به گزارش خبرگزاري مهر بي گمان در شرايط بحراني واسف بارامروزعراق كه جاي جاي آن زير چكمه سياه اشغالگران خونين است و روزانه دهها تن را به كام مرگ مي كشد ، هيچ ابزاري همچون نفوذ ديني و معنوي مرجعيت توانايي ايجاد وحدت در ميان افراد اين ملت ستم ديده وهدايت بحران به سمت يك راه حل معقول و هوشمندانه را ندارد .
همزماني خروج ناگهاني آيت الله سيستاني از عراق با بالاگرفتن دامنه بحران نجف و حمله ددمنشانه نيروهاي اشغالگر آمريكايي به اين شهر مقدس علاوه برايجاد موج وسيعي از تحليلهاي گوناگون پيرامون دلايل اين اقدام ، بسياري از نگراني ها را نيز در ميان مسلمانان و بويژه شيعيان عراق نسبت به آثار احتمالي عدم حضور ايشان در نجف و سوء استفاده نيروهاي افراطي دولتي و غير دولتي از اين شرايط موجب گرديد .
در همين راستا و طي سه هفته غيبت آيت الله سيستاني از عراق شاهد افزايش موج حملات نظامي و تبليغاتي محافل آمريكايي و وابستگان آنها دربرخي پستهاي كليدي دولت موقت عراق به نجف و هتك حرمت حريم علوي از سوي آنها بوديم . اقداماتي كه بسياري وجدانهاي آزاد را در دنيا به درد آورده ، موج وسيعي از موضع گيري ها را بر عليه اقدامات آمريكا و دولت موقت ايجاد نمود .
مهر مي افزايد تحولات اخير عراق ثابت كرد كه اشغالگران آمريكايي و برخي طرفها در دولت موقت تلاش نمودند تا با استفاده از عدم حضور آيت الله سيستاني در نجف و خالي بودن موقت پايگاه مرجعيت، ضربه نهايي را بر تن مجروح شيعيان عراق و جايگاه آنها در آينده سياسي اين كشور وارد سازند . طرح شومي كه به دنبال آن متاسفانه شاهد افزايش موج حملات زميني و هوايي به نجف ، تخليه اين شهراز ساكنان و فراهم نمودن زمينه رواني و تبليغاتي جهت حمله به حرم علوي و تسخير اين دژ معنوي جهان تشيع بوديم .
اگرچه نمي توان بسياري از مواضع ، اقدامات ناهماهنگ و تحركات بي پشتوانه جماعت مقتدي صدر را دربالا گرفتن دامنه بحران ناديده گرفت ولي بايد تاكيد كرد كه مجموعه اقدامات تحريك آميز دولت موقت طي ماههاي اخير و بويژه شيوه تعامل ناشايست وزراي دفاع و كشور دولت علاوي با شيعيان و نيروهاي مردمي در شهرهاي مختلف عراق كه اقدامات بعثيان را به ذهن متبادر مي كرد ، همچنين خط مشي سياسي ترسيم گرديده از سوي دولت موقت مبني برحذف بي سر و صداي شيعيان از بسياري مناصب مورد انتظار دولتي و حتي عدم برسميت شناختن جايگاه جمعيتي ودرصد بالاي آنها درساختار قدرت عراق موجب گرديدند تا شيوه آرام اوليه تعامل شيعيان بانيروهاي ائتلاف و پس از آن شوراي حكومت انتفالي ، به برخورد خصمانه و رويارويي با دولت موقت منجر شود .
در اين ميان بازگشت سريع آيت الله سيستاني به عراق نيزنتيجه اين تحليل صحيح بود كه عدم حضور ايشان زمينه را براي حمله گسترده به شهر نجف ، سركوب كامل شيعيان و سوء استفاده برخي گروههاي ظاهرا مبارز شيعه از خلاء مرجعيت در عراق جهت دستيابي به برخي اهداف ناگفته فراهم كرده است . ضمن اينكه با پايان يافتن مراحل درماني و شروع دوران نقاهت آيت الله سيستاني در لندن هر گونه تاخير در بازگشت ايشان به نجف مي توانست تبعات بسيار تلخي را براي شيعيان و بويژه آينده مرجعيت عراق فراهم آورد .
در همين راستا فراخوان آيت الله سيستاني براي حركت مردم به سمت نجف را ضمن آنكه مي توان نوعي مانور قدرت در برابر آمريكاييها و دولت موقت و ساير گروههاي شيعه و سني تلقي كرد ، بهترين ابزاربراي جلوگيري از حمله احتمالي به حريم علوي وعقب راندن نيروهاي اشغالگر و پليس عراق به رهبري افرادي همچون شعلان و نقيب از نجف نيز مي باشد .
بي گمان حضور آيت لله سيستاني در عراق و حركت جمعي شيعيان به سمت نجف موجبات بروز روحيه و اميد جديدي در ميان شيعيان و مسلمانان عراقي شده ، بار ديگر آنها را به ايفاي نقش واقعي در آينده سياسي اين كشور فراخواهد خواند . استقبال پر شور مردم عراق از آيت الله سيستاني در مسير طولاني بصره تا نجف خود بهترين شاهد از نقش و جايگاه مرجعيت والاي شيعه دردلها و تاثير آن بر ايجاد وحدت در ميان ملتي چند پاره دارد ، جايگاهي كه بدون شك بسياري از گروههاي مطرح سياسي اين كشورآرزوي حتي بخشي از آن را دارند .
اينك انظار جهانيان معطوف به اقدام هوشمندانه آيت الله سيستاني ، اعلام طرح چند ماده اي ايشان براي حل بحران نجف و حركت گسترده شيعيان به سمت اين شهرمي باشد . مجموعه تحولاتي كه اين دوره را به عنوان يكي ازمراحل تاريخي و سرنوشت سازعراق به ثبت خواهد رساند .
نظر شما