۱۶ بهمن ۱۳۸۸، ۹:۴۵

محمد خوش چهره در گفتگو با مهر: غلبه احساس بر عقل ، کمیت گرایی و غفلت از فرهنگ زمینه ساز انحراف است

محمد خوش چهره در گفتگو با مهر: غلبه احساس بر عقل ، کمیت گرایی و غفلت از فرهنگ زمینه ساز انحراف است

محمد خوش چهره لزوم تحول تربیتی و ایجاد یک نظام تربیتی با ذهن باز را از الزامات دسترسی به قله های جهان علم و تحقق دانشگاه مطلوب از نظر رهبر معظم انقلاب دانست و گفت: ترویج غلبه احساس بر عقل ؛ کمیت گرایی و غفلت از فرهنگ زمینه ساز انحراف و تهدید دانشگاهها است.

محمد خوش چهره در گفتگو با خبرنگار مهر در پی دیدار روز گذشته اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه مقام معظم رهبری در این دیدار به نکاتی کلیدی و استراتژیک در برنامه ریزی اشاره کردند، گفت: به اعتقاد رهبر معظم انقلاب سهم و ظرفیت کشور در قلمروهای علم بیش از میزان فعلی است. البته عدد و رقمهایی که درباره عملکرد دانشگاهها مطرح می شوند به طور نسبی واجد ارزش هستند اما هنوز از ظرفیتها و تواناییهای علمی کشور و آنچه می توانیم باشیم فاصله داریم.

کسب مقام اول علمی جهان مستلزم تغییر فرهنگی است 

وی در اشاره به نکته استراتژیک دیگر در فرمایشات رهبری گفت: مقام رهبری خواستار نگاهی عمیق تر به تحولات علمی و دانشگاهی - که بحثی زمان بر است – شدند و یادآوری کردند دستیابی به عناوین اولی در جهان پدیده ای نیست که یک شبه ایجاد شود بلکه تحقق آن تحولات بنیادی در جامعه را می طلبد که مستلزم تغییر نگرش ها، باورها و رفتارها است و وقتی اینها به صورت یک فرهنگ متجلی شدند مسیر دستیابی به اهداف استراتژیک یا قله های علم هموار می شود.

دسترسی به جایگاه اول علمی جهان یک نظام با ذهن باز می خواهد

 برای دستیابی به جایگاه اول علمغلبه احساس بر عقلی جهان نیازمند یک نظام با ذهن باز هستیم. تا زمانی که نقشه راه، استراتژی مشخص و برنامه های عملیاتی نداشته باشیم ادعا برای رسیدن به آرمانها و آرزوها نمی تواند چندان عملیاتی شود 

محمد خوش چهره

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه مقام معظم رهبری حتی زمانی 50 ساله را برای رسیدن به جایگاه علمی اول جهان مطرح کرده اند، افزود: مفهوم 50 سال یعنی اینکه برای دستیابی به جایگاه اول علمی جهان نیازمند یک نظام با ذهن باز هستیم که بتواند افق های 50 ساله را در قالب برنامه ریزی های بلند مدت (چشم انداز) و میان مدت و کوتاه مدت ترسیم کند. استنباط از فرمایشات رهبر معظم انقلاب این است که تا یک نقشه راه و استراتژی مشخص و تدوین برنامه های عملیاتی که مستلزم رسیدن به این اهداف است ایجاد نشود ادعا برای رسیدن به آرمانها و آرزوها نمی تواند چندان عملیاتی شود.

محمد خوش چهره در ارائه دریافت خود از فرمایشات مقام معظم رهبری در جمع اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران به مهر گفت: نکته بسیار حائز اهمیت در فرمایشات رهبر انقلاب این است که اگر در کنار فعالیتهای علمی به محیط و فضای فرهنگی که محتاج دستیابی به هدفها است توجه نکنیم، دچار انحراف شده ایم و مفهومش این است که در یک فضای فرهنگی مطلوب که تطبیق کاملا روشنی با آموزه های دینی مان دارد اول تربیت مهم است.

اگر در کنار فعالیتهای علمی به محیط و فضای فرهنگی که محتاج دستیابی به هدفها است توجه نکنیم، دچار انحراف شده ایم.

