۲۵ مرداد ۱۳۸۳، ۲۰:۰۶

گزارشي از علل شيوع بيماري ايدز در كشور و ضرورت آگاهي بخشي به مردم

ايدز رسوايي نيست ؛ با آن منطقي برخورد كنيم

ايدز رسوايي نيست ؛  با آن منطقي برخورد كنيم

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - مي گويند آمارهايي كه در خصوص مبتلايان به " ايدز" در كشورمان اعلام مي شود اصولا بر اساس حدس و گمان و تا حدودي غير واقعي است. چرا كه آمارهاي واقعي و دقيق به دليل محرمانه بودن و عدم شناخت مردم از اين بيماري قابل انتشار نيست.

 آمارهاي واقعي معمولا به علت فرهنگ خاص حاكم بر جامعه ، نبود بستر مناسب ، عدم توسعه فرهنگي و پذيرش مردم منتشر نمي شود،  زيرا زماني مي توان آمار واقعي را در اختيار عموم جامعه قرار داد كه يك نگرش مثبت و مناسب در بين عامه مردم و مسئولان ايجاد شده باشد و بسيج عمومي ، بستر انتقال نظر متخصصان ، كارشناسان و نظريه پردازان و گفتمان جوانان ، شناخت وارايه مشكلات و معضلات اجتماعي را به وجود آورده باشد.

كارشناسان مسائل اجتماعي معتقدند انكار و محافظه كاري مسئولان در شناخت و آموزش راههاي پيشگيري و ارايه آمار دقيق ايدز، ناشي از عدم آگاهي و غير واقعي بودن نگرش آنها به اين بيماري است. زماني كه به واقعيت هاي اين بيماري با نگرشي مثبت بنگريم مشكلات جامعه و راههاي پيشگيري از آن شناخته مي شود، متاسفانه جامعه ما بيماري ايدز را به عنوان يك انگ اجتماعي پذيرفته است. آگاهي و شناخت ناكافي مردم از اين بيماري و رفتارهاي نامناسب موجود با بيماران ايدزي نظير اخراج از محيط كار و خانواده  و طرد اين افراد در جامعه جايگاه بيماران ايدزي را در اجتماع نامناسب كرده است. زيرا در كشوري همچون ايران كه هيچ گاه بي بند و باري هاي اجتماعي و جنسي ديده نشده است و هميشه به نوعي با آن رفتار سركوب گرانه داشته اند، جلوگيري از شيوع اين گونه بيماري ها مشكل است.

به گزارش خبرنگار اجتماعي " مهر"، بر اساس آخرين آمار ارايه شده از سوي يك مقام مسئول حكايت از 284 برابر شدن بروز ايدز طي سالهاي 65 تا 83 در ايران دارد. هم چنين 61 درصد قربانيان اين بيماري را در سال جاري معتادان تشكيل داده اند و 3/43 درصد معتادان نيز در گروه 24 تا 34 سالگي قرار دارند. به گفته مديركل درمان و بازتواني ستاد مبارزه با مواد مخدر، 6 هزار و 746 نفر آلوده به ويروس ايدز بوده اند و 204 نفر از ابتداي امسال آلوده شده اند. هزينه ماهانه درمان ايدز بين 150 تا 200 هزارتومان عنوان شده و هزينه مراقبت فردآلوده در ماه 25 تا 30 هزارتومان است.

كارشناسان علوم پزشكي بر اين باورند كه مساله امروز در مورد ايدز نسل دوم پيگيري بيماري و در حقيقت دقت و تغيير حالت رفتارهاي پرخطر جامعه است كه بايد بيشتر مورد توجه و بررسي قرار گيرد. از سوي ديگر با توجه به اينكه آمار مبتلايان به ايدز از طريق آزمايش و برحسب سيستم گزارشي كشور تعيين شده و رقم واقعي نيست ، بايد اذعان داشت بر اساس معيارهاي جهاني بهداشت اين آمار و ارقام به 5 برابر افزايش مي يابد. در حال حاضر روزانه 14 هزار نفر در جهان آلوده به HIV مي شوند كه 50 درصد از اين تعداد بين 15 تا 24 سال سن دارند.

افزايش مرگ مبتلايان به ايدز

رييس انجمن مبارزه با آسيب هاي رفتاري علت ابتلاي 8/62 درصد از 5 هزار و 800 مبتلا به ويروسHIV در كشور را ، اعتياد و اشتراك در سرنگ و سوزن عنوان مي كند. هم چنين 7/3 درصد اين افراد به علت آميزش جنسي و 22 درصد آنها نيز به علل نامشخص به اين بيماري مبتلا شده اند.

به گفته اين مقام مسئول 50 درصد علت آلودگي به ايدز در 25 كشور از جمله ايران ، " اعتياد و سرنگ مشترك آلوده " است. اين در حالي است كه سهم اين علت در ساير كشورها تنها 12 درصد است.

