به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دویچه وله، مارکز سالها از سوی سازمان امنیت مکزیک تحت نظر بوده و اسناد این سازمان نشان میدهند که وی تا اواسط دهه 80 برای "استقرار سوسیالیسمی نوین در قاره آمریکای جنوبی" فعالیت میکرده است.
روزنامه مکزیکی "ال انیورسال" با استناد به گزارش دولت مکزیک اعلام کرد: به تازگی اسنادی منتشر شده که نشان میدهند پلیس امنیتی مکزیک این نویسنده پرخواننده آمریکای لاتین را حدود دو دهه تحت نظر داشته است. در این اسناد کوچکترین فعالیتها و بیاهمیتترین دیدارهای مارکز بین سالهای 1967 تا 1985 روز به روز و ساعت به ساعت به ثبت رسیده است.
بنا به گزارش این روزنامه اسناد سازمان اطلاعات مکزیک حاکی از آنند که پلیس امنیتی این کشور بارها تلاش کرده"اطرافیان" مارکز را به جاسوسی علیه او وادارد اما هیچیک از نزدیکان مارکز حاضر به "خیانت" به او نشدهاند.
از آنجا که مارکز در مقطعی از زندگیش در مکزیک بوده و اتفاقاً در همان زمان دولتی تکحزبی در این کشور حاکم بوده که زندگی برخی نویسندگان را زیر نظر داشته نام او نیز در فهرست "تحتنظرگرفتهشدگان" قرار گرفته و تمام فعالیتهای او با عکس، گزارشهای دقیق درباره دیدارها، موضوعهای گفتگو وشنودهای تلفنی به ثبت رسیده است.
روزنامه "ال انیورسال" مینویسد: اولین گزارشهای سازمان امنیت مکزیک درباره مارکز به دومین کنگره نویسندگان آمریکای لاتین در نوامبر سال 1967 مربوط میشود که در آن نامه همه شرکتکنندگان در کنگره همبستگی خود را با جنبش آزادیخواهانه دانشجویی مکزیک اعلام کردند. آخرین گزارش هم درباره مارکز به سفر او به کوبا در سال 1985 مربوط میشود.
این روزنامه ادامه میدهد: سازمان امنیت مکزیک نسبت به فعالیتهای مارکز در دهه 80 هم حساسیت نشان داده است. در این سالها او با روشنفکران فرانسوی به ویژه رئیسجمهور وقت آن دوره فرانسوا میتران رابطه و دیدار داشته و به عنوان "رابط" میان او و نمایندگان سیاسی چپ آمریکای لاتین فعالیت میکرده است.
با این حال خبرچینان سازمان امنیت مکزیک در گزارشهای خود نوشتهاند که مارکز هیچگونه فعالیتی که بر اساس آن بتوان او را "معترضی سرسخت یا مبلغی چپگرا علیه امپریالیسم" ارزیابی کرد انجام نداده و تنها "رابطی بیسروصدا و بانفوذ" و "هنرمندی که در اثر شهرت جهانی خود به دالانهای قدرت راهیافته است" بوده است.
"جرالد مارتین" پژوهشگر بریتانیایی که کتابهای زیادی درباره زندگی و آثار این برنده جایزه نوبل ادبی سال 1982 منتشر کرده معتقد است: سازمانهای اطلاعات کشورهای دیگر هم زندگی و رفت و آمدهای این نویسنده را زیر نظر داشتهاند که از جمله در آرشیوهای دولتی کلمبیا و ایالات متحده آمریکا اسناد و مدارک بسیاری از این دست گردآوری شده است.
مارتین ابراز امیدواری کرده که "این کشورها نمونه مکزیک را سرمشق قرار دهند و حداقل امکان دسترسی به این مدارک مهم را برای منقدان ادبی و تاریخنویسان فراهم کنند".
نظر شما