به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه برنامه های همایش مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط محمود حکمت نیا حقوقدان و استاد دانشگاه در سخنانی با اشاره به خاستگاه مالکیت فکری در کشورهای دیگرگفت: برای اینکه بدانیم مالکیت فکری چیست باید به دنبال پاسخ به این سئوال باشیم که مالکیت فکری چه نیست، چرا که حوزه این بحث بسیار وسیع است و به آسانی قابل تفکیک و مرزبندی نیست.
وی افزود: اینکه امروز کرسیهای نظریه پردازی و نقد را در دانشگاه ها راه اندازی کرده اند به خاطر حمایت از ایده هایی است که اجرای آنها منجر به خلق آثار ادبی و هنری می شود.
همچنین زهرا شاکری استاد حقوق دانشگاه تهران با اشاره به شرایط جدید جهانی و روند ثبت آثار هنری گفت: امروز به دلیل اقتضائات جدید و ظهور محیط دیجیتال استثنائات حقوقی در زمینه تعلق عنوان اثر هنری به یک اثر دشوار است. و در واقع ما در یک شرایط موازنه منطقه ای بین بنیانهای حکومتی و مالکیت معنوی قرار داریم.
شهروز شریعتی استاد دانشگاه و حقوقدان هم در این همایش با بیان اینکه پازل توسعه در ایران بدون توجه به مالکیت ادبی و هنری ناتمام است گفت: اگر بخواهیم به سازمان تجاری جهانی بپیوندیم یکی از پیش زمینه های آن رعایت حق مالکیت معنوی است. خوشبختانه ما از نظر مسائل و بنیان های فقهی این موضوع و حتی قوانین مربوط به آن محدودیت و مشکلی نداریم.
وی با تاکید بر لزوم مقابله و مبارزه با مفاسد اقتصادی تضییع مالکیت ادبی و هنری را از جمله مصادیق این مفسده ها برشمرد و گفت: تضییع مالکیت معنوی نوعی دزدی است و سرقت آثار ادبی و هنری یکی از مصادیق مفاسد اقتصادی است. تجربههای جهانی نشان داده است که رویکردهای غیر فرهنگی به توسعه محکوم به شکست است. ایران نمیتواند و نباید از عرصه های بینالمللی از جمله سازمان تجارت جهانی غایب باشد ما تا حدی از برنامه های سند چشم انداز عقبیم و فکر می کنم بخشی از این عقب ماندگی با توجه جدی تر به مالکیت ادبی و هنری قابل جبران است.
همایش مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط فردا در دو نوبت صبح و بعدازظهر نیز ادامه دارد.
نظر شما