تاریخ دقیق ولادت ابونصر را نمی دانیم ولی مسعود سعد ضمن قصیده ای که در مدح ملک ارسلان مسعود سروده به صراحت زمان فوت ابونصر را در دوره حکومت ارسلال شاه عزنوی در 63 سالگی دانسته است و از آنجا که ارسلان شاه بین سالهای 509 و 511 قمری حکومت می کرده، تولد ابونصر را می توان بین سالهای 446 و 448 قمری تخمین زد .
از زندگی ابونصر قبل از ورود به دربار غزنویان اطلاع دقیقی در دست نیست . او مدتی وزیر سلطان ابراهیم بن مسعود غزنوی بود . اما تاریخ دقیق تصدی او به این مقام و مدت اشتغال او به آن منصب معلوم نیست .
ابونصر فارسی در زمان حکومت مسعود سوم، پسر و جانشین ابراهیم، هنگامی که حکومت متصرفات هند را به فرزندش عضدالدوله شیرزاد سپرد به مقام سپهسالاری رسید و به نیابت او روانه هند شد .
مسعود سعد در اشعار خود از شجاعت، جنگاوری و فتوحات ابونصر سخنها گفته است او ضمن قصیده ای داستان شکست دادن امیر محلی سیرا، منطقه ای در نزدیکی رود زاوه و تسخیر ولایت چالندر یا جالندر در شمال شرق پنجاب و متصرفات غزنویان را به نظم کشیده است.
ابونصر فارسی علاوه بر امور دیوانی و سپاهی ، دوستدار شعر و ادب نیز بوده و شاعران را ارج می نهاد .
از اشعار ابونصر جز ابیاتی اندک نمانده است که عوفی در لباب الالباب از وی نقل کرده است . اما اشعاری که ابونصر در سوگ فرزندش سروده نشان از ذوق ادبی او دارد .
ظاهرا ابونصر یک سوم شاهنامه فردوسی را حفظ بوده و یک بار در مجلسی در حضور شیرزاد آن را می خواند که نشان دهنده عشق و علاقه وافر ابونصر به شاهنامه بوده است .
نظر شما