وی با اشاره به فرمایشات رهبری مبنی بر اینکه "اگر علم بر قلب انسان تربیت شده ای وارد شود عطرش آدم را می گیرد" گفت: در غیر این صورت علم ابزاری برای انحراف و انگیزه های شیطانی می شود. بنابراین در نظر گرفتن نقش فرهنگ در شکل گیری رفتارها در محیط های آموزشی و علمی که از آموزش های ابتدایی تا دانشگاه را در برمی گیرد از الزامات است. اگر جوانمان با قلمروهایی مانند سخت کوشی، سیادت کشی، تلاشگری، کار جمعی و گروهی، آرمانخواهی و هدفهای والای ملی تربیت نشود جوان، دانشجو، محقق و خروجی دانشگاههایمان نمی توانند موفق باشند.

انتقاد از دانشگاه رفع تکلیفی

محمد خوش چهره درباره تاکید مقام معظم رهبری درباره تاثیر انگیزه معلمان دانشگاه بر مسیر رشد دانشجویان نیز گفت: اگر اساتید نسبت به شغلشان مسئولانه و متعهدانه برخورد کنند دانشجو رها شده نخواهد بود و آموزش صرفا آموزش رفع تکلیفی در یک محدوده خاص ساعت کلاسی نمی شود. در حوزه های علمیه ارتباط معلم و متعلم و استمرار پرسش و سئوال و علم آموزی به گونه ای است که ساعت ها پس از اتمام درس و حتی در مسیر حرکت عالم دینی و در منازل ایشان نیز ادامه پیدا می کند و این یک الگوی علم مسئولانه توسط عالمین در تاریخ ما است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اگر استاد مسئول نباشد و در علم خود کم فروشی کند و نسبت به انحرافاتی که شاهد شکل گیری و شروع آن هستیم بی تفاوت باشد، آن فرد در انتخاب شغلش اشتباه کرده است. معلمی شغل انبیاء است و باید مسئولانه با انگیزه و هدفگذاری های عالی در راستای رضای خدا باشد. بنابراین مقام معظم رهبری توجه می دهند که باید در دانشگاهها در یک فضای مسئولانه نسبت به تلاشگری، انسجام و انضباط فکری و یادگیری نظم و دقت و سخت کوشی در راستای اهداف و انگیزه های ملی اهتمام به خرج داده شود.

عبور از نگاه خوشبینانه ای که دانشگاه را فقط مرکز تولید علم می داند 

قلمروهای برجسته فرمایشات مقام معظم رهبری، نظام برنامه ریزی و تصمیم گیری آموزش عالی را به یک بازبینی وادار می کند و شتاب بی جهتی که برای گسترش بی رویه دانشگاه است را دچار یک سئوال اساسی می کند که اگر این حرکت همراه با محتوایی با بسترسازی مناسب فرهنگی نباشد شاید یک کار ابتر و کم اثر باشد

نماینده مجلس هفتم

نماینده مردم تهران در مجلس هفتم ادامه داد: توجهات و تاکیدات مقام معظم رهبری نشان می دهد که وظایف سنگینی بر عهده برنامه ریزان آموزش عالی در کشور است که به صرف کمیت از قلمروهایی غفلت می شود که بعدها ملاحظه می شود یک نوع اتلاف منابع اتفاق افتاده و خروجی دانشگاهها محدود است. بنابراین مقام معظم رهبری مباحثی فراتر از نگاه خوشبینانه برخی که دانشگاه را صرفا مرکز تولید علم می دانند مطرح کرده اند. بنابراین معرفت، بینش، ادب و تهذیب نفس از جمله قلمروهایی هستند که باید در محیط های علمی مورد توجه باشند.

رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس هفتم معتقد است: به نظر می رسد قلمروهای برجسته فرمایشات مقام معظم رهبری، نظام برنامه ریزی و تصمیمگیری آموزش عالی را به یک بازبینی وادار می کند و شتاب بی جهتی که برای گسترش بی رویه دانشگاه است را دچار یک سئوال اساسی می کند که اگر این حرکت همراه محتوایی با بسترسازی مناسب فرهنگی نباشد شاید یک کار ابتر و کم اثر باشد.

محمد خوش چهره، هوشیاری و مسئول بودن دانشجو نسبت به مقدرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور را از دیگر تاکیدات رهبر معظم انقلاب دانست و خاطرنشان کرد: البته رهبر فرزانه انقلاب بین سیاسی بودن دانشجو با سیاسی کاری و استفاده ابزاری از دانشجویان توسط جریانات سیاسی تفکیک قائل شدند.