به گزارش خبرنگار اجتماعي "مهر" ، رييس انجمن مبارزه با بيماري هاي رفتاري با اشاره به اينكه آمار ابتلا به HIV ( ايدز) در جهان در عرض 20 سال 73 ميليون نفر گزارش شده است، مي گويد: اين آمار تنها محاسبه سازمان بهداشت جهاني است، اما بر اساس محاسبه دانشگاه هاروارد اين رقم بايد 216 ميليون نفر در نظر گرفته شود. در هرصورت 29 ميليون نفر مبتلا به اين ويروس فوت كرده  و در حال حاضر 44 ميليون نفر زنده اند.

وي با بيان اينكه رشد مرگ مبتلايان به ايدز سرعت گرفته ، مي افزايد: 12 درصد اين 73 ميليون نفر كه 8 ميليون و 400 هزار نفر هستند، به علت اعتياد و مصرف سرنگ هاي آلوده جان خود را از دست داده اند.

آمار جهاني جوانان مبتلا به ايدز

گزارش ها و آمارها از كشورهاي مختلف جهان حاكي است شيوع بيماري ايدز در ميان جوانان شديدتر از ساير اقشار جوامع بوده ، به گونه اي كه هم اكنون 8/11 ميليون نفر جوان مبتلا به ويروس ايدز و ايدز در جهان زندگي مي كنند و روزانه نزديك به 6 هزار جوان به ويروس ايدز مبتلا مي شوند. اكنون "ويروس ايدز" و" ايدز" در ميان بزرگترين علل مرگ و مير در جهان ، داراي رتبه چهارم و در آفريقا داراي رتبه اول است. بر اساس تحقيقات حاصله ، تقريبا 75 درصد جمعيت جوان مبتلا به ويروس ايدز و ايدز در منطقه آفريقا زندگي مي كنند كه اغلب موارد جديد ابتلا به اين بيماري در منطقه مذكور در ميان جوانان 15 تا 24 ساله است.

نتايج اين گزارش ها نشان مي دهد ايدز در ميان جوانان نيمي از منطقه زيرصحرايي حدود 5 درصد يا بيشتر زنان جوان سنين 15 تا 24 سال مبتلا به ويروس ايدز هستند.

تابوي ايدز را بايد شكست

متاسفانه اين واقعيت هنوز در جامعه عينيت نيافته كه پنهان كاري و فرار از حقايق نمي تواند ما را به سرانجام برساند، بلكه باعث خواهد شد مدام درجا زده و پس رفت داشته باشيم. در طي اين چندسال هروقت صحبت از " ايدز" شده به نوعي واكنش هاي منفي از خود بروز داده ايم و همين امر سبب گرديده اين بيماري روز به روز بدخيم تر و زمخت تر شود. در حالي كه تعداد مبتلايان به ايدز در سه ماهه دوم سال 82 بنا به گفته رييس مركز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت به 5 هزار و 780 نفر رسيده بود، در نيمه دوم اسفندماه سال گذشته آخرين آمار وزارت بهداشت از وجود 6 هزار و 337 مورد آلوده به ايدز خبر داد. در آبان ماه سال گذشته عضو كميته كشوري مبارزه با ايدز از آلودگي يك نفر از هر 250 هزار نفر جمعيت 20 تا 49 ساله به ايدز بدون در نظر گرفتن كودكان و افراد ميانسال خبر داد. از سال 65 تا سال 74 ميزان ابتلا از راه اعتياد تزريقي در هر سال كمتر از 10 مورد و طي همين فاصله از راه آميزشي حدود 30 مورد، اما از راه خون و فرآورده هاي خوني حدود 40 مورد بوده است. در عين حال از سال 75 موارد ابتلا از راه اعتياد تزريقي بالاي 200 مورد، از راه آميزشي بيش از 50 مورد و از راه خون و فرآورده هاي خوني كمتر از 10 مورد گزارش شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعي "مهر" ، رشد تصاعدي آمار مبتلايان به ايدز از طريق اعتياد تزريقي طي سالهاي اخير، مسئولان انتظامي و امنيتي را متوجه اين قضيه ساخت كه قدري جدي تر در خصوص شيوع ايدز از طريق سرنگ هاي آلوده حساسيت از خود نشان دهند. به طوري كه سال گذشته تيم هاي مشترك ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان ملل متحد سه منطقه شهر تهران را ( دروازه غار- ميدان شوش- سه راه آذري) به عنوان آسيب پذيرترين مناطق انتخاب كرده و بين معتادان تزريقي كه در گوشه و كنار خيابان مشاهده مي كردند سرنگ يكبار مصرف توزيع كردند و آنان را از مصرف سرنگ مشترك با يكديگر بر حذر داشتند.

