به گزارش خبرگزاری مهر، "بارین کایاگ اوغلو" Barın Kayaoglu در گفتگو با خبرنگار مهر درباره چالشهای دولت آمریکا در افغانستان و عراق گفت: بر اساس توافقنامه واشنگتن-بغداد نیروهای نظامی آمریکا تا آگوست 2010 و تمام نیروهای این کشور تا پایان سال 2011 از عراق خارج خواهند شد اما این احتمال وجود دارد که عقب نشینی نظامیان از بغداد با چند ماه تاخیر صورت گیرد و این هدف بزرگ آمریکا در این کشور جنگ زده است.
وی افزود: آمریکا می خواهد تا زمان خروج نظامیان خود از عراق تمام جناح های سیاسی در این کشور را وادار به حل اختلافات خود و کنار گذاشتن مناقشات موجود کند و به نظر می رسد که دولت اوباما طی هفته گذشته کمکهای قابل توجهی را برای تصویب قانون انتخاباتی عراق انجام داد.
کارشناس مسائل خاورمیانه درآمریکا گفت: واشنگتن هم اکنون در تلاش برای بهبود روابط عراق و اربیل با دیگر کشورهای همسایه از جمله ترکیه است.
وی افزود: دلیل عمده تمایل دولت اوباما برای خروج نظامیان از عراق تمرکز بر افغانستان است، چنانچه اوباما در شعارهای انتخاباتی خود گفته بود که جنگ افغانستان یک جنگ درست و جنگ عراق یک جنگ اشتباه بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در دانشگاه ویرجینیای آمریکا گفت: برخلاف جنگ عراق، دولت اوباما هم اکنون با چالشهای متعدد در افغانستان مواجه است که هیچ کدام از آنها به زودی و فورا قابل حل نیست که از بزرگترین این مشکلات می توان به حل بحران سیاسی در این کشور جنگ زده اشاره کرد.
بارین کایاگ اوغلو افزود: "حامد کرزای" با تقلب در نتیجه انتخاباتی که آزاد و منصفانه برگزار نشد، به عنوان رئیس جمهوری افغانستان انتخاب شد و بحران مشروعیت تا بدان حد در کشور افزایش یافته که مردم هیچ تمایلی برای شرکت در امور سیاسی ندارند و نسبت به این موضوع بی تفاوت اند که این یک خطر بزرگ است.
تحلیلگر مسائل ترکیه و دانشجوی دوره دکترای تاریخ در دانشگاه ویرجینیای آمریکا گفت: همچنین دولت اوباما باید کرزای را تشویق کند تا نسبت به مردم خود مسئولیت پذیرتر باشد و تمام تلاش خود را برای جلب اعتماد مردم انجام دهد، باید فساد را در کشور ریشه کن کند که این چالشی دیگر برای دولت اوباما در قبال افغانستان محسوب می شود.
این کارشناس ترک افزود: کرزای هم اکنون چشم خود را بر روی فعالیت های برادر خود و اقدامات وی در زمینه فروش مواد مخدر بسته است اما نیروهای پلیس افغانستان در نهایت باید عنصری از صلح و نظم شوند تا عنصری برای ایجاد ترس و وحشت.
وی تصریح کرد: همچنین دولت اوباما تلاشهای زیادی را برای بهبود وضعیت ساخت و ساز، بازسازی جاده ها، آبیاری، مدارس و بیمارستان ها انجام نداده است. در واقع اعزام نظامیان بیشتر به افغانستان و حضور نیروهای امنیتی در این کشور و نیروهای ارتش افغانستان یک طرف قضیه و مبارزه با طالبان قضیه دیگری است که مردم افغانستان امید چندانی به بهبود شرایط ندارند.
به گفته این کارشناس ترکیه، با وجود مشکلات در زمینه امنیت و ساخت و ساز دولت آمریکا نتوانسته با طالبان مبارزه کند و همچنان تروریسم نفوذ روزافزونی را در این کشور بدست آورده اند.
بارین کایاگ اوغلو تاکید کرد: اما دولت اوباما با یک چالش اصلی در افغانستان مواجه است و آن اعزام نظامیان بیشتر به این کشور است. سناتورهای دموکرات خواهان عقب نشینی فوری نظامیان از افغانستان اما در مقابل سناتورهای جمهوریخواه خواهان اعزام نظامیان بیشتر و موافقت اوباما با درخواست ژنرال "استنلی مک کریستال" فرمانده نیروهای ائتلاف در افغانستان هستند اما در واقع رئیس جمهوری آمریکا می داند که توانایی پاسخگویی به خواسته های سناتورهای دو حزب را به صورت کاملا رضایت بخش ندارد.
وی گفت: اوباما در نهایت با درخواست مک کریستال موافقت می کند اما 40 هزار نظامی را به افغانستان اعزام نمی کند و نظامیان اعزام شده کمتر از شمار نیروهای پیشنهادی است و پس از این اقدام آمریکا کرزای را برای ریشه کن کردن فساد در کشور بسیار تحت فشار قرار می دهد.
--------------------------
مصاحبه: معصومه زارع
نظر شما