بی تفاوتی در دانشگاه بستر انحراف

این استاد دانشگاه تهران تعبیر رهبر انقلاب مبنی بر اینکه "اگر نشاط سیاسی در دانشگاه نباشد دانشگاه به محلی برای رشد میکروب های خطرناک فکری و رفتاری تبدیل خواهد شد" را متاثر از آموزه های دینی دانست و به مهر گفت: فضای راکد، روحیه یاس و نا امیدی و بی تفاوتی بستر مناسبی برای جولان دادن و دسیسه های شیطان است لذا در یک فضای با نشاط، پویا و با امید قطعا فرصتی برای نا امیدی و انحراف نخواهد بود.

وی افزود: اگر انرژی دانشجو و جوان در مسیرهای صحیح و مدیریت شده مانند عرصه های هنری، معنوی و ورزشی بکار گرفته نشود قطعا دانشجو دچار انحرافاتی می شود که فضا برای شیاطین و ابزارهای شیطانی آنها تحت عناوین مختلف باز می شود. بسیاری از انحرافات رفتاری و فکری ناشی از نبود جایگزین های مناسب است که می تواند باعث انحراف شود بنابراین شادی، نشاط، امید و تحرک دانشجویان از هدفگذاری هایی است که در وظایف نظام برنامه ریزی آموزش عالی کشور تعریف می شود.

محمد خوش چهره خاطرنشان کرد: غفلت باعث می شود که دانشجو در یک فضای رها شدگی و خمودگی کشانده شود و زمینه انحرافات و فسادها در جوانی که پرچمدار حرکت تعالی و پیشرفت کشور است ایجاد شود. تذکر و یادآوری مقام معظم رهبری در این زمینه ها فوق العاده نکته استراتژیک و حساسی است که بازبینی بسیاری از رفتارها را یادآور می شود.

این فعال سیاسی و دانشگاهی درباره برخی مصادیق رفتارهای نیازمند بازبینی گفت: پر تلاش بودن، ریاضت، قانع بودن و با سخت کوشی به مدارج بالاتر رفتن و تحمل سختی ها را داشتن از نکاتی است که در نظام تربیتی مان کم داریم. جوانانمان شکننده هستند و خیلی از ناملایمات را بر خلاف آموزه های دینی و فرهنگی مان خوب تحمل نمی کنند و در بسیاری از موارد احساسشان بر عقلشان چیره می شود. این درحالیست که برتری عقل بر احساس وظیفه نظام آموزشی است.

آسیبی که از ابتدای انقلاب با آن مواجهیم

جوانانمان شکننده هستند و خیلی از ناملایمات را بر خلاف آموزه های دینی و فرهنگی مان خوب تحمل نمی کنند و در بسیاری از موارد احساسشان بر عقلشان چیره می شود. این درحالیست که برتری عقل بر احساس وظیفه نظام آموزشی است.

محمد خوش چهره

خوش چهره افزود: یکی از آسیب هایی که از ابتدای انقلاب با آن مواجه هستیم این است که یک فضای احساسی به خصوص در محیط هایی که جوان است (اعم از آموزش و پرورش و دانشگاهها) ایجاد شده و چون عموما افراد حاضر در این فضاها آرمانخواه و عدالتخواه هستند و احساسات پاک و والایی نیز دارند اگر از درک صحیحی در مسیر شناخت این صفت ها برخوردار نباشند قطعا از احساسات پاک آنها سوء استفاده ابزاری می شود. این از واقعیت های موجود در جامعه ماست.

 

وی با یادآوری سوء استفاده سازمان منافقین در اوایل دهه 60 از احساسات پاک نوجوانان و جوانان کشور یادآور شد: در اوایل دهه 60 به خاطر فضایی انقلابی و باز بودن محیط، سازمان منافقین حداکثر استفاده را از فضای احساسی در محیط آموزشی کشور کرد و جوان هایی که آرمانخواه بودند را با شعارهایی تحت عنوان مبارزه با امپریالیسم، مبارزه با آمریکا و با طرح شعارهای عدالت گونه به گونه ای در دام انداخت که بعدها دیدیم دختر نوجوان 15 ساله ای به خود نارنجک می بندد و آیت الله دستغیب را شهید می کند. شهدای محراب دستخوش این نوع عضو گیری های ناشی از احساسات پاک جوانان بودند.

محمد خوش چهره خاطرنشان کرد: توجه به قلمرو احساس خیلی مهم است. در محیط های دانشگاهی باید عقل بر احساس در پدیده های مختلف از قبیل مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و ... چربش پیدا کند و غالب شود. این تذکر به جای مقام معظم رهبری از نکاتی است که بازنگری برنامه ها و روشها و نقش مسئولانه اساتید دانشگاهها را می طلبد.

کد خبر 1029998

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha