۹ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۲:۵۴

گزارش خبری مهر/

دانشگاه حریم فلک الافلاک را آزاد کند/ فرصت یکماهه استاندار لرستان

دانشگاه حریم فلک الافلاک را آزاد کند/ فرصت یکماهه استاندار لرستان

خرم آباد - خبرگزاری مهر: استاندار لرستان با تاکید بر اینکه دانشگاه لرستان باید هرچه سریعتر حریم قلعه تاریخی فلک الافلاک را آزاد کند، به متولیان این دانشگاه فرصت داد تا پایان اردیبهشت ماه نسبت به انتقال مجموعه غیرآموزشی خود اقدام کنند.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، سید حسین صابری چهارشنبه شب در جلسه بررسی مصوبات سفر دوم هیئت دولت به لرستان اظهار داشت: آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک هم در سفر اول هیئت دولت به تصویب رسیده است و هم در سفر دور دوم هیئت دولت بر روی آن تاکید شده است.

وی با انتقاد از عدم آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک توسط دانشگاه لرستان، عنوان کرد: با وجود اینکه پول ساختمان ها و زمین دانشگاه چند سال پیش پرداخت شده است ولی این دانشگاه هنوز اقدام به آزادسازی این حریم نکرده است.

مسئولان دانشگاه همه توان خود را روی تکمیل دانشکده علوم پایه بگذارند

استاندار لرستان با تاکید بر اینکه محوطه غیرکلاسی دانشگاه در حریم قلعه فلک الافلاک باید تا آخر اردیبهشت ماه سال جاری تخلیه شود، یادآور شد: محدوده مربوط به کلاسهای دانشگاه نیز باید هرچه سریعتر به محض تکمیل دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان آزاد شود.

صابری با بیان اینکه محوطه دانشگاه لرستان تبدیل به پارکینگ شبانه روزی اتوبوس های دانشگاه شده است، یادآور شد: فضای عمومی غیر دانشجویی اطراف قلعه فلک الافلاک را دانشگاه باید تا آخر اردیبهشت ماه تحویل میراث فرهنگی دهد.

وی با انتقاد از کوتاهی دانشگاه لرستان در این زمینه، یادآور شد: مسئولان دانشگاه همچنین باید تمام توان خود را صرف تکمیل دانشکده علوم پایه در محل سایت دانشگاه کمالوند کنند تا هر چه سریعتر دانشجویان این دانشکده نیز به محل جدید انتقال یابند.

استاندار لرستان با تاکید بر ضرورت تسریع در اجرای عملیات اجرایی دانشکده علوم پایه، یادآور شد: از اول خرداد ماه فضای غیرکلاسی دانشگاه لرستان در اختیار میراث فرهنگی باید قرار داده شود.

مصوبه دولت و قانون مجلس با گذشت شش سال روی زمین ماند

به گزارش مهر، در حال حاضر دانشگاه لرستان با توجه به عدم تکمیل دانشکده علوم پایه جدید این دانشگاه برای انتقال دانشجویان حریم پیرامونی قلعه فلک الافلاک را آزاد نمی کند.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یکی از مشکلاتی که در زمینه اجرای مصوبه آزادسازی حریم قلعه تاریخی فلک الافلاک وجود دارد این است که با وجود پرداخت پول ساختمان های دانشگاه لرستان در حریم این بنای باستانی هنوز این ساختمانها تخلیه نشده است.

محمد رحمدل پیش از این با بیان اینکه در دور دوم سفر هیئت دولت به لرستان ایجاد پنج موزه جدید از جمله موزه های مردم شناسی، باستان شناسی، مفرغ و موزه شهدا در لرستان به تصویب رسیده است، یادآور شد: سازمان میراث فرهنگی استان قصد دارد این موزه ها را در حریم قلعه فلک الافلاک بنا کند که هنوز دانشگاه لرستان این حریم را آزاد نکرده است.

عدم توجه دانشگاه لرستان به آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک در حالی است که پیش از این رئیس دیوان محاسبات استان لرستان عنوان کرده بود: در این راستا حدود 29 میلیارد ریال اعتبار به دانشگاه لرستان پرداخت شده است ولی هنوز این دانشگاه هیچ کدام از واحدهای خود در اطراف قلعه را تخلیه نکرده است.

ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک در گرو آزادسازی حریم این بنای تاریخی

غلامرضا برومند ادامه داد: از سال 82 تاکنون تنها حدود 10 درصد حریم قلعه باستانی فلک الافلاک آزادسازی شده است و در حال حاضر 90 درصد حریم قلعه هنوز در اختیار برخی دستگاهها و ارگانها قرار دارد.

این در حالی است که آزادسازی حریم قلعه تاریخی فلک الافلاک دارای قانون مصوب مجلس است ولی هنوز روند اجرای این قانون که در آن یکسال به دولت فرصت داده شده بود پس از گذشت بیش از شش سال بسیار کند است.

قانون آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی مورخ نوزدهم آذرماه سال 1382 تصویب و در 26 آذرماه به تایید شورای نگهبان رسیده است ولی هنوز تا اجرای کامل فاصله زیادی دارد.

این در حالی است که با توجه به برنامه های سازمان میراث فرهنگی آزادسازی این بنای تاریخی زمینه ایجاد یک مجموعه منحصر به فرد تفریحی، تاریخی و توریستی را فراهم خواهد کرد.

این مطلب از آن جهت حائز اهمیت است که به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان ثبت جهانی قلعه تاریخی و باستانی فلک الافلاک به عنوان یکی از مصادیق نبوغ بشری و یکی از بناهای منحصر به فرد دنیا در دستور کار قرار دارد.

قلعه فلک الافلاک، شاهکار معماری دنیا

قلعه فلک الافلاک بر بلندای تپه ای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است و دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل بوده است.

ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه سترگ و باشکوه تا سطح تپه پنج متر و 22 سانتیمتر و مساحت کلی آن پنج هزار و 300 متر مربع و پلان بنای این قلعه تاریخی به صورت هشت ضلعی نامنظم است.

زیبایی و معماری شگفت انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.

این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه در آمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز بنام خرم آباد معروف شد و احتمالا نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.

این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این قلعه در برخی منابع به نامهای "شاپور خواست"، سابر خواست" و "فلک الافلاک" نامگذاری شده است. در مجاور این قلعه باستانی چشمه پرآب نیز وجود دارد که زیبایی خیره کننده ای را به این بنای باستانی بخشیده است.

کد خبر 1073259

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha