به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام دکتر سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی روز دوشنبه 12 فروردین در برنامه "سیاست ایرانی" به تشریح تئوری حکومتی ولایت فقیه پرداخت و اظهار داشت: امام تئوری ولایت فقیه را مطرح کردند. البته ولایت فقیه در قبل بوده است و ریشه در روایات ما دارد . فقهای ما در طول تاریخ نظر عده زیادی از آنها را به عنوان نظریه ای مقبول پذیرفتند و عالبته ده ای هم ممکن است آن را رد کرده باشند.
وی افزود: اما بحث سر این است که وقتی امام می گوید هر زمانی انسان نیاز به حکومت دارد و اسلام هم برای اداره شؤون مردم قانون و روش دارد ، در زمانی که ما قرار گرفتیم در زمان غیبت امام زمان(عج) معیار چیست؟ باید برگردیم به لسان روایات . روایات عدیده ای به اینکه ولی فقیه عادل باید مهار امور جامعه را در اختیار داشته باشد نظر می دهند.
خاموشی در تبیین مفهوم ولایت فقیه این امر را منوط به ماهیت فهم ما از دین دانست و افزود: دین اسلام می گوید خداوند ولی کسانی است که ایمان آوردند. در مقابل ولایت الله نیز ، طاغوت را مطرح می کنند و بعد طبق آن اصل عقلانی مطرح میشود که هیچ فردی بر فرد دیگری تسلط ندارد الا خالق بر مخلوق.
وی گفت: آیات زیادی در قرآن است که هم شأن قضاوت وهم شأن اجرای موارد حکومتی را به انبیاء و به اولیاء سپرده است. در زمان غیبت معصوم ، امام به این نظریه تکیه می کنند و من فکر می کنم مهمترین ثمره ای که امام به جامعه بشری امروز دادند بحث اداره شؤون حکومت بر مدار ولایت فقیه است.
خاموشی در ادامه با یادآوری فعالیتهای مردمی برای پیروزی انقلاب اسلامی افزود: مردم با آگاهی می خواهند اداره شؤون را در اختیار روحانیت قرائت قرار دهند.
وی با تأکید بر ضرورت تصحیح نگاههای نادرست به این مقوله یادآور شد: باید نگاهها را تصحیح و به سمت و سوی قرائت حضرت امام ببریم که جهان امروز از این قرائت تأثیر گرفته و طالب آن هستند. اگر سید حسن نصرالله ها در لبنان هستند و یا در عراق و دیگر ممالک اسلامی و غیراسلامی آزادیخواهان دارند مطرح می شوند و به قرائت امام میل دارند، به خاطر همین نهاد نظریه فقهی امام است.
خاموشی گفت: نسبت امام به امت تنها اداره شؤون اجرایی آنها نیست بلکه شؤون تعلیمی و ترویجی و تبلیغی آنها را هم دارند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به لزوم تربیت دینی در جامعه و تقویت فرهنگ بر اساس آموزه های مقبول دینی اظهار داشت: ما می گوییم انسان مسلمان تکلیف به یادگیری دارد و تکلیف به ایمان و فهم طبیعت دارد و بر اساس آن تکلیف انتخاب راه صحیح دارد و اگر این انتخابها صورت گرفت این انسان مکلف همان انسان حری است که در اسلام مطرح شده و جدای از آن نیست.
وی تصریح کرد: ما آزادی را مطلق و یله و رها نمی بینیم. بر اساس فرهنگ ما رضایت خدا بر آزادی تقدم دارد و این امر با نگاه اومانیستی بشری و محوریت فرد و لذات فردی و تمنیات فردی تمایز فاحش پیدا می کند.
دکتر خاموشی با اشاره به تأکید آموزه های قرآن، روایات و تمام منابع دینی مبنی بر مختار و آزاد بودن انسان یادآور شد: خوب و بد برای انسان مشخص شده است. اسلام مبین رشد است و مکاتب الهی چنین است. یعنی محوریت ذات خدا در انسان مکلف و انسان تربیت یافته مطرح است. بنابراین به این نتیجه می رسیم مردم مسلمان یله و رها نیستند. اگر نقصی داریم در تربیت دینی است و اسلام به ذات خود نقصی ندارد و اگر نتوانستیم پیامی برسانیم نباید بگوییم اسلام و تئوری ولایت فقیه دچار نقص است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی یادآور شد: امام با چنین رویکردی انقلاب کرد و این را در جامعه به منصه ظهور رساند و اینکه بعد از سی سال انقلاب در چه مقطعی قرار گرفته نباید نقائص افراد و مدیران و سیستمها را بر عهده این تئوری بگذاریم.
وی در ادامه با تأکید بر ضرورت تربیت دینی و فرهنگی و توجه به تعالی فرهنگی فرد و جامعه چنین نگاهی را حاکی از رها نشدن امت امام عنوان کرد و گفت: یک ارتباط معنادار و تنگاتنگ بین امت و این امام هست و ملت و مردم مسلمان که در مکتب وحی و اهل بیت تعلیم یافتند با دیگر مردم تفاوت پیدا می کنند.
خاموشی با اشاره به اینکه مسئولان فرهنگی وظیفه روشنگری و تبیین دارند تا مردم را به درستی رهبری هدایت کنند افزود: این وظیفه تعلیمی در آموزش و پرورش، حوزه های علمیه، تشکلهای مذهبی، خانواده، اجتماع باید اتفاق بیفتد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه اسلام انسان را براساس فطرت الهی تعریف کرده است گفت: سرشت همه انسانها خدا جوی است، خدا را می طلبد و خدای را باور دارد. یکی از مهمترین براهین هم برای اثبات وجود باریتعالی براهین فطری است، یعنی از درون وجود انسان می جوشد. برهان صدیقین هم تکیه ای بر این معانی دارد. پس انسان الهی، انسان مخلوقی است که از درون خدا طلب است و مسیر خدا طلبی را هم خدا در عقل و درون او قرار داده و انسان باید جویای آن مسئله شود.
نظر شما