به گزارش خبرنگار مهر، نخستین کنفرانس بین المللی خلع سلاح قرار است فردا شنبه با حضور مقامات، اندیشمندان، صاحب نظران، دانشمندان و مهمانانی از حدود 70 کشور جهان مرکب از 14 وزیر امور خارجه، 10 معاون وزیر و 8 نماینده از سازمانهای منطقهای و بینالمللی به مدت دو روز (28 و 29 فروردین) در سالن همایش های سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران آغاز به کار کند.
در این کنفرانس حدود 300 خبرنگار و عکاس و تصویربردار داخلی و خارجی از رسانه های داخلی، مقیم، منطقه ای و بین المللی شامل نمایندگانی از رسانه های مکتوب، تصویری و چاپی حضور خواهند داشت.
این در حالی است که برخی کشورها برای پوشش خبری این کنفرانس تیم های مستقل خبری و تصویری را روانه تهران کرده اند.
همچنین مقاماتی از 35 کشور جهان نیز در سطح وزیر یا معاون وزیر به اجلاس تهران خواهند آمد که برخی از آنان تاکنون وارد تهران شده اند.
وزرای خارجه سوریه ، لبنان، عراق، ترکمنستان، افریقای مرکزی ، سوایزلند ،عمان و... ، مقاماتی از افغانستان، روسیه ، چین ، ونزوئلا، قطر، امارات، پاکستان و .. ، نمایندگانی از سازمان انرژی اتمی و سازمان های بین المللی مرتبط با موضوع خلع سلاح هسته ای و شیمیایی از جمله مهمانان کنفرانس تهران به شمار می روند.
با توجه به اهمیت موضوع کنفرانس تهران انچه مسلم است اینکه تمامی توجهات در روزهای آینده به این نشست تمرکز داشته و با نگاهی به لیست مهمانان این اجلاس می توان دریافت که علاوه بر مقامات مذکور، صاحب نظرانی از سازمانهای بین المللی همانند آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین از سازمانهای منطقه ای همچون سازمان کنفرانس اسلامی، جنبش عدم تعهد و یا اتحادیه عرب وهمچنین اتحادیه آفریقا در این اجلاس مهم حضور خواهن داشت.
هدف از برگزاری کنفرانس تهران زمینه سازی برای ایجاد اجماع جهانی درجهت خلع سلاح جهانی است وعلاوه بر این کشورهای مستقل و کشورهای عدم تعهد در تلاشند با توجه به نتایج کنفرانس تهران زمینه را برای برگزاری کنفرانس بازنگری ان پی تی که قرار است به زودی در امریکا برگزار شود، فراهم کنند.
تا کنون تلاشهای بین المللی برای خلع سلاح در جهان به دلیل عدم تفاهم بین المللی و به خصوص مخالفت قدرت های بزرگ و نیز کشورهای دارای سلاح اتمی بی نتیجه بوده اما بسیاری از کارشناسان معتقدند برگزاری نشست تهران با سطح مناسب می تواند گامی مهم در جهت رسیدن به رهیافت هایی در حوزه خلع سلاح تلقی شود.
علاوه بر این جمهوری اسلامی ایران در حالی با فشارهای بین المللی به خاطر تلاش در جهت استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای مواجه است که خود قدرت ها عامل فشار بر اساس ان پی تی می بایست به خاطر بی توجهی به اصول مهمی همچون خلع سلاح و عدم اشاعه تحت فشار های بین المللی قرار گیرند و هماهنگی و اجماع کشورهای مختلف در تهران می تواند نوعی اعمال فشار به کشورهای اتمی و دارندگان سلاح های کشتار جمعی تلقی شود.
با این حال همچنان باید منتظر برگزاری اجلاس و اعلام نتایج آن بود هرچند سطح حضور کشورها در این اجلاس از طرفی می تواند نشانگر میزان پایبندی آنان به تعهدات بین المللی نظیر خلع سلاح وعدم اشاعه باشد اما ازطرف دیگر با توجه به اینکه کنفرانس تهران نخستین کنفرانس بین المللی با موضوع خلع سلاح تلقی می شود می توان استقبال کشورها از آن را مناسب تلقی کرد.
البته کنفرانس تهران تنها به دو روز ختم نمی شود بلکه آغازی خواهد بود بر یک حرکت مستمر در جهان برای مسئولیت پذیر کردن و متعهد نمودن کشورهای صاحب سلاح هسته ای و دارندگان سلاح های کشتار جمعی تا معاهده ان پی تی از مسیر اعمال فشار به کشورها به خاطر تلاش درجهت استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای به سمت اعمال فشار به کشورها برای خلع سلاح کامل سوق یابد.
البته در شرایط فعلی برخی قدرت ها نسبت به کاهش سلاح های هسته ای و یا ایمن نگاه داشتن سلاح های هسته ای رویکردهایی را دنبال می کنند که مطرح شدن این مباحث رویکردی انحرافی تلقی می شود و مغایرت صریح با معاهدات بین المللی از جمله معاهده منع توسعه و تکثیر سلاح های هسته ای دارد چرا که در معاهدات بین المللی بر جهان عاری از سلاح های هسته ای تاکید شده و نه جهان با سلاح های هسته ای ایمن!
بر این اساس جمهوری اسلامی ایران به عنوان پیش گام و پرچمدار خلع سلاح در جهان حرکتی را آغاز کرده که منافع و برکات آن نصیب همه ملت ها می شود چون آنچه امروز می تواند امنیت واقعی را در جهان به دنبال داشته باشد نه ایمنی هسته ای بلکه خلع سلاح هسته ای است.
بر اساس برنامه های اعلامی این کنفرانس محمود احمدی نژاد رئیس جمهور اسلامی ایران به عنوان سخنران افتتاحیه این کنفرانس سخنرانی می کند. همچنین برخی مهمانان کنفرانس از میان وزرای خارجه، معاونان وزرای خارجه و روسا ونمایندگان سازمانهای منطقهای و بینالمللی از دیگر سخنرانان روز اول این کنفرانس هستند.
از سوی دیگر دومین روز این کنفرانس با سه پنل تخصصی شامل "چالشهای خلع سلاح"، "تعهدات بین المللی کشورها در زمینه خلع سلاح و عدم اشاعه، آثار عدم نابودی سلاحهای کشتار جمعی" و "راهکارهای عملی برای تحقق خلع سلاح" برگزار خواهد شد.
در پایان نیز روسای سه پنل تخصصی گزارش خود را ارائه داده و منوچهر متکی وزیر امور خارجه به عنوان سخنران اختتامیه این کنفرانس سخنرانی خواهد کرد.
شرکت کنندگان این کنفرانس در سفری از شهر تاریخی اصفهان بازدید میکنند.در حاشیه این کنفرانس که در محل سالن همایش های بینالمللی صدا و سیما برگزار میشود، نمایشگاه قربانیان سلاحهای شیمیایی در دوران هشت سال دفاع مقدس و قربانیان سلاحهای هسته ای بر پا خواهد بود.
در پایان باید اذعان کرد که نتایج کنفرانس تهران می تواند مواد خام برگزاری کنفرانس بازنگری در ان پی تی را فراهم کند چرا که بر اساس شواهد موجود مهمترین هدف دارندگان سلاح هسته ای از برگزاری کنفرانس بازنگری در ان پی تی محدود کردن کشورها در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای است در حالی که کنفرانس تهران می تواند فضای کنفرانس بازنگری را به سمت فشار به دارندگان سلاح هسته ای برای خلع سلاح و تعهد برای عدم اشاعه آن سیر دهد.
نظر شما