« مشكل از دانشگاه ها نيست
صنعت بايد نگاه خود را تغيير دهد»
معاون پژوهشي دانشگاه علم و صنعت ايران گفت: با شيوه آموزشي در حال اجرا، دانشجويان توانمندي داريم كه كشورهاي صاحب علم درپي جذب آنها براي ادامه تحصيل و اشتغال در كشورشان هستند. بنابراين فاصله صنعت و دانشگاه ، به نظام آموزشي دانشگاه مرتبط نيست.
دكتر روح الله كثيري در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: بحث فاصله بين صنعت و آموزش هاي ارائه شده در دانشگاه بحث مفصلي است. اينكه بين دو مجموعه مجزا مثل دانشگاه و صنعت تعارضات و تضادهايي وجود داشته باشد ، مسلم است. دانشجوي فارغ التحصيل نمي تواند فرد آماده كار براي صنايع مختلف باشد و اين طبيعي است. اين يك مشكل عمومي كشور است و به
در كشور ما در زمينه كارآموزي دانشجويان پس از فراغت از تحصيل غلفت مي شود و افرادي كه صنعت را در دست دارند به اشتباه گمان مي كنند فارغ التحصيل پس از اينكه از دانشگاه بيرون آيند بايد آماده كار در صنعت باشد و از وي توقعات بي مورد دارند. |
عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران مي افزايد: در كشورهاي خارجي نيز دانشجويان فارغ التحصيل براي كار در صنايع و بازار كار آماده و مهيا نيستند ولي يك دوره يك يا دو ساله را به عنوان كارآموز، در صنعت مشغول به كار مي شوند تا از مجموعه اطلاعاتي كه در طول دوره تحصيل فرا گرفته اند به صورت عملي استفاده كنند. متاسفانه در كشور ما در اين مورد غلفت مي شود و افرادي كه صنعت را در دست دارند به اشتباه گمان مي كنند فارغ التحصيل پس از اينكه از دانشگاه بيرون آمد بايد آماده كار در صنعت باشد و از وي توقعات بي مورد دارند.
معاونت آموزشي دانشگاه علم و صنعت ايران در سوال خبرنگار دانشگاهي "مهر" در زمينه نحوه آموزش
فارغ التحصيلان دانشگاه هاي ايران چنان توانمندند كه كشورهاي صاحب صنعت آنها را جذب مي كنند و علاوه بر فراهم كردن شرايط تحصيل آنان ، زمينه كار وي را در صنايع خود فراهم مي كنند بنابراين گمان نمي كنم مشكل از آموزش در دانشگاه هاي ايران باشد. |
وي درپايان تصريح مي كند: در دانشگاه ها هم مشكل داريم، اما مشكل بزرگ اين است كه دانشجويان فارغ التحصيل به سختي وارد بازار كار مي شوند. دانشگاه ها بايد كمي خود را با صنايع منطبق كنند و صنعت هم بايد نگاهش را به دانشجو عوض كند. صنعت بايد خواهان جذب نيروي كاري، كارآمد باشد ولي از روز اول نبايد از فارغ التحصيل دانشجو توقع كارهاي بزرگ داشته باشد.
« دانشگاه از نظر علمي نبايد
مطابق با صنعت و جامعه عمل كند»
رئيس قطب علمي مخابرات دانشگاه صنعتي شريف گفت: سطح علمي دانشگاه ها ، نبايد مطابق با نياز صنعت و جامعه باشد و ميزان توليد علم بايد فراتر از نيازهاي جامعه باشد.
دكتر جواد صالحي عضو هيئت علمي گروه برق و مخابرات دانشگاه صنعتي شريف در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي "مهر"
دانش دانشجويان دانشگاه ها، نبايد با نيازهاي مملكت منطبق باشد، زيرا نمي توان گفت چون نياز صنعت و جامعه در سطح خاصي است، علم هم تا همان مرحله بايد پيشرفت كند. علم د جهان هر روز پيشرفته تر از ديروز مي شود. بايد پا به پاي جهان علم حركت كنيم. توليد علم نبايد با نيازهاي جامعه و صنعت منطبق باشد. |
رئيس قطب علمي مخابرات دانشگاه صنعتي شريف تصريح كرد: از آنجاييكه دانشگاه هاي ما رده بندي دارند و دانشجويان دانشگاه ها نيز در سطوح مختلفي قرار دارند، دانشجويان و فارغ التحصيلان برخي از دانشگاه ها، به نحوي آموزش ديده اند كه براي شروع كار انطباق خوبي با نيازهاي جامعه و صنعت دارند. اما در عين حال پايه علمي دانشجويان فارغ التحصيل دانشگاه هايي چون صنعتي شريف و دانشگاه تهران فراتر از نيازهاي جامعه است و درست نيست چون نياز علمي صنعت و جامعه در سطح پايين تري قرار دارد، اين دانشگاه ها بايد از كيفيت علمي و آموزشي خود بكاهند.