اجراي دقيق همراه با نظارت بر توزيع سرنگ يكبار مصرف براي معتادان تزريقي و راه اندازي پاتوق اين قبيل افراد باعث خواهد شد آمار مبتلايان به ايدز از طريق اعتياد تزريقي كاهش يابد ، اما در عين حال كارشناسان علوم بهداشتي و اجتماعي كشور معتقدند الگوي ابتلا به ايدز در ايران از اعتياد تزريقي به روابط جنسي ناسالم در حال تغيير بوده و يكي از اركان غير قابل انكار در بحث روابط جنسي ناسالم ، وجود زنان خياباني است. متاسفانه پنهان بودن اين  پديده مانعي است كه كارشناسان بهداشتي و آسيب شناسان اجتماعي حتي به طور غير رسمي و داوطلبانه هم نتوانند اين زنان يا مشتريان آنان را از خطر ابتلا به ايدز آگاه كرده و وسائل پيشگيري در اختيارشان قرار دهند، در عين حال يكي از نگراني هاي كارشناسان از ابتلاي گروه سني كمتر از 20 سال به اين بيماري روبه افزايش است.

به گزارش خبرنگار اجتماعي "مهر" ، بر اساس آمار مستند از سال 65 تا ابتداي دي ماه سال 82 از تعداد 6 هزار و 337 مورد شناسايي شده آلوده به HIV و ايدز در كشور ، 67 نفر در گروه سني 5 تا 14 سال و 601 نفر در گروه سني 15 تا 24 سال قرار داشته اند كه به ترتيب 5/1 و 9/13 درصد از آمار موارد شناسايي شده را شامل مي شوند. رشد روابط جنسي و مصرف قرص هاي روان گردان يا همان قرص هاي شادي آور كه مي تواند انگيزه روابط جنسي را تقويت كند، در بينجوانان طي سال هاي اخير چنان بوده كه مسئولان آموزش و پرورش ناچار از پذيرفتن اين واقعيت شده اند كه ايدز به مدارس هم نفوذ خواهد كرد و اين گونه بود كه وزارتخانه مذكور اقرار به گفتن اين واقعيت شد كه 140 دانش آموز در حال تحصيل مبتلا به ايدز هستند...

چقدر هزينه مي كنيم؟

اختصاص مبلغ 15ميليون دلار براي كنترل بيماري ايدز با توجه به افزايش شمار مبتلايان به اين بيماري در كشور و بالا بودن هزينه هاي درماني بسيار ناچيز است .

وزير بهداشت ششم بهمن ماه سال گذشته با اعلام اين مطلب در جمع خبرنگاران گفت: در حال حاضر بر طبق برآوردهاي صورت گرفته حدود 6 هزاربيمار مبتلا به ايدز در كشور وجود دارد كه اين آمار دلالت بر حضور 30 هزارشخص آلوده به ويروس ايدز دارد كه با توجه به اعتبارات موجود نمي توان اقدامي موثر در اين ارتباط انجام داد.

وي يك روز بعد در چهل و نهمين اجلاس روساي دانشگاههاي علوم پزشكي تاكيد كرد: اگر ما در خصوص بيماري هايي نظير ايدز برنامه و حساسيت لازم را نداشته باشيم، فاجعه اي كه در جامعه رخ مي دهد غير قابل تصور است.

بر اساس سازمان بهداشت جهاني رشد ايدز در خاورميانه 74 درصد است در حالي رشد اين بيماري در كشور آمريكا در حد 16 درصد كنترل شده است . خطر اين بيماري واقعا جدي است و بايد نگران باشيم به خصوص اين كه در مرزهاي شمالي كشور به علت نوع مراوداتي كه وجود دارد به شدت بيماري ايدز در حال انتقال به داخل كشور است . در زمان حاضر در مرزهاي شمالي كشور در آستارا و استان گلستان دختران جوان و زنان كشورهاي آسياي ميانه براي خريد و فروش اجناس خود به راحتي  وارد خاك ايران مي شوند و مدتي را در ايران سپري مي كنند و در عين حال جوانان ايراني نيز با استفاده از تورهاي 24 ساعته يا 48 ساعته به اين كشورها سفر مي كنند ، آيا نبايد سوال كرد كه اين سفرها چه خطراتي را به جامعه ايران تحميل مي كند .

در عين حال دكتر محمد اسماعيل اكبري معاون سلامت وزارت بهداشت با انتقاد از بودجه  ناچيز براي كنترل ايدز در كشور مي گويد: به رغم رشد جهشي مبتلايان به ايدز در كشور ميزان بودجه اختصاص يافته به اين امر در حال كاهش است ، به طوريكه سال گذشته تنها يك سوم بودجه مورد نياز و پيشنهادي به وزارت بهداشت داده شد.

 ياد آور مي شود بر اساس آمارهاي ارائه شده در حال حاضر 3 ميليون و 600 هزار نفر معتاد، يك ميليون و120   هزار نفر معتاد شديد و 3 ميليون و  700 هزار نفر مصرف كننده داروي روان گردان خودسر در كشور وجود دارد و به عبارت ديگر حدود 7 ميليون نفر گروه خطر در كشور وجود دارد كه بايد بر همين اساس برنامه ريزي موثر داشت.

 

 

 

کد خبر 103910

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha