حجت الاسلام حمید مغربی در گفتگو با خبرنگار مهر در مشهد با اشاره به استفاده کتابهایی که توسط غربیها و شرقیها در دوران صدر اسلام نوشته می شد و به دست مسلمانان می رسید، افزود: در دوران صدر اسلام همه علوم غربی آن دوران را در مرحله اول ترجمه می کردند و در مرحله دوم کتاب ها را نقد و در آخر نیز با استفاده از ترجمه و نقدها تولید علم جدید می کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران در ادامه مطلب فوق تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر در دانشگاه های ما نقد کتب نوشته شده توسط غرب صورت نمی گیرد و دانشجویان ما در این زمینه فعال نیستند.
قائم مقام بنیاد پژوهشهای حوزه و دانشگاه کشور با بیان اینکه با پیشینه ای که ما در گذشته در خصوص علوم انسانی غربی داشتیم و با آنها برخورد می کردیم، ادامه داد: باید در اسلامی کردن علوم انسانی ابتدا آنها را ترجمه و بعد از آن نقد کنیم و در آخر تولید علم تازه ای که به نحوی دارای یک نگاه قرآنی باشد تولید کنیم.
حجت الاسلام مغربی گفت: علوم انسانی غربی اگر همانطور وارد جامعه شود و بومی نشود کارآمد و تاثیرگذار نخواهد بود، لذا نیازمند این هستیم که به سمت تولید علم جدید برویم.
وی با بیان اینکه در مبانی علوم انسانی و معرفت شناسی و مبانی انسانی آن بر اساس دیدگاه های الهی و دینی نیست، خاطرنشان کرد: علوم انسانی که در غرب تولید شده است پشتوانه مدرنیسم دارد و در آن نگاه دینی و الهی وجود ندارد.
قائم مقام بنیاد پژوهش های حوزه و دانشگاه کشور اضافه کرد: در کشور نیازمند هستیم که با بومی کردن و نقد کتاب های علوم انسانی غربی، مبنای معرفت شناسی و مبنای انسانی مورد توجه قرار گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران با اشاره به ضرورت تغییر و تحول در متون و محتوای رشته های علوم انسانی نیز اظهار داشت: با توجه به اینکه اگر ما بپذیریم که علوم انسانی غربی مبنای معرفت الهی و دینی ندارد و قرآن و اسلام در زمینه علوم انسانی نظراتی دارد، ضرورت تغییر در این رشته ها قطعی است.
قائم مقام بنیاد پژوهش های علمی حوزه و دانشگاه کشور با بیان این مطلب که مهمترین مشکل علوم انسانی غربی در تامین نیاز اساسی انسانهاست، تصریح کرد: خود غربی ها در رشته های علوم انسانی خود و در مباحث پست مدرنیسه ای که در غرب رواج یافته تجدید نظر می کنند.
حجت الاسلام مغربی اظهار داشت: در گذشته دو دوره در زمینه علوم انسانی داشتیم که در دوره اول مبنا دین بود که انتهایش به نوعی تهجر کشیده شد و در دوره دوم دین را رها کردند و به دنبال تولید علم بدون دین و بر مبنای عقل بشری هستند.
وی با بیان این مطلب که تولید علم باید با محوریت دین باشد ادامه داد: در آینده نیازمند دوره ای هستیم که ما علم و عقل بشری را درکنار دین و با همراهی دین پیش ببریم و الا دوباره دین تنها، زمینه خرافه را فراهم می کند و علم تنها و بدون دین بحران های مادی را ایجاد می کند.
وی در ادامه افزود: اگر دین و علم پا به پای هم باشند در آینده به سمت تعادل و تمدن پایدار دست پیدا خواهیم کرد.
قائم مقام بنیاد پژوهش های حوزه و دانشگاه کشور در خصوص بازنگری رشته های علوم انسانی در دانشگاه ها گفت: در رابطه با بازنگری در رشته های علوم انسانی ابتدا باید این علوم را کاربردی کنیم، که برای نیازهای جامعه خودمان و یا جامعه جهانی پاسخ گو باشد، بنابراین دین یکی از نیاز های بازنگری در رشته های علوم انسانی است.
نظر شما