وي اضافه كرد: نيازهاي كشور و جامعه منطبق با پيشرفت علم در جهان نيست و به اين دليل نمي توان از نظر توليدات علمي دانشگاه را در حد پايين نگاه داشت.
پايه علمي دانشجويان فارغ التحصيل دانشگاه هاي قوي چون صنعتي شريف و دانشگاه تهران فراتر از نيازهاي جامعه است. اين درست نيست چون نياز علمي صنعت و جامعه در سطح پايين تري قرار دارد، اين دانشگاه ها بايد از كيفيت علمي و آموزشي خود بكاهند.
دكتر جواد صالحي تفويت آموزش در دانشگاه هاي كشور را الزامي دانست و تصريح كرد: دانشگاه هاي ايران بايد آموزش هاي قوي و مطابق با علم روز را به دانشجويان منتقل كنند تا دانشجويان پايه علمي قوي داشته باشند، تا دانشجويي كه فارغ التحصيل مي شود و وارد صنعت مي شود، پايه علمي
در آلمان، شيوه آموزش در دانشگاه ها منطبق با نياز صنعت است. دانشگاه هاي آلمان صنعتگر تربيت مي كنند و تحويل جامعه مي دهند، ولي در آمريكا يا كانادا، دانشگاه ها، محقق تربيت مي كنند. دانشگاه هاي اين كشورها، دانشجو را در طول مدت تحصيل در دانشگاه، تبديل به يك محقق و پژوهشگر علمي مي كنند و صنايع اين كشورها محقق خام را تحويل مي گيرند و پس از مدتي كوتاه آموزش به عنوان يك صنعتگر محقق و برجسته معرفي مي كنند. |
رئيس قطب علمي مخابرات دانشگاه صنعتي شريف در زمينه شيوه آموزش در ديگر كشورهاي جهان گفت: كشورهاي اروپايي و آمريكايي از نظر شيوه آموزش به دو دسته تقسيم مي شوند. در كشوري مثل آلمان، شيوه آموزش در دانشگاه ها منطبق با نياز صنعت است. در واقع خروجي دانشگاه هاي آلمان منطبق با نيازهاي صنعت آلمان است و دانشگاه هاي آلمان صنعتگر تربيت مي كنند و تحويل جامعه مي دهند. حال آنكه در كشورهايي مثل آمريكا يا كانادا، دانشگاه ها، محقق تربيت مي كنند. دانشگاه هاي اين كشورها، دانشجو را در طول مدت تحصيل در دانشگاه، تبديل به يك محقق و پژوهشگر علمي مي كنند و صنايع اين كشورها محقق خام را تحويل مي گيرند و پس از مدتي كوتاه آموزش به عنوان يك صنعتگر محقق و برجسته معرفي مي كنند.
دكتر جواد صالحي در زمينه مشكل كار و اشتغال فارغ التحصيلان دانشگاه ها افزود: مشكل از صنعت است. صنعت نمي خواهد فارغ التحصيلاني با پايه علمي قوي را جذب كند و مسائلي چون سابقه كار را مطرح مي كند. صنعت بايد 6 تا 9 ماه به دانشجوي قوي فرصت دهد و آموزش هاي عملي و آزمايشگاهي لازم را به وي دهد.
« فشار ناشي از رشد جمعيت
مانع انطباق نيازهاي جامعه با آموزش هاي دانشگاهي شده است»
معاون پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري گفت: رشد سريع جمعيت و فشارهاي وارد بر آموزش عالي مانع انطباق كامل نيازهاي جامعه با آموزش هاي ارائه شده در دانشگاه ها بوده است.
دكتر ر
بايد دانست و قبول كرد دانشجويي كه وارد صنعت مي شود، ممكن است از صنعت چيزي نداند و صنعت را به خوبي نشناسد، ولي از آنجا كه در دانشگاه آموزش هاي تئوري لازم به دانشجو داده شده است وي مي تواند خود را منطبق كند. |
وي افزود: البته اين موضوع در حال برطرف شده است و امروز ما از موج عظيم جمعيت عبور كرده ايم. امروز رشته هاي جديد، براساس نيازهاي جامعه وصنعت در حال تدوين و ايجاد است. همچنين دانشگاه ها، به تربيت نيروهاي متخصص براي صنايع مختلف مي پردازند.
دكتر رضا منصوري معاون پژوهشي وزارت علوم تصريح كرد: اينكه يك دانشجو بتواند در بدو ورود به صنعت نياز صنعت را بر طرف كند و از عهده صنعت بر بيايد انتظاري بي جاست. در اكثر كشورهاي پيشرفته دنيا نيز چنين انتظاراتي وجود ندارد و محققين و دانشجويان دانشگاه ها نمي توانند بلافاصله نيازهاي صنايع را مرتفع سازند. بايد دانست و قبول كرد، دانشجويي كه وارد صنعت مي شود، ممكن است از صنعت چيزي نداند و صنعت را به خوبي نشناسد، ولي از آنجا كه در دانشگاه آموزش هاي تئوري لاز
ايجاد فضاهاي كارآفريني راه جديدي براي انطباق داشته هاي دانشجويان و نيازهاي موجود در صنايع است. با چنين بستري دانشجويان در هنگام ورود به صنعت راحت تر مي توانند خود را با صنعت هماهنگ مي سازند. |
معاون پژوهشي وزارت علوم افزود: حتي مديران صنايع نيز شايد تا مدتي آموزش هاي موجود در دانشگاه را بي ربط با صنعت بدانند ولي بعد از گذشت زمان متوجه اهميت آموزش هاي دانشگاه مي شوند و از آنچه در دانشگاه فرا گرفته اند به نحو مطلوب استفاده مي كنند.
دكتر رضا منصوري كه رئيس انجمن فيزيك ايران نيز هست تصريح كرد: راه جديدي كه براي انطباق بيشتر آموزش هاي دانشگاهي با نيازهاي صنعت ايجاد شده است، فضاهاي كارآفريني در داخل دانشگاه ها است. در پروژه هاي مختلفي كه تعريف مي شود و توسط اساتيد هدايت مي شود، دانشجويان با كارهاي عملي و استفاده بهينه از آموخته هاي تئوري آشنا مي شوند. چنين دانشجوياني در هنگام ورود به صنعت راحت تر خود را با صنعت و نيازهاي جامعه هماهنگ مي سازند.
« در دوره هاي كارآموزي ما ،
دانشجو فقط تماشاگر است »
در ايران كارآموزي، كارآموزي تماشايي است، يعني دانشجو در صنعت به عنوان كارآموز به كار گرفته مي شود ولي صبح تا شب فقط ناظر كارهايي است كه در محيط كاري صورت مي گيرد و خود هيچ فعاليتي نمي كند تا |
عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: از نظر تئوري و اصول آموزشي به ويژه در رشته هاي مهندسي - فني در حد كشورهاي صاحب علم هستيم. در دانشگاه نمي توان به مسائل عملي پرداخت. اگر دانشگاه ها به مسائل عملي توجه كنند، جنبه تئوري دروس فراموش مي شود.
در ديگر كشورها نيز همانند ايران است. اما براي جبران فاصله آموخته هاي تئوري با آنچه در هنگام كار در صنعت نياز است، بايد دوره هاي كارآموزي در زمان تحصيل دانشجو يا پس از فارغ التحصيلي وي برگزار كرد. در كشور انگلستان هم چنين است. دانشجويان در كشور انگليس پس از گذراندن يك دوره 3 ساله تئوري، يك سال به عنوان كارآموز در محيط كار مشغول به فعاليت مي شوند و چون هنوز در ارتباط با دانشگاه هستند، ابهامات موجود در هنگام كار را به صورت علمي برطرف مي كنند.
