عقب نشینی آمریکا از شهرها
بر اساس توافقنامه امنیتی بغداد واشنگتن (با وجود نقض مکرر آن توسط واشنگتن) نیروهای آمریکایی در سال 2009 به طور کامل از شهرهای عراق عقب نشینی کرده و به مناطق مرزی بازگشتند. این روز برای مردم عراق که از اشغالگران آمریکایی نفرت دارند، به جشن ملی تبدیل شد.
بر اساس توافقنامه امنیتی واشنگتن، آمریکا تا آگوست 2010 نیروهای خود را 50 هزار نفر دیگر کاهش می دهد، تا مقدمات برای عقب نشینی کامل از عراق فراهم شود.
ابهام زدایی از مسئله منافقین
در سال 2009 در نهایت با موضع گیری مقامات عراقی، سرنوشت منافقین (ساکن اردوگاه اشرف) تعیین شد. بر این اساس، آنها دیگر جایی در عراق نخواهند داشت و باید خاک این کشور را ترک کنند.
به طور کلی تاکید دولت عراق بر اخراج منافقین از این کشور، ابهامات چند سال اخیر در این مسئله را از بین برد.
مقامات عراقی بارها تاکید کردند، تداوم وجود این گروهک تروریستی که بارها علیه منافع ایران و عراق فعالیت کرده است، در عراق پذیرفتنی نیست.
به نظر می رسد در سال 2010 گروهک تروریستی منافقین به طور کلی از عراق اخراج شوند.
انفجارهای بغداد و تنش در روابط با سوریه
به طور حتم اگر زنجیره انفجارهای خونین بغداد در سال 2009 در عراق رخ نمی داد، این کشور سالی با ثبات از لحاظ امنیتی را از سر می گذارند.
اما همین انفجارها در منطقه الخضرا بغداد را که دارای بالاترین ضریب امنیتی است، بار دیگر ضعف دستگاه های امنیتی و شکاف های موجود در آن را به رخ کشید.
تحلیلگران معتقدند، انفجارهای تروریستی بغداد که همگی علیه ادارات دولتی انجام شد، با فرماندهی نیروهای بعثی رخنه کرده در القاعده رخ داده است. بر این اساس، هدف آنان از این اقدام تضعیف دولت عراق پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی در مارس 2010 است.
در انفجارهای سه گانه بغداد (چهارشنبه، یکشنبه و سه شنبه خونین) در مجموع نزدیک به 400 نفر جان خود را از دست داده و هزاران تن دیگر زخمی شدند.
از سوی دیگر این انفجارها روابط بغداد و دمشق را با تنش های جدی مواجه کرد. مقامات عراقی عاملان انفجارهای خونین بغداد را بعثی هایی می دانند که در سوریه اقامت دارند. امری که همواره توسط دمشق رد شده است.
تصویب جنجالی قانون جدید انتخابات
نمایندگان مردم عراق سرانجام در جلسات فرسایشی، (در نیمه شب 8 دسامبر) با تصویب اکثریت اعضا، بحران سیاسی ایجاد شده توسط طارق الهاشمی (معاون رئیس جمهور) پس از وتوی این قانون را پایان داد.
بر این اساس، در نهایت نمایندگان پارلمان با بررسی پیشنهاد ارائه شده توسط سازمان ملل متحد، با افزایش تعداد کرسی ها به 325 کرسی موافقت کردند.
در قانون پیشین انتخابات عراق، برای پارلمان عراق 275 کرسی در نظر گرفته شده بود. در افزایش تعداد این کرسی ها به آمارهای وزارت بازرگانی در سال 2005، رشد جمعیتی 2.8 درصدی و اختصاص یک کرسی به ازای هر 100 هزار نفر تکیه شده است.
با تصویب نهایی قانون انتخابات عراق راه برای برگزاری به موقع انتخابات پارلمانی عراق در سال 2010 و البته عقب نشینی نیروهای آمریکایی از عراق بر اساس برنامه از پیش تعیین شده (جدول زمانبندی) هموار شد.
روابط سرد اعراب با عراق
رخوت و سکون در روابط میان کشورهای عربی با عراق تداعی کننده موضوعات خطرناکی در صحنه این کشور است. بر این اساس، و پس انحلال حزب بعث به سرکردگی صدام، اعراب که خواهان دولت شیعی در عراق نبودند یا به روابط با این کشور بی تفاوت هستند و یا در برخی موارد علیه مصالح عراق فعالیت می کنند.
"هوشیار زیباری" وزیر خارجه عراق اخیرا با اشاره به روابط سرد با عربستان، روابط بغداد را با تهران و آنکارا گرمتر از روابط با اعراب دانسته و از این مسئله ابراز تاسف کرد.
از طرفی سایه حمایت مالی ریاض و خاندان آل سعود از گروه القاعده از مسائل پیچیده ای است که به نظر نمی رسد به سادگی طی سال های آتی از بین برود.
آزادی پرتاب کننده کفش به سوی رئیس جمهور آمریکا
"منتظر الزیدی" خبرنگار شبکه البغدادیه در روز 14 سپتامبر 2009 از زندان آزاد شد. وی بلافاصله تلاش خود را برای کمک رسانی به مردم عراق از طریق تاسیس بنیادی خیریه در سوییس آغاز کرد. الزیدی همچنین خواستار محاکمه سران جنگ علیه عراق از جمله "جرج بوش" شد.
رئیس جمهوری سابق آمریکا شامگاه یکشنبه 24 آذر (14 دسامبر 2008) با پرتاب دو لنگه کفش از سوی یک خبرنگار عراقی که از آن به "بوسه خداحافظی ملت عراق" با بوش تعبیر کرد، روبرو شد.
الزیدی یکی از خبرنگاران شبکه تلویزیونی البغدادیه، دو لنگه کفش خود را به سمت بوش پرتاب کرده بود.
نظر شما