مصطفی اسرار کارشناس بخش مطالعات پژوهش سازمان دارالقرآن در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با نقش آموزش و پرورش در انتقال مفاهیم و معارف دینی به دانش آموزان گفت: در آموزش و پرورش اگر از چشم انداز متون دینی آموزشی نگاه کنیم، معمولا باید دو بخش را به صورت مجزا در نظر بگیریم. یک بخش کتابهایی که به صورت مستقیم به آموزشهای دینی می پردازند که در آن میان می توان به کتاب دینی، قرآن و به نوعی کتاب آموزش زبان عربی به عنوان زبان انتقال مفاهیم دینی به دانش آموزان اشاره کرد.
وی افزود: بخشی از کتابها نیز به صورت غیرمستقیم وارد بحث می شوند و می توانند به شکلی در انتقال معارف و مفاهیم دینی نقش داشته باشند. باید بتوانیم از فرصتهای کتابهای علمی دیگر که در قالب متون آموزشی چون فیزیک ، شیمی و ریاضی آموزش می دهیم استفاده کنیم چرا که این کتابها به نوعی حوزه هایی هستند که به پژوهش و بررسی نظام آفرینش می پردازند.
کارشناس بخش مطالعات پژوهش سازمان دارالقرآن گفت: برای مثال زیست شناسی کاری چون بررسی آیات و نشانه های الهی در زمینه موجودات زنده انجام نمی دهد و فیزیک و شیمی قانون مندی های نظام هستی را بررسی می کنند، به این ترتیب این کتابها نیز علومی هستند که نظام آفرینش را مورد بررسی قرار می دهند همان نظام آفرینشی که قرآن ما را دعوت کرده درباره آن بیندیشیم، تفکر کنیم، نظم آنها را ببینیم و معرفت خود را به خداوند بیشتر کنیم.
وی با اشاره به اینکه آموزش و پرورش مجموعه ای دارای ظرفیتهای مختلف است و اجزای مختلفی هم دارد گفت: هسته اصلی که در رابطه با آن آموزش صورت می گیرد دانش آموز است ، برنامه ، معلم، متون درسی و برنامه های جانبی چون پرورشی به صورت غیرمستقیم به آموزش می پردازند، خانواده ها یا اولیا در انتقال معارف و مفاهیم دینی به تناسب موقعیت خود نقش دارند.
تدوین برنامه جامع آموزشی
کارشناس بخش مطالعات پژوهش سازمان دارالقرآن یادآور شد: دانش آموز 13 سال در اختیار نظام آموزش و پرورش است و طی این سالها باید به روش و منش و تربیت علمی برسد که بتواند برای جامعه مفید و مسئولیت پذیر باشد، البته جدا از آموزش و پرورش رسانه ها هم در آموزش این مفاهیم دینی سهیم هستند اما اگر بتوانیم برنامه جامعی تدوین کنیم که همه این مؤلفه ها چون نقش معلم، متون درسی، اولیا و برنامه های درسی در آن قرار بگیرد و همپوشی لازم را داشه باشد رشد و کمال علمی و معنوی دانش آموزان تحقق خواهد یافت.
مصطفی اسرار با اشاره فعالیتهای بسیاری که تا کنون در این رابطه صورت گرفته اظهار داشت به رغم این فعالیتها تا کنون در تدوین یک برنامه جامع که بتواند همه این عناصر را دربرگیرد دچار نوعی نارسایی بوده ایم. این عناصر گاهی به صورت جزیره ای عمل می کنند و این امر مانع ایجاد همپوشی در برنامه ها می شود.
نویسنده کتابهایی چون دانستنی های قرآن، واژه نامه قرآن و از مفاهیم قرآن با اشاره به اینکه بخشی از هویت دانش آموز در خانواده شکل می گیرد گفت: دانش آموز زمانی که وارد فضای آموزش و پرورش می شود یک سری اکتسابات دارد، اما زمانی که در آموزش و پرورش می گذراند بهترین زمان ساخت شخصیت دانش آموز تلقی می شود و این فرصت در شرایطی برای انتقال و آموزش معارف و مفاهیم دینی به بهترین شکل مورد استفاده قرار می گیرد که تمام مؤلفه های آموزش و پرورش بتوانند در یک مجموعه واحد جمع شوند.
نظر شما