به گزارش خبرنگار مهر در رشت، بر اساس آمارها سالانه حدود 80 هزار تن گوشت مرغ در 630 مرغداری گیلان تولید می شود و از این نظر گیلان پنجمین استان ایران است.
بررسی ها نشان می دهد در حالیکه گیلان پنج درصد مرغ کشور را تولید می کند اما صنعت مرغداری استان گیلان با مشکلات ساختاری بزرگی دست و پنجه نرم می کند.
مرغداران گیلانی با برشماری مشکلات این صنعت، خواستار توجه مسئولان و سیاستگذاران نسبت به اتخاذ تصمیمات و ارائه راهکارهای کارشناسی برای نجات صنعت مرغداری در استان شدند.
کمبود نقد ینگی، نداشتن سردخانه، گرانی نهاده های دامی عدم حمایت سیستم بانکی و... از مشکلات اساسی صنعت مرغداری گیلان است |
جمعی از مرغداران گیلانی در گفتگو با خبرنگار مهر کمبود نقد ینگی، نداشتن سردخانه، گرانی نهاده های دامی عدم حمایت سیستم بانکی و... را از مشکلات اساسی این صنعت در استان گیلان اعلام کردند.
آنان در خصوص نبود نقدینگی عنوان کردند: با افزایش قیمت نهاده های مرغداری ها شامل ذرت، سویا، جوجه و... این قشر بیش از پیش با کمبود نقدینگی مواجه است که مناسب است سازمان جهاد کشاورزی با همکاری بانکها این کمبود نقدینگی را برطرف کنند.
مرغداران گیلانی در ادامه با بیان اینکه اغلب مرغداران این استان با کمبود سرمایه در گردش مواجه بوده و به بانکها بدهکار هستند، تصریح کردند: عدم حمایت سازمانهای مسئول از این قشر منجر به تعطیلی واحدهای مرغداری استان خواهد شد که باید توجهی ویژه شود.
آنان بر حمایت و رسیدگی به این صنعت توسط جهاد کشاورزی و اتخاذ راهکارهای کارشناسانه تاکید کردند و خواستار تامین اعتبار برای بازسازی و تغییر واحدها و سیستمهای قدیمی به سمت سیستمهای نوین شدند.
مرغداران گیلانی همچنین بر تامین به موقع نهاده ها از سوی شرکت پشتیبانی و تشکیل کلاسهای آموزشی به منظور بهره وری بیشتر و افزایش تولید تصریح کردند.
آنان در ادامه از صدور مجوزهای بیش از حد برای احداث واحدهای جدید مرغداری انتقاد کردند و افزودند: تولیدات مرغداران بر دست آنان باقی مانده و خریداری ندارد و حتی زیر قیمت تمام شده به فروش می رسد.
مسئولان برای نجات صنعت طیور گیلان در صدور پروانه احداث واحدهای جدید تجدیدنظر کنند
این افراد در ادامه با تاکید بر توجه هرچه بیشتر مسئولان برای نجات این صنعت و تجدیدنظر در صدور پروانه احداث واحدهای جدید توصیه کردند: مناسب است شرکت پشتیبانی امور دام وارد عمل شده و علاوه بر تنظیم بازار حامی مرغداران باشد.
برخی کارشناسان و صاحبنظران معتقدند، صنعت مرغداری در شرایط کنونی در چنبره ای از مشکلات گرفتار است که با برنامه ریزی های اصولی و حمایت از این صنعت می توان بر این مشکلات غلبه شد.
آنان بر این باورند، خوراک طیور مهمترین و اساسی ترین محرک صنعت مرغداری است که تحرک در این بخش می تواند موجب رونق کار تولید در بخش کشاورزی شود.
این کارشناسان عنوان کردند: قرار داشتن گیلان در موقعیت جغرافیایی مناسب موجب شده استان از پتانسیل خوبی برای تولید گوشت مرغ برخوردار باشد از این رو برای استفاده بهینه از این منابع باید به دنبال رفع نقاط ضعف بود.
آنان با اعلام اینکه 60 تا 70 درصد هزینه های تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور مربوط به دان مصرفی این صنعت است، اظهار داشتند: امروزه آگاهی داشتن از نحوه تهیه دان و جیره نویسی غذایی خوراک طیور از اساسی ترین امور در صنعت مرغداری است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در این باره گفت: برای توسعه کمی و کیفی و کمک به صنعت طیور، این صنعت نیازمند تشکلهای قوی است.
