پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱۲ دی ۱۳۸۸، ۱۰:۳۶

نقش ساختارهای مادی و معنایی در تکوین منافع

نقش ساختارهای مادی و  معنایی در تکوین منافع

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه: ساختار هر نظام اجتماعی شامل سه عنصر شرایط مادی، منافع و انگاره‌ها است. این عناصر گرچه در ارتباط با هم هستند، در یک معنا از یکدیگر متمایز بوده و نقشهای متفاوتی در تبیین دارند.

منافع تا حدی با انگاره‌ها قوام می‌یابند، اما این دو یک چیز نیستند. انگاره‌هایی که به منافع تجدیدنظر طلبانه قوام می‌بخشند، از قدرت  یکسانی با این باور که سایر دولتها از حقوق بین‌الملل اطاعت می‌کنند برخوردار نیستند.

این تمایزات به معنای آن است که از نظر اهداف تحلیلی بهتر است توزیع این سه عنصر را به عنوان "ساختارها"یی جداگانه (ساختار مادی، ساختار منافع، ساختار معنایی) تلقی کنیم.

بدون انگاره، منافعی نیست، بدون منافع شرایط مادی معناداری وجود ندارد، بدون شرایط مادی اصلا واقعیتی وجود ندارد. در نهایت برای هر نظام اجتماعی مفروضی، فقط ساختار (به شکل مفرد) وجود دارد. نهایتا وظیفه نظریه‌پردازی ساختاری باید این باشد که نشان دهد چگونه عناصر یک نظام با هم جفت و جور می‌شوند، تا به یک نوع کلیت شکل دهند.

حتی اگر ساختارهای اجتماعی همیشه واجد هر سه عنصر باشند، اما باز هم مسئله این است که معناگرایان و مادی‌گرایان اختلاف نظر مهمی درباره اهمیت نسبی هر یک از آنها دارند.

مادی‌گرایان برای شرایط مادی امتیاز قائل هستند و می‌کوشند نشان دهند این شرایط عمدتا منافع را تعیین می‌کند. معناگرایان به انگاره‌ها اهمیت می‌دهند و می‌کوشند نشان دهند که عامل اصلی تعیین کننده منافع، "انگاره‌ها" هستند.

با توجه به اینکه هر سه عنصر باید حداقل به شکل ضمنی در هر نظریه ساختاری وجود داشته باشند، هر دو طرف می‌توانند جایی هم برای دیگری در نظر بگیرند.

یکی از مقدمات اصلی نظریه اجتماعی معناگرا این است که عمل اشخاص نسبت به اشیاء و نیز سایر اشخاص بر اساس معنایی است که آن اشیاء(یا اشخاص) برای آنها دارند.

کد خبر 1009512

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha