پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۶ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۸:۴۶

چرمشیر:

تلاش کرده‌ام پاسدار حرمت کلمه‌ها باشم

تلاش کرده‌ام پاسدار حرمت کلمه‌ها باشم

مراسم بزرگداشت محمد چرمشیر به همت دانشجویان تئاتر دانشکده سوره پنجم اردیبهشت‌ماه با تقدیر از این نمایشنامه‌نویس در سالن اجتماعات دانشکده برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بزرگداشت محمد چرمشیر نمایشنامه‌نویس شناخته شده تئاتر کشور یکشنبه پنجم اردیبهشت در سالن اجتماعات دانشکده سوره برگزار شد. در این مراسم که به همت دانشجویان تئاتر دانشگاه سوره و به عنوان بخش ویژه محمد چرمشیر دردومین جشنواره داخلی تئاتر سوره برگزار شده بود خسرو حکیم رابط، داوود فتحعلی بیگی، حمید امجد، امیررضا کوهستانی، شهرام زرگر، محمد رضایی راد، محمد رحمانیان، فرهاد مهندس پور، آروند دشت آرای، مریلا زارعی، اشکان خطیبی  وجمعی از دانشجویان وعلاقمندان تئاتر حضور داشتند.

در ابتدای مراسم و بعد از صحبتهای محمدرضا رحمتی دبیر دومین جشنواره تئاتر سوره که به معرفی این جشنواره و بخشهای بزرگداشت آن پرداخت تیزری با نام "شاعر صحنه‌ها" پخش شد که در آن هنرمندانی چون محمد یعقوبی، علی رفیعی، حسن معجونی، محمد رحمانیان، حمید امجد، آتیلا پسیانی، آروند دشت آرای و فرهاد مهندس پور درباره چرمشیر و خصوصیات نمایشنامه‌هایش صحبت کردند.

در ادامه فرهاد مهندس‌پور با ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم  گفت: صحبت کردن درباره محمد چرمشیر هم سخت است وهم آسان. از این نظر سخت است که چرمشیر با همه ما فرق دارد. به قول علی رفیعی او دست بخشنده ای دارد که هیچکدام از اهالی تئاتر ندارند.

وی ادامه داد: چرمشیر به اندازه همه ما کارگردانها نمایشنامه قابل اجرا دارد. این زیاده کاری و یا زیاده نوشتن ناشی از ولع جهان امروز ماست. چرمشیر به اندازه همه  کسانی که در نوشتن نمایشنامه تنبلی می کنند کارمی کند، می نویسد و خلق می کند.

مهندس‌پور افزود: خیلی از پاکیهایی که ما با آن آشنا نیستیم در وجود چرمشیر وجود دارد. پس زمانی که از او حرف می‌زنیم باید دهانمان را پاک کنیم. چرمشیر جز تعداد اندکی از آدمهاست که به فکر اهالی تئاتر است. او موجود غریبی است و با همه ما فرق دارد چون دلسوز همه اهالی تئار است. به عنوان مثال همه ما شاهد بلایی که بر سر "روز حسین" آمد بودیم اما به غیر از محمد چرمشیر چه کسی اعتراض کرد و برای مرگ این نمایش دل سوزاند. ما بسیار خوشبختیم که چرمشیر در میان ما زندگی می کند.

در ادامه مهدی صفاری‌نژاد به عنوان  نماینده دانشجویان سوره یادداشتی را خواند و در آن از زحمات محمد چرمشیر تشکر کرد. آروند دشت آرای نیز به جای سخنرانی یکی از منولوگ‌های معروف در نمایشنامه چرمشیر را خواند و یادآور شد که همیشه آن را به یاد دارد.

بخش بعدی برنامه به اجرای نمایشنامه خوانی "روایت عاشقانه ای از مرگ در ماه اردیبهشت"  به کارگردانی شکوفه ماسوری اختصاص داشت. همچنین اکرم قاسم پورمدیر گروه تئاتر دانشکده سوره درادامه  با بیان این نکته که امروز در کنار کسی ایستاده‌ایم که دشواری و مشقت را در زندگی انتخاب کرده است گفت: چرمشیر چند سال پیش اعلام کرد که مسئولیت همه کلماتی که بر روی کاغذ می‌آورد را می‌پذیرد. او با این کار به نسل من پذیرش مسئولیت را آموخت. اندیشیدن بسیار سخت، زیبا وغم انگیز است.امروز دربرابر کسی ایستاده ایم که سختی و دشواری را انتخاب کرده است.

محمد رحمانیان که با تاخیر خود را به مراسم رسانده بود با اعلام این نکته که هفت دقیقه بیشتر زمان ندارد گفت: من به جای خواندن مقاله‌ای درباره چرمشیر خاطره ای را برای شما یاد آوری می‌کنم  که انگیزه نوشتن نمایشنامه "در شب سرد زمستانی" توسط چرمشیر شد. سال 79 در ایتالیا من برای چرمشیرازمردی گفتم که جلوی یک مغازه پیتزا فروشی با لباس عروسکی بر تن از سرما می‌لرزید وبلند ناسزا می‌گفت. چرمشیر تا آخرین روز اقامت ما در ایتالیا بر اساس این خاطره نمایشنامه "در شب سرد زمستانی" را در پنج قطعه نوشت.

وی ادامه داد: من این نمایشنامه را از چرمشیر گرفتم و می‌خواستم روزی آن را به او تقدیم کنم اما از آنجا که دیگر قصد ندارم نمایشی را اجرا کنم ترجیح دادم قطعه چهارم از نمایشنامه "در شب سرد زمستانی" را با نام "ستاره والماس" برای شما نمایشنامه‌خوانی کنم.

در ادامه این سخنان که با تشویق حاضران در مراسم همراه بود، مریلا زارعی و اشکان خطیبی در کنار رحمانیان برروی سن قرار گرفتند وبا کمک ونداد مساح‌زاده که با آکاردئونش آنها را همراهی می‌کرد "در شب سرد زمستانی" را به صورت نمایشنامه‌‌خوانی اجرا کردند. محمد رحمانیان نیز از محمدرضایی‌راد دعوت کرد تا این نمایشنامه را به چرمشیر تقدیم کند.

در ادامه مراسم خسرو حکیم رابط با بیان این نکته که نمایشنامه‌ای که اجرا شد برایش بسیار تکان دهنده و جذاب بوده گفت: باید دید که علت تاثیرگذاری متن‌های چرمشیر در چیست. درک هنر دیگران برای یک هنرمند ازعبور او از کوچه‌های آوارگی، از عبور او از سرزمین رنج و آب وکوره آتش ناشی می‌شود. درک چرمشیر از روحیات مردم از او محمد چرمشیر ساخته است. وای به حال استادی که شاگردش ازاوجلوتر نباشد. من احساس خوشبختی، افتخار وغرور می‌کنم که در حضور بزرگی به نام چرمشیر هستم.

در بخش پایانی این مراسم با حضور یاسر موحدی فرد دبیر کل بنیاد فردوسی، خسرو حکیم رابط وحمیدی روی سن با اهدای جوایز و دسته گل ازطرف دبیرخانه دومین جشنواره سراسری سوره، بنیاد فردوسی، مجموعه  فرهنگی رفاهی کاشان، مرکزهنرهای نمایشی و تعدادی از دانشجویان دانشگاه سوره از محمد چرمشیر تقدیر شد. همچنین داوود فتحعلی بیگی جایزه ای را از طرف بنیاد فردوسی به گروه نمایشنامه خوانی تقدیم کرد.

چرمشیردر پایان مراسم با تشکر از برگزاری این بزرگداشت گفت: من هیچگاه به شما دروغ نگفته  و چیزی را از کسی پنهان نکرده ام، امروز نیز حقیقت را به شما می‌گویم. من زیاد مایل نبودم در این مراسم حضور پیدا کنم. چون قلب کوچکی دارم و تاب تحمل این همه هیجان را در خودم نمی‌بینم. چرمشیر انسان به شدت منزوی است و در طول زندگی بیشتر در تاریکی به سر می‌برد. اما شما امروز او را زیر نورافکن قرار دادید.

وی ادامه داد: من صرفا یک نمایشنامه نویس هستم نه موجودی ماورائی. من به کلمات اعتقاد دارم. کلمات برای من شریف، دوست داشتنی و مقدس هستند. در طول سالها تمام تلاش خود را کرده‌ام که پاسدار حرمت کلمه‌ها باشم. اگر گوشه‌‌ای ایستاده ام به این دلیل است که می‌خواهم با جان و دل همه داشته‌هایم را به شما منتقل کنم.

چرمشیر افزود: دوست دارم کلماتی مانند عشق، محبت، دوست داشتن، عدالت و آزادی را درنوشته‌هایم به کار ببرم اما بعضی از کلمات آن قدر آلوده شده‌اند که سخن گفتن از آنها شبه برانگیز می‌شود. به این دلیل مایل نبودم که به این مراسم بیایم. امیدوارم روزی برسد که به حرمت و تقدس کلمه بتوانم چیزهایی را که دوست دارم به مردان و زنان این سرزمین بیاموزم.

کد خبر 1070962

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha