به گزارش خبرنگار مهر در قم، زیرگذر 700 متری عمار یاسر که در ایام تعطیلات نوروزی امسال برای کاهش بار ترافیکی هسته مرکزی شهر قم مورد بهرهبرداری قرار گرفته بود، به لحاظ موقعیت مکانی، در اذهان شهروندان قمی به نام تونل عماریاسر تلقی میشد.
شورای اسلامی شهر قم که طبق قانون مسئولیت نامگذاری شوارع، معابر و میادین را برعهده دارد، هیچ نامی برای این تونل در نظر نگرفته بود و شهرداری قم بدون مصوبه شورای شهر اقدام به نصب تابلوی «الغدیر» بر روی این زیرگذر کرد.
این اقدام شهرداری قم واکنش تند برخی اعضای شورای اسلامی شهر را بر انگیخت و به واسطه همین با تشکیل جلسهای با توجه به حساسیت و اهمیتی که روز 9 دی بر فضای سیاسی کشور حاکم بود، نامگذاری تونل به «9 دی» با موافقت اکثریت اعضای شورا به تصویب رسید.
اعتراض مراجع تقلید و علما
بر اساس این مصوبه، شهرداری قم طبق تکلیفی که بر عهدهاش گذاشته شد، زیرگذر عمار یاسر را به 9 دی نامگذاری کرد که این تغییر نام با اعتراض برخی شخصیتها و حتی گروههای مختلف همراه بود، به گونهای که آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید قم در دیدار عابدینیپور شهردار قم با وی گفته بود: این بد است که یک اسم اساسی و پراعتبار در مذهب شیعه مانند غدیر تغییر کند. مقصد همه ما اسلام و ترویج مذهب تشیع است و باید این تغییر نادرست اصلاح و به نام اول خود بازگردد.
موضعگیری برخی شخصیتهای مذهبی و علما به سرعت در جامعه تسری پیدا کرد و مخالفان و موافقان زیادی برای تغییر نام تونل الغدیر به همراه داشت، به طوری که این موضوع خوراک رسانههای جمعی شده و تونل الغدیر قم که در ایام تعطیلات نوروزی با پوشش رسانهای بسیار ضعیفی افتتاح شده بود اکنون در کشور معروف شده است.
دیدار اعضای شورا با آیتالله صافی گلپایگانی به روایت آتشزر
فضای سنگین تبلیغاتی رسانهای و افکار عمومی بر شورای اسلامی شهر قم، این شورا را بر آن داشت که تصمیم دیگری اتخاذ کند، تا جایی که به گفته حجتالاسلام سید محمد آتشزر رئیس این شورا، برخی اعضای شورای شهر قم با آیتالله صافی گلپایگانی دیدار کردند که این مرجع تقلید مجددا بر تغییر نام تونل 9 دی به الغدیر تاکید کرد.
تونل 9 دی به الغدیر تغییر نام یافت
آتشزر ادامه داد: آیتالله صافی گلپایگانی در این دیدار گفته بود که قم شهر غدیر است و جا دارد تمامی پروژهها و خیابانهای آن به نام غدیر باشد.
رئیس شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: با توجه به فرمایش این مرجع تقلید، نام تونل 9 دی به همان نام الغدیر تغییر یافت و مجوز این تغییر نام نیز برای شهرداری ارسال خواهد شد.
تکلیف تونل الغدیر به زودی مشخص میشود
اظهارات آتشزر در حالی است که حسن بختیاری سخنگوی شورای اسلامی شهر قم قطعیت این تصمیم را تائید نکرد و فقط تلویحا پذیرفته بود که این اقدام تمام شده است و شورای اسلامی شهر قم به این نتیجه رسیده است که با توجه به تذکر مراجع تقلید این تغییر نام را انجام دهد.
وی ادامه داد: این موضوع از نظر ما تمام شده است و در جلسه امشب شورای شهر که به صورت علنی برگزار میشود در این موضوع تصمیمگیری نهایی میشود.
تغییر نام تونل 9 دی جایز نیست
اما به نظر میرسد در عین حال که رئیس و سخنگوی شورای اسلامی شهر قم که یکی از آنها از تصویب تغییر نام خبر داده بود و دیگری این کار را تمام شده فرض کرده و نتیجه قطعی را به آیندهای نزدیک موکول کرده بود، برخی اعضای شورای شهر با این تغییر نام مخالف باشند که یکی از آنها عباس ذاکریان نایب رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر قم است.
ذاکریان که نطق پیش از دستور حود در جلسه رسمی قبلی شورای اسلامی شهر قم را به دفاتر رسانههای جمعی استان ارسال کرده بود، در این نطق به شدت از اقدام شهرداری قم در نامگذاری زیرگذر عمار یاسر که پیش از این نام مصوبشدهای نداشت، انتقاد کرد و گفت: ما بر اساس یک مبنای معقول، منطقی و درست و قابل قبول برای مردم اقدام به نامگذاری تونل نهم دی کردیم و آن پرهیز از بهکاربردن نامهای تکراری در شهر است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دو میدان به نام حضرت امام خمینی(ره) در دو نقطه مختلف شهر داریم، دو خیابان به نام شهید بهشتی، 3 خیابان به نام شهید مفتح و چند خیابان به نام امام حسین(ع) که هر کدام در مکانهای مختلفی از شهر واقع شدهاند و این نامهای تکراری هم برای شهروندان و هم برای بیش از 15 میلیون مسافری که سالانه به قم مشرف میشوند، مشکلزا شده است.
ذاکریان ادامه داد: با توجه به داشتن بوستان غدیر، بلوار غدیر، مجتمع بزرگ تجاری الغدیر و تقاطع غیرهمسطح غدیر در نقاط مختلف شهر، نامگذاری تونل به نام الغدیر، جایز نبود، از طرفی با توجه به اهمیت یومالله نهم دی که باعث حیات مجدد انقلاب و مایوسشدن مخالفین دیرین نظام شد، این نامگذاری صورت گرفت که متاسفانه با یک سری اقدامات نسنجیده شهردار قم در نامگذاریها، بیجهت هزینههای زیادی بر شهرداری و شورای اسلامی شهر تحمیل شد.
این عضو شورای شهر قم نامگذاری زیرگذر بسیج به نام مرحوم منزوی، نامگذاری خیابان شهیدان محمودنژاد و نصب تابلوی تونل الغدیر را از جمله این اقدامات دانست که بدون مصوبه شورای اسلامی شهر صورت گرفت و اظهار داشت: متاسفانه پس از طی روال قانونی نامگذاریها، شهردار همچنان بر اسامی قبلی در مصاحبهها و دیدارهای خود تاکید داشته که خود باعث سردرگمی و تشویش اذهان عمومی میشود.
شهرداری قم به قانون پایبند باشد
وی گفت: قطعا بر همگان خصوصا شهردار لازم و فرض است که به قانون پایبند بوده و صرفا خود را موظف به اجرای مصوبات شورای اسلامی شهر بدانند تا شورای اسلامی شهر فارغ از فضاسازی، جنجالآفرینی و غوغاسالاریهای بیمورد و بیارزش دیگران به وظایف ذاتی خود بپردازد.
به نظر میرسد شورای اسلامی شهر قم برای پایان دادن به فضای سنگین تبلیغاتی و اظهارات ضد و نقیض برخی اعضای این شورا باید تصمیم قطعی خود را که حاصل برآیند تفکر جمعی است اعلام کند تا این موضوع توش و توان مجموعه شورای شهر و شهرداری قم را بیش از این بیهوده مصروف نکند.
.............................................
گزارش: روحالله کریمی
نظر شما