / 60 پرنده شکاری در یکسال شکار شد
مدیرکل سازمان محیط زیست استان لرستان با اشاره به اینکه برخی از شکارچیان نیز به صورت تفننی این پرندگان را توسط انواع تفنگ های شکاری مورد هدف قرار می دهند، افزود: در یکسال گذشته یعنی از مهرماه سال گذشته تاکنون بیش از 60 بهله از این پرندگان شکاری از متخلفان کشف شده است.
کاکاوند با بیان اینکه تعداد زیادی از این پرندگان کشف شده پس از درمان قابلیت و توان بازگشت به طبیعت دارند، بیان داشت: ولی متاسفانه تعداد معدودی نیز توان بازگشت به طبیعت را ندارند که در حال حاضر 5 بهله از پرندگان در یکی از ایستگاههای حفاظت محیط زیست لرستان مورد نگهداری و مراقبت قرار دارند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه استخوان پرندگان به صورت اسفنجی است و اگر بشکند قابلیت ترمیم ندارد برخی از پرندگان شکاری که مورد هدف قرار می گیرند به صورت دائم فلج می شوند و دیگر توان زندگی در طبیعت را ندارند.
مدیرکل سازمان محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه هر ساله در منطقه "کلدر" در لرستان برخوردهای زیادی با شکارچیان صورت می گیرد، ادامه داد: با توجه به اینکه فصل شکار این پرندگان از ابتدای مهرماه تا اواخر آبانماه است لذا برای برخورد با شکارچیان اکیپ های ویژه های تشکیل شده است.
کاکاوند تصریح کرد: در صورت مشاهده متخلفان و شکارچیان در مناطق حفاظت شده با آنها به شدت برخورد صورت خواهد گرفت.
وی از مسئولان دستگاه قضایی استان به ویژه قضات خواست در راستای حراست از محیط زیست در بررسی گزارش های رسیده در مورد متخلفان نهایت همکاری را به خرج دهند.
مدیر کل سازمان محیط زیست استان لرستان خاطر نشان کرد: پرندگان شکاری یاد شده در اقصی نقاط استان از شرق لرستان گرفته تا سیمره و از جنوب تا ارتفاعات گرین سکونت دارند و از زیستگاه گسترده ای برخوردار هستند.
کاکاوند با تاکید بر اینکه با توجه به کمبود محیط بان امکان حراست کامل از این گونه ها وجود ندارد خواستار مشارکت فعال مردم در راستای فرهنگ سازی در زمینه شکار گونه های منحصر به فرد جانوری به ویژه پرندگان شکاری شد.
نظر شما