به گزارش خبرنگارسياسي "مهر"، خاتمي كه در هفتمين جشنواره شهيد رجايي با اشاره به اين كه جوامع امروز به دليل پيوستگي براي اداره كشور خود نيازمند موسسات عمومي هستند گفت: بزرگترين نهاد عمومي مديريت در هر كشوري دولت آن كشور است.
رييس جمهور با اشاره به اينكه دمكراسي كه در معناي واقعي ترجمه همان ديوان سالاري ، متعلق به دنياي جديد بشر است، گفت: وظيفه اصلي دولت با تجربه اي كه بشر داشته است و بخصوص در ايران اسلامي با مراجعه به اصول و ارزشهاي خود رسالت نهادعمومي و دولت، خدمت گزاري به مردم است.
وي اضافه كرد: براي تشكيل يك نهاد عمومي امكانات فراواني جمع مي شود و همواره اين خطر وجود دارد كه در نهادي به نام دولت به جاي خدمتگزاري به مردم، دولت درعرصه سياسي ارباب مردم شود و در عرصه اقتصاد هم نقش كارفرما را داشته باشد.
وي تصريح كرد: از اين طرف ضرورت وجود نهادهاي عمومي و از سوي ديگر خطر استيلاي همه جانبه دولت درشئون اقتصاد، اجتماعي و سياسي جامعه يك نوع تضاد را ايجاد مي كند كه بايد با مراقبت سعي كرد كه نه ضرورت دولت از بين رود كه جامعه فاقد دولت شود و نه دربرابر آن خطر كه نهادعمومي خدمتگزار به يك واحد توتاليتر در جامعه تبديل شود غافل بماينم .
خاتمي گفت: همچنانكه در جوامعي كه مردم سالاري پايگاه و جاي ندارد دولتها قدرت بيش از حد دارند در نظامهايي هم كه دوام ندارند و در واقع حاكميت همه جانبه به دست ديوان هاي مركزي مي باشد. اين حاكمان نيز بر اقتصاد ، سياست و حتي شئون اجتماعي و فردي جامعه حاكم هستند.
رييس جمهور با تاكيد بر اينكه كارمند دولت جزيي از موسسه بزرگ عمومي هست كه با امكانات ملي بوجود آمده ، گفت: وظيفه كارمند خدمتگزاري به مردم است و درنظامهاي متعادل با رجوع به مبناي ارزشي مورد قبول وتجربه اي كه بشر كسب كرده دولت در عين اينكه لازم است وجودداشته باشد ، بايد مسئول سياستگذاري ، پشتيباني و البته انجام خدمات مستقلي كه به لحاظ شرايط جامعه در اختيار بخش خصوصي قرارنمي گيرد و يا اين بخش رقبتي براي فعاليت ندارد ، باشد.
رييس جمهور تصريح كرد: دولت بايد زمينه امنيت را براي فعاليت جامعه فراهم كند در عين اينكه زمينه معنوي كار بهتر و كارآمد تر را با تاميم آموزش و انتقال مهارتهاي لازم به افراد جامعه فراهم آورد و در مقابل براي اينكه از موقعيت ها سو استفاده نكنند بايد پاسخگو باشند و معمولا به همان ميزان كه در جامعه مردم سالاري تربيت مي شود نهادهاي پرسشگر نيز بايد درست شود كه احساس دروني قدرت براي پاسخگويي فراهم شود.
رييس جمهوربا اشاره به اينكه ما پيرو مكتبي هستيم كه در آن صاحبان قدرت مي توانند حق خود را بدون لنت زبان بگيرند گفت: نقد يكي از عواملي است كه از خطر تبديل شدن قدرت به يك قدرت خودكامه جلوگيري مي كند.
خاتمي گفت : علاوه بر اينكه بايد زمينه هاي پاسخگويي را در جامعه ايجاد كرد شايسته سالاري مهارت كافي در دانش و توانايي و در مقابل تامين شرايط مناسب زندگي براي خدمت رسان شرط برخورداري از يك نهاد قانوني خدمتگزار در جامعه است .
وي با تاكيد بر اصلاح ساختار امور اداري در كشور گفت: مسير اصلاح اداري بايد به سوي كوچك كردن بزرگترين نهاد عمومي يعني دولت همزمان با كارآمد كردن اين نهاد يعني بالابردن توان و آگاهي و حفظ مسئوليت در مجموع موجود و كاهش حجم آن و تلاش براي زمينه سازي خدمت گزاري براي نهادعمومي باشد.
رييس جمهور با اشاره به بحث بهره وري و ارايه سه درصد سهم به اين بخش در برنامه چهارم توسعه گفت: ما امروز در كشور وجود 5/2 ميليون كارمند دولتي داريم كه يكي از مشكلات همواره عدم تناسب تركيب تحصيلات و مهارتهاي اين كارمندان بوده است كه البته حركاتي مفيد در اين راستا صورت گرفته. و از اين پس نيز استخدامهاي دولتي به صورت رقابتي انجام مي گيرد.
رييس جمهور كارمندان دولت را مظلوم ترين و پرتلاشترين بخش جامعه دانست و گفت: كارمندان دولت با كمبودهاي فراواني كه وجود دارد ناچارند خدمات بزرگي را ارايه دهند و البته بايد به سوي رضايت بيشتر ارباب رجوع نيز حركت كنند.
وي اضافه كرد: آنچه در اين چند سال مورد توجه و عمل دولت بوده است ايجاد زمينه نو آوري و آزاد انديشي در بخش اداري كشور و همچنين ايجاد موقعيت براي نيروي انساني به منظور سوال كردن از سازمان كه امر بسيار مهمي است سرلوحه بوده است.
وي تصريح كرد: حمايت از نيروي انساني به لحاظ معنوي و مادي اموري است كه در اين چند سال به آنها توجه شده است. و وقتي كه مي گوييم دولت آنچه مردم لمس مي كنند نقطه اي است كه براي انجام كار خود با آن در تماس هستند.
نظر شما