مجید غلامی جایگاه ویژه گوشت مرغ را در سبد مصرفی خانوار به دلیل ارزان بودن آن نسبت به سایر فرآورده های پروتئینی از مزیتهای صنعت طیور دانست و افزود: عدم امکان انتقال سریع بیماریهای مشترک بین انسان و دام و کلسترول پائین این نوع گوشت از دیگر مزیتهای صنعت طیور است.
وی عنوان کرد: پائین بودن افت ضایعات گوشت مرغ در زمان کشتار و تولید فرآورده های مختلف از گوشت مرغ از دیگر مزیتهای صنعت طیور کشور است.
معاون جهاد کشاورزی در ادامه بالا بودن هزینه های تولید، نوسانات قیمت، ساختار فیزیکی واحدهای مرغداری، نبود تشکل واحد در صنعت طیور، نبود سیستم اطلاع رسانی در این صنعت، عدم وجود کنترلهای کیفی در تعیین درجات گوشت مرغ و نبود صنعت حمایت از صنعت مرغداری از دیگر مشکلات این صنعت مهم اقتصادی است.
میزان تولید مرغ در گیلان 35 درصد بیش از نیاز جمعیت این استان است اما هر روز شهروندان گیلانی شاهد نوسان قیمت مرغ در بازار هستند |
اگرچه میزان تولید مرغ در گیلان 35 درصد بیش از نیاز جمعیت این استان است اما هر روز شهروندان گیلانی شاهد نوسان قیمت مرغ در بازار هستند.
با این حال کاهش و افزایش و نوسان قیمت مرغ معضلی است که از سالها پیش مردم با آن مواجه هستند. در واقع این مشکل از زمانی بروز کرد که سال ۱۳۷۷صنعت طیور آزاد شد و تولید تابع عرضه و تقاضا در بازار شد.
طی همه این سالها بطور دائم و مکرر شاهد افزایش تولید و افت قیمت در یک فصل و کاهش تولید و افزایش قیمت در فصل بعد هستیم زیرا می گویند عرضه و تقاضا متناسب با هم نیست.
گرچه مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان می گویند بر اساس تجربیات گذشته این وضعیت همواره قابل پیش بینی و برنامه ریزی است اما اینکه چه چیزی موجب می شود تا این موضوع همواره مصرف کننده و تولید کننده را دچار معضل کند، مشخص نیست.
یک کارشناس ارشد امور دامپروری در این باره گفت: حضور دلالها و واسطه ها و فقدان برنامه ریزی برای ساماندهی بازار از جمله علل این نوسان قیمت است.
مسعود رحیمی افزود: افزایش قیمت نهاده ها، فقدان نقدینگی در دست تولید کننده در مقابل فروش دان به صورت نقدی، نبود نظارت کافی و دقیق بر این مباحث و پرهیز بخش دولتی از واگذاری همه امور مربوط به مرغ به بخش خصوصی از دیگر علل نوسان قیمت گوشت مرغ در بازار است.
وی با اعلام اینکه صنعت مرغداری به دلیل فقدان برنامه ریزی مناسب هر روز با مشکلات گوناگونی مواجه می شود، ادامه داد: طی چند سال گذشته نابسامانیهای این صنعت همواره مورد انتقاد مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بوده است.
این کارشناس دامپروری بیان داشت: بعد از صنعت نفت بیشترین سرمایه گذاری کشور در بخش پرورش طیور و صنایع جانبی آن انجام شده و هزاران نفر اکنون در این بخش اشتغال دارند.
صنعت طیور برای جلوگیری از نوسان قیمت مرغ نیازمند برنامه ریزی مناسب در تمام زنجیره تولید است
رحیمی ساماندهی این وضعیت را در گرو واگذاری همه امور از تولید، صادرات و واردات مرغ به تشکلهای بخش خصوصی اعم از اتحادیه ها و تعاونیها ذکر کرد.
معاون جهاد کشاورزی گیلان نیز در این خصوص گفت: تنظیم بازار ابزار مختلف و متعددی از جمله وجود زیرساخت متناسب با میزان تولید استان گیلان است که متاسفانه این زیرساخت کافی نیست.
وی همچنین مهمترین مشکل صنعت مرغداری استان را کمبود نقدینگی عنوان کرد و اظهار داشت: برای توسعه این صنعت در استان باید تسهیلات کافی در اختیار این بخش قرار گیرد.
غلامی با اعلام اینکه به تعادل رساندن قیمت گوشت مرغ در بازار نیازمند ساماندهی اصولی است، افزود: اولین گزینه ای که می توان این واقعیت را تنظیم کند یک تشکل قوی و قدرتمند با داشتن زیرساخت مناسب است.
