به گزارش خبرنگار مهر، مراد بهبودی چهارشنبه در نشست خبری در جیرفت با اشاره به اینکه سه هزار هکتار از عرصه های منطقه جازموریان به عنوان کانون بحران فرسایش خاک شناخته شده اند، افزود: خطر فرونشست زمین در منطقه وجود دارد و آب منطقه به سوی لب شور شدن رفته که این خطر بزرگی برای منطقه است.
این مقام مسئول در منطقه جنوب کرمان با اشاره به اینکه شهر جیرفت بارها از طریق سیلاب از بین رفته است، گفت: سد، جیرفت را از ویرانی نجات داده اما مخالف سد سازیهای بی رویه در کشور هستم و مخالف قانون مجاز شمردن فعالیت چاههای غیر مجاز هستم ولی معتقدم باید چاهها شرایط قانونی پیدا کنند. در منطقه جیرفت و کهنوج 22 هزار چاه وجود دارد که بیش از پنج هزار چاه در این منطقه غیر مجاز هستند.
بهبودی تاکید کرد: فعالیت بیش از حد چاهها و برداشت بی رویه از سفره های زیر زمینی و همچنین خشکسالی های پی در پی، باعث شده حدود 680 رشته قنات در این منطقه خشک شود و در ادامه این وضعیت آب منطقه به سمت لب شوری پیش می رود که خطری به مراتب بالاتر از خطر فرسایش خاک است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان در مورد طرحهای آبخیزداری این منطقه اضافه کرد: سال 88 به نسبت سال 87 یک سوم کاهش رسوبات در حوزه های پائین دست داشتیم. این چیزی جز تاثیر آبخیزداری نبوده است. با این حال طبق مطالعات انجام شده بیش از 10 میلیارد تومان اعتبار برای توسعه شاخصهای این منطقه نیاز است که در یکسال گذشته تنها یک میلیارد و 260 میلیون تومان به توسعه جنوب استان کرمان در این بخش اختصاص یافت.
وی با اشاره به تاثیر طرحهای آبخیزداری در کاهش حجم رسوبات در سدها افزود: با کاهش رسوبات عمر مفید سدها افزایش می یابد. با این حال معتقدم سدها باعث تخریب جدی اکوسیستم می شوند و تاثیرات جبران ناپذیری بر محیط زیست منطقه می گذارند.
بهبودی با تاکید بر اینکه در طول سه سال در آبخیز داری رتبه اول کشور را به دست آوردیم گفت: سه سد در زیر حوزه بخشهای آبخیز داری منطقه جیرفت و کهنوج در جنوب استان کرمان وجود دارد که باید به سد " استقلال میناب" ، "سد جیرفت"، "سد نساء بم" اشاره کرد.
این مقام مسئول در جنوب کرمان اضافه کرد: هر جایی سازمان آبخیزداری پا گذاشته مشکلات خشکسالی را از بین برده و برای نمونه باید به منطقه محروم "مارز" اشاره کرد که 9 بند آبخیزداری توانسته این منطقه را از بدترین حالت ممکن تبدل به منطقه ای تبدیل کند که کشاورزی و وجود آب باعث ایجاد اشتغالزایی برای مردم شده و طبیعت نیز به گونه ای نجات یافته است. نمونه دیگر اینکه منطقه "ده جهان" به دلیل نبود آب خشک شد در حالی که بهترین محصول نارنگی را تولید می کرد اما با اجرای طرحهای آبخیزداری دوباره رونق گرفته و بهترین نارنگی را بعد از بندرعباس تولید و عرضه می کند.
وی با اشاره به اینکه آبخیزداری برای بسیاری از مسئولان ناشناخته است افزود: وقتی برای مسئولی از مقامات بالادست در مورد طرحهای آبخیزداری و تاثیرات آن توضیح می دادم از من پرسید اصلا آبخیزداری یعنی چه و به چه درد می خورد، بنابراین وظیفه همه ماست که این مقوله را درست معرفی کنیم.
بهبودی گفت: به دنبال راه اندازی اداره کل هواشناسی در منطقه هستیم و قول آن را نیز از رئیس جمهور گرفته ایم. همچنین موسسه تحقیقات منابع طبیعی در این منطقه نیاز اساسی ماست به این دلیل که منطقه ما جزء قطبهای اصلی کشاورزی در کشور محسوب می شود بنابراین وجود این مرکز تحقیقاتی ضروری است.
مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان خاطر نشان کرد: باید بتوانیم اطلاعات هواشناسی را در خود منطقه به دست بیاوریم. یا اینکه پایه تحقیقاتی درمورد گونه هایی چون «اورس»، «انار شیطان» و دیگر گیاهان را در منطقه قوی کنیم. همچنین دو سوم فلور گیاهان دارویی ایران در جیرفت قرار دارد. آیا این میزان گیاه ارزشمند به مرکزی تحقیقاتی برای مطالعه دقیق نیاز ندارد.
نظر شما