به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار وزارت تعاون، در حال حاضر حدود یک سوم تعاونیهای کشور را تعاونیهای زنان تشکیل می دهند، این در حالی است که علاوه بر این، 4 میلیون نفر زن نیز در تعاونیهای مختلفی که ویژه زنان نیست هم حضور دارند.
بیشترین تعاونیهای زنان در خدمات / کمترین در معدن
یکی دیگر از نکات حائز اهمیت فعالیت تعاونی جامعه زنان این است که آنها در حوزه ها و گرایش های مختلف تعاونی فعالیت می کنند. بیشترین تعاونیهای زنان در بخش خدمات و کمترین آنها در زمینه معدن فعالیت می کنند.
تشکیل تعاونیهای زنان بعد از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است. قبل از انقلاب 3 تعاونی زن در 3 استان خراسان رضوی فعلی، سمنان و اصفهان به ترتیب در زمینه های "شیر خوارگان، مسکن ریسندگان و سوزن دوزان" فعالیت داشتند که هم اکنون این 3 تعاونی منحل شده است.
پس از انقلاب، اولین تعاونی زنان در سال 58 در بخش کشاورزی شاخه کشت گیاهان دارویی تشکیل شد که در حال حاضر به دلیل افزایش مشتریان نتوانسته است تمامی نیاز بازارهای داخلی را پاسخگو باشد.
امکان سنجی ایجاد طرحهای تعاونی در کشور برای موفقیت تعاونیها از الزاماتی است که نیاز به توجه و برنامه ریزی دارد به نحوی که اگر از همان ابتدا طرحهای تعاونی بررسی شوند می توانند با شرایط مطلوب فعالیت خود را آغاز کنند.
حمایت از تعاونیهای بانوان از مشاوره تا ایجاد
این گزارش می افزاید، برای امکان سنجی ایجاد طرحهای تعاونی موفق در کشور وزارت تعاون برنامه ای را در استانها دنبال می کند که بر اساس آن مشاوره و راهنماییهای لازم در همه مراحل تاسیس تعاونی به بانوان تعاونگر ارائه شود.
با توجه به اینکه وزارت تعاون نقش حمایتی، پشتیبانی و نظارت بر بخش تعاون را دارد ولی برخی از قوانین و مقررات موجود در کشور موجب ایجاد مشکل در تشکیل تعاونیها می شود که تعاونگران نباید این نقص ها را تنها متعلق به عملکرد بخش تعاون بدانند.
عدم اجرای مصوبه معافیت بانوان تعاونگر از سهم آورده اولیه
یکی دیگر از برنامه ها و سیاستهای حمایتی دولت از تعاونیهای زنان، معافیت این گروه از تعاونی ها از سهم آورده اولیه است. متاسفانه در حال حاضر این مصوبه اجرا نمی شود، وزارت تعاون باید به دنبال مطالباتی از این دست باشد تا نتایج آن تشکیل تعاونیها را تسهیل کند.
وزارت تعاون: تعاونیها پیشنهاد آموزش بدهند
همچنین آموزش تعاونیهای بانوان در بخشهای مختلف از جمله بازاریابی و مدیریت رکن اصلی و تاثیر گذار در تشکیل و حفظ این تعاونیها است. گفتنی است، مشکلات فعلی اغلب تعاونیهای کشور درهر دو بخش بانوان و مردان ناشی از سوء مدیریت و عدم درایت لازم است که توصیه شده است تعاونگران آموزشهای مورد نیاز در این زمینه ها را فرا بگیرند و به واحد مربوطه در وزارتخانه نیز پیشنهاد برگزاری دوره های آموزشی مختلف را بدهند.
ایجاد 3 نمایشگاه دائمی عرضه تولیدات تعاونیهای بانوان
این گزارش حاکی است، برای عرضه کالاهای تعاونیهای بانوان در سراسر کشور موافقت نامه ای به مبلغ 150 میلیون تومان توسط وزارت تعاون با مرکز امور بانوان ریاست جمهوری منعقد شد تا از این طریق 3 استان کشور نمایشگاه دائمی کالاهای تعاونیها را در استانها ایجاد کنند.
تشکیل اتحادیه سراسری بانوان نیز یکی دیگر از برنامه های وزارت تعاون در راستای تقویت این گروه از فعالان تعاونی است که می تواند ارتباط تعاونیهای بانوان استانهای مختلف را با یکدیگر تقویت کند. این اتحادیه ها هم اکنون در برخی استانها در حال ایجاد است. تلفیق تعاونیهای زنان سرپرست خانوار و فارغ التحصیلان راه دیگری برای ارتقای سطح توانمندی و حفظ موقعیت تعاونیهای زنان به شمار می رود که وزارت تعاون آن را بررسی می کند.
کمک بلاعوض به تعاونیهای نهادهای حمایتی
وزارت تعاون در سالجاری نیز با کمک قانون اصل 44، دریافت کمک بلاعوض و تسهیلات به تعاونیهای بانوان را پیشنهاد کرده است که این کمک به تعاوینهای نهادهای حمایتی پرداخت می شود.
نظر شما