۱۱ فروردین ۱۳۸۹، ۱۵:۲۰

وارنا با طبیعتی دلربا در حاشیه کویر منتظر گردشگران نوروزی

وارنا با طبیعتی دلربا در حاشیه کویر منتظر گردشگران نوروزی

استان تهران - خبرگزاری مهر: شهرستان ورامین یا همان وارنای کهن، با طبیعتی دلربا در حاشیه کویر، دارای بیش از 250اثر تاریخی و باستانی است و در تعطیلات نوروز، جاذبه های زیادی برای گردشگران ایجاد می کند.

به گزارش خبرنگار مهر در ورامین، جذابیت های گردشگری در تمام بخشهای شهرستان ورامین گسترده شده است و اگر قصد معرفی تمام این آثار باشد، کتاب قطوری خواهد شد.

در این گزارش کوتاه، به معرفی چند اثر تاریخی برجسته شهرستان ورامین پرداخته خواهد شد تا آنهایی که هنوز به این منطقه کهن سفر نکرده اند، به گردشگری در میان جاذبه های زیبای ورامین بگیرند و برای این امر ترغیب شوند.

مسجد جامع ورامین

شاید مهمترین اثر تاریخی ورامین، مسجد جامع این شهر باشد که نمونه کاملی از مساجد چهار ایوانی زمان سلطان محمد الجایتو است.

طاق نماهای اطراف صحن به چهار ایوان ختم می شود که تسلط گنبد با قدرت و تناسب زیبا از ویژگی های این مسجد است. داخل مسجد نیز دارای معماری و گچبری های کم نظیر و منحصر به فردی است که برای علاقمندان معماری اسلامی دیدن آنها خالی از لطف نیست.

در ابتدای محور طولی بنا، سردر ورودی و پشت آن صحن باز مسجد قرار دارد. این مسجد دارای کاربری مدرسه و مسجد بوده است.

امامزاده جعفر (ع) پیشوا

این بنا به واسطه اینکه به فرزند بلافصل موسی بن جعفر (ع) و برادر تنی امام رضا (ع) تعلق دارد، بسیار مورد توجه است و قدمت آن هم به دوران صفویه باز می گردد.

اگر به این امامزاده سری زدید، گنبد فیروزه ای با ایوان بلندی خواهید دید که از کاشی های معرق، گچبری و آیینه کاری برای تزئین آن استفاده شده است.

امامزاده یحیی (ع)

این بنا از معدود آثار تاریخی دوره مغول است که هنوز در ورامین به جای مانده و تزئینات، گچ بری ها و کتیبه برجسته ای دارد که باید رفت و دید. نسبت این امامزاده به امام حسن مجتبی (ع) می رسد.

این بنا دارای یک محراب نفیس و سنگ قبر و کاشی های صلیبی ارزشمندی بوده که همگی به سرقت رفته و در حال حاضر در موزه های آرمیتاژ و فیلادلفیا نگهداری می شود.

روستای خاوه جوادآباد

روستای خاوه از جمله روستاهای دارای بافت سنتی و قدیمی این شهرستان و یکی از روستاهای هدف گردشگری استان تهران است که در بخش جواد آباد ورامین قرار دارد.

هر گردشگری که قصد سفر به این روستا را دارد، از وجود درختان زبان گنجشک بسیار زیبایی که در دو سمت جاده و به طول 4 کیلومتر قرار گرفته، لذت می برد.

در صورت سفر به این روستا، آب انبارها و آثار بناهای تاریخی زیادی را مشاهده خواهید کرد که حسینیه احمدی ها، بنای امامزادگان سلطان سید محمود، بی بی و علی، قلعه باستانی، قلعه خاوه و مسجد از آن جمله است.

در این میان می توان به هنر فرشبافی در میان زنان روستا اشاره کرد، ضمن آن که 90 درصد ساکنین این روستا تاجیک هستند.

روستای پوئینک قرچک

برای رسیدن به این روستا از مسیری به طول 5 کیلومتر که مملو از درختان ون و بید است خواهید گذشت که قدمت بعضی از این درختان به 400 سال می رسد.

در این روستا باغی است به نام باغ شازده میرزا (یکی از یاران میرزا کوچک خان) که به علت کناره گیری از مخالفت با رضا خان، این باغ را رضا خان به وی بخشید.

پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر

این منطقه دارای اقلیم خشک و بیابانی است و بیشتر بارندگی آن از آبان تا اردیبهشت ماه و متوسط بارندگی سالیانه در آن 150 میلیمتر است.

اما حیات وحش این پارک که مورد استقبال گردشگران قرار گرفته، به دلیل تنوع و غنای گونه های وحشی، به عنوان پارک ملی و یا ذخیره گاه پرندگان، خزندگان و حتی دو زیستان به شمار می رود.

