مهرشاد کارخانی کارگردان "سینما سوخته" درباره ساخت چند طرح و فیلمنامه دیگر که قرار بود پیش از "سینما سوخته" تولید شود، به خبرنگار مهر گفت: بعد از "ریسمان باز" من چند طرح برای ساخت داشتم. یکی از آنها فیلمنامه "سبزه پری" پرویز دوایی بود که جنس و موضوع آن با کارهای قبلی من کاملا متفاوت بود این کار قصهای شاعرانه دارد که در فرصت مناسب بعد از پیدا کردن یک سرمایهگذار حتما ساخت آن را آغاز میکنم.
وی افزود: فیلمنامه دیگری نیز با بابک پناهی نوشتیم به نام "سگ کور" به تهیه کنندگی امیر سمواتی که برای پروانه ساخت ارائه کردیم." زنبورها" نیز یکی دیگر از این فیلمنامهها بود که از موضوع خاصی برخوردار است و در خیابانهای تهران میگذرد. به نوعی فضایی خشن و ناتورالیستی دارد ولی هنوز برای آن تهیه کننده پیدا نکردم.
میلاد کیمرام در نمایی از فیلم
کارخانی در ارتباط با ایده ابتدایی این فیلم عنوان کرد: از مدتی قبل یک موضوع مستند در ذهنم بود که درباره سینماهای سوخته و یا تعطیل شده تهران بود و طرحی چند صفحهای داشتم. با آرش برهانی در این ارتباط صحبت کردم. او نیز طرح یک داستان عاشقانه را مطرح کرد که به فضای این مستند نزدیک بود. به همین دلیل از او خواستم که این دو را با تلفیق کنیم و از طریق دو شخصیت اصلی این داستان که دو جوان هستند ماجرای یک عشق قدیمی را روایت کنیم.
وی ادامه داد: در همین ارتباط به توافقاتی رسیدیم و فیلمنامه در یک ماه و نیم به نگارش در آمد. سر صحنه تغییراتی روی متن دادیم. برای تولید "سینما سوخته" با سیمافیلم صحبتهایی انجام دادیم و قرار شد به شرط تبدیل این فیلم به نسخه 35 میلیمتری ساخت آن را آغاز کنم. در غیر اینصورت حاضر نبودم با تلویزیون همکاری کنم.
کارگردان "گناه من" در ادامه عنوان کرد: داستان این فیلم در واقع به طور غیر مستقیم از یک رابطه عاشقانه شروع میشود که توسط این دو جوان فیلم روایت خواهد شد. این بهانهای است تا به سمت سینماهایی برویم که سوخته و یا تعطیل شدهاند، این موضوع باعث میشود با رفتن به هر لوکیشن تاریخچه سینماها را بازگو کنیم. این فیلم به نوعی روایت نوستالژیکی درباره سینما دارد.
وی در ارتباط با شباهت این فیلم با "ریسمان باز" گفت: فکر میکنم این فیلم خیلی شبیه کار قبلی من نباشد. شاید شکل روایت سرراست و یک خطی آن دو به هم شباهت داشته باشد.
این کارگردان سینما افزود: داستان "سینما سوخته" در یک روز از صبح تا غروب میگذرد. شخصیت مرد داستان که البته هر دو کاراکتر در فیلم اسمی ندارند، راننده تاکسی است و دختر قصه هم هویت واضحی ندارد. این دو در یک روز با هم آشنا میشوند و چیزهایی آنها را به هم وصل میکند، تا شاهد یک قرار ملاقات 30 ساله باشند. در این فیلم بیشتر با فرم کار کردیم. قصه ما مینی مالیستی است. به همین دلیل با "ریسمان باز" تفاوت دارد.
وی تاکید کرد: من به دنبال سینمایی هستم که در حال حاضر کمرنگ شده است. گرایش زیادی به سینمای دهه 70 و 80 میلادی دارم . فکر میکنم در حال حاضر بحث شخصیت پردازی در آثار کمرنگ شده و داستانها باور پذیر نیستند. اما اگر هر کدام از ما بخواهیم از دوران طلایی سینمای خارجی و حتی ایرانی یاد کنیم به طور ناخودآگاه همین دوره زمانی که من عنوان کردم به ذهنمان میرسد.
کارخانی در ادامه عنوان کرد: من در 15 سال گذشته فیلمی ندیدم که بتواند تاثیر زیادی بر روی من داشته باشد و یا به نوعی تکانم دهد. به همین دلیل آن نوع سینما را بسیار میپسندم. در این سه فیلم نیز سعی کردم به این جنس نزدیک شوم. در "سینما سوخته" سعی کردم این موضوع را به صورت نمادین و سمبلیک نشان دهم. این فیلم خیلی مستقل از کارهای قبلی من است.
وی با اشاره به ترکیب بازیگران "سینما سوخته" گفت: میلاد کیمرام پیش از این در چند فیلم تلویزیونی بازی کرده است البته برای مخاطب سینما آشنا نیست. ما متاسفانه در سینما با فقر بازیگر در رنج سنی 23 و 24 روبرو هستیم. به همین دلیل فکر کردم کیمرام میتواند گزینه مناسب باشد. نیلوفر شهیدی هم چند کار تلویزیونی داشته است. بیشتر به خاطر باور پذیرشدن داستان، قصد داشتم از بازیگرانی که کمتر شناخته شدهاند استفاده کنم.
وی افزود: آپاراتچی و بقیه شخصیتها را از میان بازیگر ان سینما انتخاب کردم. معززی ویژگیهای خاصی در بازی دارد و به عقیده من نقش یک آپاراتچی را به خوبی میتواند ایفا کند زیرا فضای سینما را خیلی خوب میشناسد. روناک یونسی هم نقش یک بلیت فروش سینما را در گذشته بازی میکند.
کارخانی خاطر نشان کرد: فیلمنامه "سینما سوخته" به شکلی است که همه فکر میکنند در نگاه اول ظاهرا ساده است. اما حدود 80 درصد این کار در خیابان فیلمبرداری میشود. حتی خود عوامل فیلمها به دلیل محدودیت در این نوع کار زیاد به این شرایط عادت ندارند.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط تهران امروز با این حجم ترافیک گرفتن این سکانسها در خیابان خیلی سخت بود. هدایت کردن دوربین در این صحنهها کار بسیار مشکلی است. البته با توجه برآورد معمولی که برای این فیلم شده بود ما سعی کردیم فیلمبرداری را 35 روزه به پایان برسانیم.
این کارگردان سینما درباره نتیجه کار "سینما سوخته" گفت: این فیلم روایت مدرنی دارد و ضد قصه است. فکر میکنم نسبت به کارهای قبلی من متفاوت باشد. به لحاظ موضوع تازه است اما ساختار ساده دارد و پیچیده نیست. فکر میکنم مورد توجه مخاطبان جدی و منتقدان سینمایی قرار گیرد.
میلاد کیمرام و نیلوفر شهیدی در نمایی از فیلم
وی با اشاره توقف این فیلم در مراحل فنی افزود: این فیلم هم اکنون در مراحل تدوین متوقف شده است. به دلیل مشکلات مالی که سیمافیلم برای تولید اثر دارد، هنوز هزینه ساخت موسیقی، صداگذاری و تبدیل به نسخه 30 میلیمتری برای تهیهکننده تامین نشده است. به همین دلیل ممکن است به جشنواره فیلم فجر نرسد.
در خلاصه داستان "سینما سوخته" آمده است: دو شخصیت اصلی فیلم تنها یک صبح تا غروب فرصت دارند که شاهد یک قرار 30 ساله باشند. فضای فیلم شباهتهایی به کار قبلی کارخانی یعنی "ریسمان باز" دارد و فیلمی اجتماعی است و تمام فیلمبرداری آن در خیابانهای پائین شهر تهران تا مرکز انجام میشود.
در این فیلم میلاد کیمرام، نیلوفر شهیدی، روناک یونسی، اکبر معززی، کرامت رودساز، فریدالدین و امیرحسین عسگری به ایفای نقش پرداختند.
عوامل تولید این فیلم عبارتند از کارگردان و طراح صحنه و لباس: م. کارخانی، نویسنده فیلمنامه: آرش برهانی و کارخانی، مدیر فیلمبرداری: فرشاد محمدی، مجری طرح: امیر پوربهشتی، صدابردار: شهرام متولیباشی، طراح گریم: ایمان امیدواری، صداگذار: علیرضا علویان، آهنگساز: ستار اورکی، تهیهکننده: سعید هاشمی و عکاس: علی حمیدنژاد و محصول سیما فیلم.
نظر شما