احمد مرادی یکی از محققان این پروژه در گفتگو با خبرنگار مهر، سیستم پارکینگهای اتوماتیک را منطبق بر فناوریهای نوین دانست و گفت: با توجه به گسترش روز افزون جمعیت در کلانشهرها و افزایش طول مسیرها، وجود حداقل یک خودرو به ازا هر فرد و جای پارک مناسب یک امر بدیهی و در عین حال مسئله ساز است چرا که به دلیل قیمت بالای زمین در مناطق پر ترافیک و نبود صرفه اقتصادی در اختصاص مساحتی از زمین به یک خودرو، وجود پارکینگهای طبقاتی مدرن و مکانیزه ضروری به نظر می رسد.
وی افزود: با توجه به برآوردهای انجام شده در تهران و شهرهای بزرگ نیاز به ورود این سیستم به ایران بیش از پیش احساس شد که در این راستا به درخواست شرکت "سیماتک" به منظور بهینه سازی فضای ورودی، کاهش هزینه های ساخت پارکینگ و کاهش ترافیک سنگین خودرو در پارکینگهای "رمپی" (پارکینگ های معمولی) پروژه ساخت پارکینگهای مکانیزه را با همکاری علی بهرنگ آغاز کردیم.
مرادی، سیستم روباتیک برای انتقال ماشین، سیستم هوشمند برای کنترل ترافیک و گیت های ورودی و خروجی با قابلیت تنظیم جهت و مکان خودرو بر اساس موقعیت ورود و یا خروج خودرو را از اجزای این پارکینگ نام برد و ادامه داد: این پارکینگ دارای سیستم تشخیص دهنده ابعاد و وزن ماشین است و بر اساس مشخصات خودرو، صفحاتی که خودرو را به محل پارک حمل می کند قابل تنظیم است. علاوه بر این برای این پارکینگ سیستم کنترل دسترسی و امنیتی خودرو نیز طراحی شده است که با کنار هم قرار دادن آنها سیستم پارکینگ تمام اتوماتیک به وجود می آید.
این محقق با تاکید بر اینکه ساخت این نوع پارکینگها در هر فضایی امکان پذیر است، خاطر نشان کرد: در مکان هایی که با محدودیتهایی چون فضای ورودی، تراکم بالای اتومبیل مواجه هستند می توان با کمترین هزینه و بالاترین راندمان از نظر ظرفیت پذیرش خودرو، نسبت به ایجاد این نوع پارکینگ اقدام کرد.
وی به نقش اپراتورها در نظارت و کنترل این پارکینگها اشاره کرد و یادآور شد: سیستم این پارکینگ به طور استاندارد نیاز به هیچ اپراتور و یا کنترل و نظارتی توسط انسان ندارد و این امر به صورت اتوماتیکی صورت می گیرد.
مرادی با تاکید بر اینکه این پروژه بر اساس کاربردهای بومی تعریف و عملیاتی می شود، گفت: ساخت پارکینگ مکانیزه بر اساس نیاز منطقه می تواند به صورت تمام اتوماتیکی و نیمه اتوماتیک برای کنترل ورود و خروج تعریف و اجرا شود.
وی به بیان مزیتهای این نوع پارکینگها نسبت به پارکینگهای معمولی و مزیتهای اقتصادی آن پرداخت و اضافه کرد: برای ایجاد پارکینگ در ظرفیتهای بیش از 150خودرو استفاده از پارکینگ های "رمپی" به سبب هزینه بالای ساخت، اشغال فضا به دلیل وجود "رمپ"، راه پله و آسانسور، عدم وجود ایمنی و نگرانی از سرقت خودرو منطقی به نظر نمی رسد. در حالی که پارکینگهای مکانیزه به دلیل بی نیاز بودن به رمپ، راه پله و سایر تاسیسات و استفاده از فضاهای پرت بنا، ظرفیت بالایی برای پارک خودروها دارد به گونه ای که تنها فضایی معادل 5/15 متر مربع برای هر اتومبیل مورد نیاز است.
مرادی ادامه داد: در پارکینگ طبقاتی معمولی نیاز به فضای بیشتر در هر طبقه برای رفت و برگشت و دور زدن خودروها است که این امر مساحت ساختمان را نسبت به پارکینگ طبقاتی اتوماتیک 4 برابر افزایش می دهد. علاوه بر این در پارکینگهای معمولی ارتفاع هر طبقه باید حداقل سه متر باشد در حالی که در نمونه اتوماتیکی این ارتفاع به 70/1 متر تقلیل می یابد.
وی کاهش زمان پارک خودرو را از دیگر مزایای پارکینگ مکانیزه نام برد و ادامه داد: در پارکینگ های معمولی باید ملاحظات استحکام ساختمان در برابر دینامیک دیده شود و نیاز به پی قویتر و هزینه بالاتری جهت ساخت دارد در حالی که در پارکینگ اتوماتیک بار تحمیلی ساختمان به صورت استاتیکی است.
نظر شما