سیستم بانکی در گیلان از صنعت طیور حمایت نمی کند
وی با اعلام اینکه سیستم بانکی در گیلان از صنعت طیور حمایت نمی کند، گفت: طی سال گذشته و شش ماهه نخست سال جاری سیستم بانکی هیچ کمکی به این صنعت در استان نکرده است.
معاون جهاد کشاورزی گیلان بیان داشت: اعضای تعاونیهای مرغداران و سایر مجموعه های مرتبط در زمینه های مختلف به ویژه ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی به بانکهای عامل استان معرفی می شوند ولی در بحثهای کارشناسی موفق به دریافت تسهیلات نمی شوند.
وی اظهار داشت: از آنجائی که بانکهای عامل یقین دارند این بخش از صنعت، ضریب ریسک بالایی دارد استقبال زیادی نمی کنند.
این کارشناس دامپروری با اعلام اینکه مصوبه استان در سیاست تنظیم بازار مبنی بر اینکه حداقل باید دو سردخانه متناسب با ظرفیت تولید مرغ استان احداث شود تا بتوان این تولیدات را ذخیره سازی کرد، افزود: وقتی مصوبه سیاست تنظیم بازار استان در این بحثها به نتیجه نمی رسد دیگر چه انتظاری از تولیدکنندگان خواهیم داشت.
بهترین مرغهای تولیدی استان گیلان در سردخانه های دیگر استانهای کشور نگهداری می شود و زمانیکه مرغ منجمد باید در سطح استان توزیع شود یکسری مرغها خارج از استانداردهای لازم که در برخی موارد تاریخ آنها رو به اتمام است، وارد گیلان می شود |
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران استان گیلان |
وی با اعلام اینکه قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ برای مرغداران حدود 17 هزار ریال است، اظهار داشت: مصرف کننده باید بپذیرد که قیمت مرغ پائین تر از 27 هزار ریال برای تولیدکنندگان منطقی نیست.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران استان گیلان نیز در این باره گفت: در حال حاضر عمده دغدغه مرغداران گیلانی بحث تامین نقدینگی تولید، همخوانی نداشتن قیمت ذرت و سویا با بازارهای جهانی، بالا بودن فوق العاده قیمت جوجه و سرمایه در گردش است.
حبیب الله اسدالله نژاد با تاکید بر تاثیر گرانی نهاده ها بر قیمت مرغ افزود: هیچیک از تولیدکنند گان مرغ علاقه ای به گرانی و افزایش قیمت آن ندارند زیرا چنین روندی همواره پس از مدتی به رکود صنعت مرغداری می انجامد.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا بازار کشش مرغی را که در سطح استان تولید می شود، دارد یا نه؟ گفت: در دوسال اخیر بصورت بی رویه بدون انجام کار مطالعاتی و کارشناسی مجوز احداث مرغداری در سطح استان صادر می شود و از سوی کاهش فاصله ساخت واحدهای مرغداری تا محیط های مسکونی ( از 500 به 200 متر) و عدم همخوانی عرضه و تقاضا باعث بروز مشکلات فراوانی برای مرغداران گیلانی به ویژه عدم کشش بازار شده است که باید دولتی ها در بحث کارشناسی بسیار دقیق عمل کنند.
مرغ منجمد در برخی موارد خارج از استاندارد وارد گیلان می شود
اسدالله نژاد نبود سردخانه در گیلان را یکی از مشکلات ساختاری صنعت طیور استان دانست و افزود: بهترین مرغهای تولیدی استان گیلان در سردخانه های دیگر استانهای کشور نگهداری می شود و زمانیکه مرغ منجمد باید در سطح استان توزیع شود یکسری مرغها خارج از استانداردهای لازم که در برخی موارد تاریخ آنها رو به اتمام است، وارد گیلان می کنند.
وی بر لزوم تامین امکانات سردخانه ای برای ذخیره سازی مرغ در گیلان تاکید کرد و یادآور شد: با ایجاد ذخیره سازی مطمئن باید تناسبی بین تولید و مصرف ایجاد کرد و با برنامه ریزی میزان تولید را افزایش داد.
بی شک با توجه به نقش مرغداریها در تامین بخشی از غذای مردم، حل مشکلات آنها باید بصورت جدی مورد توجه قرار گیرند زیرا امروزه مرغ و تخم مرغ به عنوان یک محصول راهبردی در سبد کالاهای اساسی مردم جایگاه ویژه ای دارد از اینرو حمایت از صنعت مرغداری که تولید کننده یکی از اصلی ترین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور است همواره باید مورد توجه مسئولان اقتصادی دولت به ویژه وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی این عرصه قرار گیرد.
نظر شما