عباس رحمتیان در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه امکانات این فرودگاه بر اساس نیاز مردم توسعه نیافته است، افزود: توسعه فرودگاه در پویایی چرخه اقتصادی، عمرانی و گردشگری استان نقش بسزایی دارد.
وی ادامه داد: اگر چه تلاشها زیادی در سالهای اخیربرای توسعه فرودگاه رشت انجام گرفته اما ایجاد ترمینال جدید و افزایش دستگاههای کمک ناوبری و خدمات دهی همچنان برای ارتقای این فرودگاه احساس می شود.
رحمتیان با اعلام اینکه از حدود 9 سال قبل این فرودگاه امتیاز پروازهای بین المللی را دریافت کرده و آماده پذیرش پروازها از اقصی نقاط جهان است، افزود: در حال حاضر شهر رشت در مسیر شاهراه هوایی بین المللی است و دستگاههای این فرودگاه به تمام پروازهای بین المللی سرویس می دهد.
وی با اشاره به اینکه توسعه و گسترش فرودگاه رشت از اهمیت زیادی برخوردار است، اظهار داشت: بهره مندی مردم استان و مسافران از اقصی نقاط کشور از خدمات هواپیمایی و فرودگاه رشت سرعت عمل در انجام امور را فراهم می سازد.
فرودگاه رشت در سال 1348 و در هفت کیلومتری جاده رشت به انزلی در زمینی به مساحت 220 هکتار ساخته شده وهم اکنون به سیستمهای کمک ناوبری دقیق وارتباطی با هفت طرح تقرب مجهزاست.
با اجرای روکش باند در سال 1385 ومقاوم سازی باند و گسترش پارکینگ با زیربنای 55 هزارمترمربع آماده پذیرش هواپیمای متوسط و پهن پیکر با شرایط خاص است.
همچنین با اجرای پروژه ساختمان اداری و تکنیکال بلاک با مساحت دو هزار و 200 مترمربع و با راه اندازی آن درسال 1386 تحول جدی در امرخدمات رسانی به مردم شریف گیلان شده است.
در ضمن کنترل نظارت بر امور ایمنی، سلامتی پروازهای سیویل (تجاری - بازرگانی) برای سالانه حدود چهار هزار و 500 سورتی پرواز، ارائه سرویسهای پروازی به ترافیک یگانهای هوایی ارتش و سپاه به هنگام رزمایشها و حوادث غیر مترقبه و ترافیک مؤسسات هوایی در بخش دولتی و خصوصی نظیر هلال احمر،کشاورزی، توانیر و...که تقریبا" سالانه بیش از دو هزار سورتی پرواز است را به عهده دارد.
نظر شما