به گزارش خبرنگار مهر در اراک، از زمان طرح خصوصی شدن صنایع و واحدهای تولیدی، استان مرکزی به عنوان قطب صنعتی کشور با مسائل مختلفی روبرو شده است و از جمله آخرین مسئله ای که اذهان عمومی اراک را به خود مشغول کرده تغییر نام مجتمع پتروشیمی اراک، به نام یک شهر دیگر است.
استان مرکزی دارای بیش از دو هزار واحد صنعتی کوچک و بزرگ است که واحدهای بزرگ صنعتی این استان در راستای خصوصی سازی در حال واگذاری است.
مسائل و چالش هایی که پس از واگذاری واحدی به بخش خصوصی به ویژه در استانی همچون اراک، ایجاد می شود نشان از کم توجهی مدیران در واگذاری درست واحدهای صنعتی است که مشکلاتی را به استان تحمیل می کند.
خصوصی سازی نیازمند آسیب شناسی است
در حالیکه مردمان این دیار دیرزمانی با خون دل برای ایجاد این واحدها زحمت کشیده اند اکنون واحدها با کمترین توجه به خاسته های آنها، واگذار می شوند.
کارشناسان بر این عقیده هستند که واگذاری ها باید آسیب شناسی شود و در مراحل بعدی به مرحله اجرا گذاشته شود.
گرچه سازمان خصوصی سازی و سازمانهایی که در پایتخت هستند وظیفه واگذاری واحدها را به عهده دارند با این حال به دلیل قرار گرفتن واحدهای قابل واگذاری در مناطق مختلف، این واحدها با مسائل و حساسیت های بومی منطقه در آمیخته اند که باید مورد توجه قرار گیرد.
توجه به نظرات کارشناسان و مدیران بومی، توجه به حساسیتهای مردم منطقه در واگذاری، سهیم کردن مردم و کارگران منطقه در خصوصی سازی یک واحد بزرگ از جمله مسائلی است که باید مورد توجه بیشتر مسئولان کشور قرار گیرد.
پتروشمی جزو افتخارات انقلاب است
پتروشیمی اراک به عنوان بزرگترین و دارای متنوع ترین تولیدات پتروشیمی در کشور است که در سال 1372 با تلاش متخصصان داخلی به خصوص مهندسان و کارشناسان شیمی اراک ایجاد و راه اندازی شد.
این مجموعه و پالایشگاه اراک جزو افتخارات علمی و صنعتی بعد از انقلاب در کشور هستند که به دست متخصصان داخلی بنا نهاده و با مدیریت آنان راه اندازی شد به طوریکه دیگر واحدهای پتروشیمی در کشور با حضور متخصصان مجتمع پتروشمیی اراک ایجاد و راه اندازی شدند.
این مجتمع در منطقه شازند قرار دارد که در زمان ایجاد و راه اندازی پتروشیمی جزو شهرهای اراک بود از سوی دیگر، بحث تغییر نام این واحد بعد از خصوصی سازی و واگذاری سهام آن به بانک ملی در حالی مطرح می شود که بخشی از رونق این مجتمع به دلیل نام "اراک" است.
کاهش بعد بین المللی پتروشیمی با تغییر نام این واحد
از سویی اراک مرکز استان مرکزی است و از سوی دیگر این شهر یکی از قطبهای صنعتی کشور است و به واسطه صادرات صنعتی و تولیدی نامی مطرح و آشنا در بازارهای بین المللی است.
این واحد پتروشیمی از واحدهای صادرکننده نمونه کشور است که تغییر نام آن تاثیرات منفی بر این واحد خواهد داشت.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک در این باره گفت: تبعات منفی تغییر نام مجتمع پتروشیمی اراک به نام شهر دیگر دامن استان مرکزی را می گیرد و اعتبار بین المللی این مجموعه را که به نام شهر صنعتی اراک و مرکز استان است زیر سوال می برد.
عباس رجایی با بیان اینکه در این زمینه نامه ای به رئیس جمهور نوشته و خواستار توجه وی به این موضوع شده است، افزود: سال تاسیس این کارخانه زمانی بود که شازند به عنوان یکی از شهرستانهای اراک محسوب می شد و بر این اساس همه معادلات و چینش این واحد بزرگ بر اساس نام اراک به عنوان یکی از قطبهای صنعتی کشور و دارای صنایع مادر است.
رئیس جمهور جلوی تغییر نام را بگیرد
وی با اشاره به اینکه هزینه های تغییر نام این واحد به نام شهر شازند از سوی بانک ملی که اخیرا سهام آن را خریده است دامن استان را می گیرد، از رئیس جمهور خواست جلوی این تغییر را بگیرد.
رجایی با اشاره به نگارش نامه ای در این زمینه و ارسال آن به رئیس جمهور با بیان اینکه آلایندگی، پتروشیمی و پالایشگاه اراک را درگیر خود کرده است، گفت: اراک به عنوان هشتمین شهر آلوده کشور شناخته شده است و این تغییر نام می تواند مصوبه دولت در اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک را زیر سوال ببرد و اجرای آن را به تاخیر بیندازد.
رجایی تصریح کرد: کلیه تبعات جانبی این مجموعه تولیدی اعم از فشار نیروی انسانی، کارگری، مسکونی، حمل و نقل و ترابری به شهر اراک تحمیل شده و می شود و به مصلحت نیست که فشارها بر روی شهر اراک باشد و منافع آن برای شهری دیگر.
وی تصریح کرد: به محض طرح این موضوع برخی موضوعات کارگری در این مجموعه تولیدی مطرح شده که در شرایط کنونی به مصلحت و در راسای وحدت در استان نیست.
به مسائل مهمتر از تغییر نام در صنایع استان توجه شود
استان مرکزی دومین استان دارای صنایع مادر و سازه ای است و کارخانه هایی که در اراک هستند خود می توانند کارخانه بسازند.
با وجود توانمندی هایی که در واحدهای صنعتی اراک وجود دارد این صنایع با ظرفیت خالی تولید مواجه هستند.
اکنون کمتر از 50 درصد ظرفیت صنایع استان در حال کار است و حتی در کارخانه ای مانند واگن پارس اراک از 30 درصد ظرفیت تولید استفاده می شود.
علاوه بر مسئله فوق مسائل مهمتری که صنایع اراک با آن درگیر هستند ناتوانی در پرداخت حقوق کارگران است و استفاده نکردن از توان صنعتی داخل در انجام پروژه های داخلی از دیگر چالشهای صنایع مادر استان مرکزی است.
گرچه بخشی از این مسائل ناشی از بحران جهانی است اما بخشی از آن ناشی از مدیریت هایی است که توان اداره امور را ندارند و صنایع مادر را به مرور به چالش کشاندند.
گرچه به نظر می رسد مهمتر از تغییر نام یک واحد که تهدیدی برای تولید و صادرات آن واحد است و عملا مشکلی بر مشکلات دیگر اضافه می کند، مسائل مطرح شده نیز بسیار مهم است و همچنان چشم هایی در انتظار حل این مسائل وجود دارد تا واحد عظیم پتروشیمی اراک همچنان سود ده باشد.
نظر شما