یوزپلنگ آسیایی و ببر از گونه های شاخص این پارک محسوب می شوند، ضمن آن که انواع و اقسام حیوانات نیز به زندگی طبیعی خود در این اکوتوریسم مشغولند که از جمله آنها می توان به موش دوپا، بزمچه، عقاب طلایی، درنا، گربه شنی و مار جعفری اشاره کرد.

کاروانسرای عین الرشید

این کاروانسرا در پارک ملی کویر و به فاصله دو کیلومتری قصر بهرام قرار دارد. این کاروانسرا نیز مانند قصر بهرام مربوط به دوران صفویه است.

در کنار کاروانسرا یک آب انبار فرو ریخته و در تپه مجاور آن چشمه عین الرشید قرار گرفته که آبشخور جانوران ساکن در پارک ملی کویر است.

 

 

کاروانسرای دیر گچین

این کاروانسرا که قدمتش به دوره ساسانی و حتی شاید به دوره های قبل از آن برسد، در جنوب ورامین واقع شده و نامهای دیگری چون دژ کردشیر، دیرالجص، قصر الجس دارد؛ هر چند آنچه امروز از این بنا بر جای مانده، مربوط به دوره صفویه است که به شکلی اساسی تجدید بنا شده است.

در این کاروانسرا علاوه بر 140 اطاق برای مسافران؛ آسیاب، مسجد و ساختمانی هشت ضلعی برای اقامت خواص وجود دارد.

کاروانسرای قصر بهرام

این بنا در 154 کیلومتری تهران و 3 کیلومتری شمال شرق کاروانسرای عین الرشید قرار گرفته است. بنای کاروانسرا از دوران صفوی بر جای مانده و به عباس آباد نیز مشهور است. نقشه این کاروانسرا چهار ایوانی، اطاقها در اطراف حیات مرکزی و اسطبل ها در پشت آن واقع شده است.

یخچال و آب انبار علی آباد

در روستای علی آباد ورامین مجموعه ای از تأسیسات تاریخی و فرهنگی وجود دارد که یخچال علی آباد یکی از آنهاست. این مجموعه علاوه بر یخچال دارای آب انبار نیز می باشد.

یخچال حصار کوچک

در ابتدای ورودی روستای حصار کوچک در جنوب جاده آسفالته یخچالی واقع است که کاملاً سالم مانده و از نظر فرم و عملکرد با یخچال های موجود در روستاهای همجوار قابل مقایسه است.

تپه شغالی پیشوا

این تپه در دامنه شمال غربی تپه های طبیعی شهر پیشوا واقع شده است. عناصر معماری در تپه شغالی، خشت خام و چینه است.

نوع و سبک تزئینات اشیای سفالی و نیز شکل ساخت ظروف و مواد تشکیل دهنده آنها نشان می دهد که این مکان در اواخر هزاره ششم پیش از میلاد برای زیست انتخاب شده است.

کارخانه قند ورامین

ساختمان تصفیه خانه قند ورامین در سال 1313 از سوی یک معمار معروف کشور روسیه به نام "لئون مارکوف" ساخته شده و در سال1381 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

پل باقر آباد

این پل که در 25 کیلومتری جنوب شرقی تهران در مسیر جاده تهران – ورامین بر روی یکی از شاخه های رودخانه جاجرود قرار گرفته، قدمتی در حد دوران قاجاریه دارد.

اهمیت این پل به واسطه رویداد 15 خرداد سال 1342 است که تعداد کثیری از مردم شهرستان ورامین در اعتراض به دستگیری امام خمینی (ره)بر روی این پل، به وسیله ماموران حکومتی شاه به شهادت رسیدند.

قلعه ایرج

فرصت بازدید از قلعه 150 هکتاری ایرج را در سفر به ورامین هرگز از دست ندهید.

ارتفاع دیوارهای این قلعه که در نزدیکی روستای عسگرآباد از توابع ورامین قرار دارد 22 متر و ضخامت آن گاهی تا 17 متر می رسد و از بزرگترین قلعه های ایران محسوب می شود.

با توجه به آنکه قدمت این قلعه به 3 هزار سال پیش می رسد، در سالهای اخیر مطالعه های باستان شناسی در این قلعه به عمل آمده است.

بقعه یوسف رضا

یوسف رضا از عرفای مورد احترام مردم بوده است که به سال 304 هجری قمری از دنیا رفته است.

مقبره وی ساختمانی هشت ضلعی متعلق به دوره ایلخانی است که روستای یوسف رضا حدود 5 کیلومتری شمال ورامین واقع شده است. در دوره قاجار، ایوانی با دهانه هلالی و پوشش گنبدی به آن الحاق شده است.

برج علاء الدوله

آرامگاهی به صورت یک بنای منفرد در شمال مسجد جامع ورامین قرار دارد که در برخی متون به برج علاء الدین نیز معروف است.

این برج از یک قسمت استوانه ای و بخش مخروطی شکل تشکیل شده است. از لحاظ تاریخی این برج متعلق به دوره ایلخانی است.

کد خبر 1050424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha