به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، خشکسالی طی چند سال اخیر ضررهای بسیار زیادی را متوجه استان فارس کرده و این استان در سه سال گذشته از ناحیه خشکسالی در بخش باغداری، کشاورزی و دامداری متحمل خسارات و زیانهای متعددی شده است.
هر چند که در سفرهای هیئت دولت اعتباراتی به خشکسالی استان فارس به صورت ملی اختصاص یافت اما تزریق بی موقع و دیرهنگام آن نتوانست آثار منفی ناشی از خشکسالی را در بسیاری از شهرستانهای فارس جبران کند.
بیکاری کشاورزان، تغییر شغل دامداران و باغداران و مهاجرت روستاییان به شهرها و مشکلاتی که در پی آن به وجود آمد از جمله پیامدهای خشکسالی در استان فارس به شمار می رفت که طی سه سال اخیر به عنوان یک معضل در مجامع مختلف معرفی شد.
شهرستان استهبان نیز یکی از این شهرستانها به شمار می رود که خشکسالی با چاشنی غفلت مسئولان به خوبی انجیرستانهای منطقه را در نوردید به طوریکه طی ماه های گذشته خسارتهای برآورد شده در انجیرستانها به میلیاردها تومان رسیده است.
شهرستان استهبان در شرق استان فارس قرار گرفته و از شمال به دریاچه بختگان ازجنوب به کوههای تودج ( توده ) ازغرب به دشت رونیز و از شرق به کوههای داراب وایج محدود می شود، درحقیقت این منطقه دشتی است با وسعت دو هزار کیلومتر مربع و میانگین ارتفاع یک هزار و 731 متر از سطح دریا که توسط کوه ها احاطه شده است.
اقتصاد و معیشت این منطقه بیشتر بر پایه کشاورزی، باغداری و صنایع دستی استوار بوده و به لحاظ سطح زیر کشت، تولید کمی و کیفی و سایر ابعاد این شهرستان به عنوان قطب تولید انجیر ایران و جهان مطرح شده است.
استهبان دارای 23 هزار هکتار انجیرستان است که 18 هزار هکتار آن بارور و مابقی نهال است. در شهرستان استهبان در فصول ترسالی با میانیگن بارش 350 میلی متر، 17 هزار تن انجیر تولید می شود.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان استهبان در رابطه با وضعیت تولید انجیر در این شهرستان با بیان اینکه در این منطقه شش کارخانه بسته بندی انجیر وجود دارد، به خبرنگار مهر در شیراز گفت: حدود هشت تا 10 هزار تن از انجیرهای تولید شده این شهرستان در زمانهایی که تولید در حد مناسب خود قرار دارد پس از انجام کارهای لازم و ضد عفونی، بسته بندی و به کشورهای آذربایجان، کره، چین و... صادر می شود.
محسن بذرافشان با اشاره به اینکه 100 کارگر به مدت شش ماه روزانه به بسته بندی و ضد عفونی انجیرهای تولیدی مشغول هستند، افزود: 85 درصد از درآمد مردم شهرستان استهبان از طریق تولید انجیر محقق می شود که در چند سال اخیر به دلیل خشکسالی مردم این شهرستان با مشکلات بسیاری مواجه شده اند.
وی یادآور شد: در سال 87 و 86 کاهش شدید بارندگی در استهبان خساراتی را در تولید انجیر به بار آورد به طوریکه در سال 86 تولید محسول به 10 درصد کاهش یافت که به حدود دو تا سه هزار تن رسید و در سال گذشته نیز این وضعیت به همین شکل ادامه یافت و تولید در حدود پنج تا شش هزار تن ارزیابی شد.
باغداران تغییر شغل دادند/ مهاجرت پیامد خشکی انجیرستانها
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان استهبان با اعلام اینکه با ادامه این روند مردم این شهرستان برای سه سال متوالی با اثرات ناشی از خشکسالی مواجه خواهند شد، افزود: در این مدت بخشی از باغداران مجبور به تغییر شغل شده اند و با ادامه وضعیت خشکسالی، مهاجرت مردم این شهرستان به شیراز یا سایر شهرها نیز به عنوان یک مشکل دیگر رخ خواهد داد.
بذرافشان گفت: انجیرستانهای استهبان در جهان کم نظیر است از این رو تمامی مسئولان چه در بخش استانی و چه در بخش ملی باید از تولیدات استهبان حمایت کنند تا تولیدات انجیر این شهرستان به سطح همیشگی خود دست یابد.
وی خاطرنشان کرد: تشکیل گروه های کارشناسی با حضور اساتید و باغداران برای مقابله با خشکسالی، بیمه کردن انجیرستانها، تقویت آبگیرها در اطراف درختان و ... از جمله راه هایی به شمار می رود که در کاهش اثرات ناشی از خشکسالی و مقابله با این واقعه طبیعی موثر خواهد بود.
رئیس جهاد کشاورزی استان فارس تحقق این امور را منوط بر تخصیص اعتبارات دانست و افزود: برای این امر باید تسهیلات کم بهره در اختیار باغداران قرار گیرد تا فعالین این بخش توانایی مالی مقابله با خشکسالی را داشته باشند.