دكتر محمد حسين سرورالدين تصريح كرد: براي برگزاري دوره كارآموزي هم بايد برنامه ريزي صحيحي صورت گيرد. اگر در زمان دوره كارآموزي رابطه دانشجو با دانشگاه همچنان برقرار باشد، دانشجو مي تواند مشكلات فني خود را كه در هنگام كار و تجربه اندوزي با آنها مواجه شده است، با استاد مربوط و مخصوص خود
ايجاد يك دوره كارآموزي 6 ماهه يا يك ساله با همكاري دانشگاه و صنعت براي آمادگي دانشجويان فارغ التحصيل ضروري به نظر مي رسد. در اين دوره بايد استاد خاصي را براي دانشجو انتخاب كنند تا نقاط مبهمي را كه در محيط كار يا صنعت با آن مواجه مي شود با مراجعه به استاد مورد نظر حل نمايند. استادي هم كه انتخاب مي شود بايد از لحاظ مالي حمايت شود. |
استاد مهندسي شيمي دانشگاه تبريز كه عضو هيئت امنا باشگاه پژوهشگران جوان نيز هست مي افزايد: در زمينه برگزاري دوره هاي كارآموزي واقعا در كشور مشكل داريم. در دانشگاه هاي ايران، واحد كارآموزي مورد بي مهري قرار گرفته است. در رشته هاي فني و مهندسي در دانشگاه هاي ما، واحد كارآموزي اجرا مي شود اما نه درست.
در ايران كارآموزي، كارآموزي تماشايي است، يعني دانشجو در صنعت به عنوان كارآموز به كار گرفته مي شود ولي صبح تا شب فقط ناظر كارهايي است كه در محيط كاري صورت مي گيرد و خود هيچ فعاليتي نمي كند تا تجربه اي اندوزد. بايد دانشجويي كه با مباحث تئوري آشنا شده است، در محيط كار، به صورت عملي با آن مطالب آشنا شود نه اينكه فقط ناظر باشد.
ايجاد يك دوره كارآموزي 6 ماهه يا يك ساله با همكاري دانشگاه و صنعت براي آمادگي دانشجويان فارغ التحصيل ضروري به نظر مي رسد. در اين دوره بايد استاد خاصي را براي دانشجو انتخاب كنند تا در تمام دوره كارآموزي دانشجو با استادش ارتباط داشته باشد و نقاط مبهم در محيط عملي را از وي فرا گيرد. استادي هم كه انتخاب مي شود بايد از لحاظ مالي حمايت شود. اين حمايت مي تواند از سوي صنعت يا دانشگاه صورت بگيرد. زيرا اين موضوع كه فارغ التحصيل دانشگاه، آماده كار شود هم براي دانشگاه مايه افتخاراست و هم صنعت در آينده بهتر خواهد چرخيد.
رئيس سابق باشگاه پژوهشگران جوان در زمينه برنامه عملي دانشگاه هاي ايران افزود: كار عملي و برنامه هاي عملي تمام شدني نيست. مثلا دانشجويان مهندسي مكانيك مباحث تئوري مكانيك را در دانشگاه فرا مي گيرند و كمي هم با عمليات آزمايشگاهي اين رشته آشنايي پيدا مي كنند ولي نمي توانند در دانشگاه، تم
دانشجويان آمريكا يا اروپا به اندازه دانشجويان ما واحد نمي گذرانند و پايه آنها در هنگام ورود به دانشگاه از دانشجويان ايران ضعيف تر است. اما آنها نوآوري دارند. مشكل بزرگ در كشور ما اين است كه نوآوري نداريم. |
دكتر محمد حسين سرورالدين در زمينه برنامه هاي آموزشي كه در دانشگاه هاي ايران اجرا مي شود تصريح كرد: برنامه تحصيلي در دانشگاه هاي ايران از برنامه هاي آموزشي كه در آمريكا و اروپا اجرا مي شود بيشتر و كامل تر است. دانشجويان آن كشورها به اندازه دانشجويان ما واحد نمي گذرانند و پايه آنها در هنگام ورود به دانشگاه نيز از ما ضعيف تر است. اما آنها نوآوري دارند. مشكل بزرگ در كشور ما اين است كه نوآوري نداريم.
نظر شما