حجت الاسلام حسین علوی مهر مدیر دانشنامه قرآن پژوهی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره جایگاه عدالت گفت: عدالت از مسائل بسیار مهم دینی است که مذهب تشیع آن را به عنوان یک اصل اعتقادی مطرح کرده و از صفات خداوند متعال هم محسوب می شود. خداوند متعال نسبت به بندگان خود چه در دنیا وچه در آخرت هیچ اجحاف و ظلمی روا نمی دارد . در نظام تکوینی و آفرینش نیز جایگاه عدالت جایگاه خاصی است.
وی افزود: بحث عدالت هم در نظام تکوین قابل پیگیری است و هم در نظام تشریع. در نظام تکوین همانطور که پیامبر اکرم می فرماید آسمانها و زمین براساس عدالت استوار شده است. این پایدارها و زمین حرکت منظم خورشید و ماه و ستاره ها و سیاره ها و پدید آمدن فصول و ماه ها همه به واسطه عدل انجام می شود.
حجت الاسلام علوی مهر با اشاره به اهمیت بحث عدالت در عالم طبیعت گفت: مسئله عدل الهی را می توان در مورد گیاهان ، حیوانات و نباتات نیز مورد بحث قرار داد. بنابراین مسئله عدالت به عنوان یک محور اساسی در کل عالم طبیعت حکمفرما است، در غیر این صورت نظام تکوین از هم می پاشد.
مدیر دانشنامه قرآن پژوهی یادآور شد: مسئله دوم در نظام تشریع است در نظام تشریع غیر از مباحث اعتقادی که عدل یکی از آنها است در رفتارها چه فردی و چه اجتماعی ، رابطه بین حاکم و رعیت و کارگزاران و مردم، مسئله ای به نام عدل در تمام شریانهای جامعه و افراد باید وجود داشته باشد. هرجا این مسئله دارای خدشه شود، بی تردید انتظاری که از بشر در رابطه با سعادت، پیشرفت و تعالی می رود خدشه دار خواهد شد.
وی تصریح کرد: اصل عدالت این است که هرچیزی در جایگاه خود قرار داده شود، معنای لغوی عدل هم به معنای قرار دادن هرچیز در جایگاه اصلی خود است. ظلم و ستم در هرکجای رفتار انسانی وجود داشته باشد موجبات انحراف از مسیر تکامل و مسیر عدالت را فراهم می کند.
نظر شما