خسارات 32 میلیارد تومان ناشی از کاهش تولید
این مسئول جهاد کشاورزی استهبان با اشاره به قیمت هر کیلو انجیر معمولی در بازار که حدود سه هزار تومان است، افزود: در سال جاری به دلیل کاهش سطح تولید بیش از 32 میلیارد تومان به باغداران خسارت وارد شده و باید در نظر داشت چنانچه اعتبارات در سطح مناسبی اختصاص یابد می توان طرح های مقابله با خشکسالی را به مرحله اجرا به شکلی مناسب و مطلوب درآورد.
به گفته بذرافشان تاکنون شش هزار هکتار از انجیرستانهای استهبان بیمه هستند و این امر در حال پیگیری بوده تا میزان انجیرستانهای بیمه شده استهبان افزایش یابد.
لزوم دریافت کمکهای فراملی/اشتغال 80 درصد مردم در خطر است
به طور معمول زمانی که منطقه ای در موضوعی خاص به عنوان قطب مطرح می شود در بخشهای ملی و فراملی اعتبارات و توجه های ویژه ای نیز به آن بخش مورد نظر، صورت می گیرد اما درمورد انجیرستانهای استهبان تاکنون در بخش های فراملی و حتی ملی و استانی چنین امری تاکنون محقق نشده و همچنان اشتغال 80 درصد از مردم این منطقه که به صورت مستقیم و غیر مستقیم به تولید انجیر بستگی دارد در خطر است.
فرماندار شهرستان استهبان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر در شیراز گفت: شهرستان استهبان چه از نظر تولید کمی و کیفی و چه در بخش سطح زیر کشت به عنوان قطب تولید انجیر جهان مطرح است و بر این اساس انجیر 80 درصد از مردم این شهرستان را به صورت مستقیم و غیر مستقیم در حوزه تامین معاش به خود اختصاص داده است.
محمد جواد اسلامی با اعلام اینکه خشکی که برخی انجیرستانها با آن مواجه شده اند پس از 200 سال به سختی قابل جبران است، افزود: سال گذشته این شهرستان در بخش تولید انجیر با 80 درصد افت محصول مواجه بوده است از این رو باید با عزم ملی نسبت به مقابله با خشکسالی و اثرات آن در استهبان اقدام کرد.
کمک بین المللی دریافت نشده است/ کمکهای ملی کافی نیست
فرماندار شهرستان استهبان با اشاره به کمکهای و اقداماتی که در حوزه مقابله با خشکسالی در حوزه تولید انجیر استهبان صورت گرفته، عنوان کرد: در این خصوص در سفر چندی پیش وزیر کشاورزی و نائب رئیس مجلس شورای اسلامی تصمیماتی پیرامون آبهای کمکی و... اخذ شد ضمن اینکه در سفر دور دوم هیئت دولت به فارس نیز بیمه فراگیر انجیر مصوب و اجرایی شد اما این کمکها با توجه به حجم عظیم خشکسالی و خسارات آن کافی نیست.
اسلامی تاکید کرد: تولید انجیر استهبان فقط محدود به یک منطقه خاص نمی شود و باید در سطح ملی و فراملی نیز به آن پرداخته شود اما تاکنون کمکهای فراملی در این باره دریافت نشده که البته این موضوع نیز در دست اقدام قرار دارد.
انجیر در فرهنگ ایران به عنوان میوه ای بهشتی یاد می شود اما در شهرستان استهبان آنچنان در رویارویی مشکلات قرار گرفته که گویی در جهنمی از بحرانها واقع شده که خشکسالی و بی توجهی های ملی و استانی بر شدت گرفتاری آن می افزاید.
تمامی این بحرانها زمانی دامن گیر کشاورزی و باغداری فارس شد که مسئولان نسبت به اخطارهای مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در سالهای پیش پیرامون پیش بینی وقوع خشکسالی توجه چندانی نکردند و در این باره مسئولان مرتبط علاقه ای نشان ندادند که با انجام اقدامات پیشگیرانه استان فارس و سایر استانهای کشور را برای وقوع خشکسالی چند ساله آماده کنند.
چندی پیش نیز یکی از مسئولان هشدار داده بود که کشاورزان و باغداران در مقابل خشکسالی محصولات خود را بیمه کنند و در صورت خودداری از این امر مسئولیت خسارتها و پیامدهای این واقعه طبیعی به عهده خود آنها خواهد بود در صورتی که بیمه کردن محصولات فقط به عنوان مسکن دردهای موجود راهی برای کاهش خسارات است و روشی مقابله ای و پیشگیرانه برای ثبات تولید و اقتصاد منطقه به شمار نمی رود.
بر اساس نتایج ارزیابیهای به عمل آمده استان فارس تا اوایل زمستان بارش مناسبی نخواهد داشت از این رو با توجه به ادامه خشکسالیها، استان فارس باید در بخش کشاورزی و دامداری با اتخاذ روشهای علمی مقابله ای به شرایط مناسب آمادگی دست بیابد.
نظر شما