پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۹:۴۶

اختصاصی مهر/

کعبه زرتشت مرمت و پاکسازی می شود

کعبه زرتشت مرمت و پاکسازی می شود

کعبه زرتشت یا آنگونه که در متون دینی زرتشتیان قید شده محلی که در آن حضرت زرتشت شروع نوروز را محاسبه می کرد قرار است برای اولین بار در 30 سال اخیر از سوی بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد مرمت و پاکسازی شود.

به گزارش خبرنگار مهر هم اکنون مراحل فتوگرامتری این کار در حال انجام است که به احتمال فراوان ظرف یک هفته ی آینده به پایان برسد. با پایان مرحله فتوگرامتری اثر داربستهایی برای مرمت و بهسازی در اطراف کعبه زرتشت بر پا خواهد شد.

پیش از این کار پاکسازی بخشهای دیگری از مجموعه نقش رستم مانند آرامگاههای داریوش اول و داریوش دوم در سالهای 1382 و 1383 به همین شکل پاکسازی و درمان شده بود.

در مرحله پاکسازی و درمان آثار تاریخی سطح بنا از عارضه های ترک، گیاهان رشد یافته و جلبکها عاری خواهد شد. پیش از این و در 30 سال گذشته تنها اقدام جدی برای محافظت از کعبه زرتشت در سالها اول انقلاب انجام گرفت.

کعبه زرتشت بنایی است در محوطه باستانی نقش رستم که در فاصله 5/6 کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد و یادمانهایی از ایلامیان، هخامنشیان، ساسانیان و حتی قاجاریه را در خود جای داده‌ است. در مجموعه نقش رستم علاوه بر کعبه زرتشت آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشی (داریوش بزرگ و خشایارشاه)، نقش برجسته‌هایی از وقایع مهم دوران ساسانیان ( تاجگذاری اردشیر بابکان و پیروزی شاپور اول بر امپراتوران روم)  و نقش ‌برجسته ویران ‌شده‌ای از دوران ایلامیان قرار دارد. 

کعبه زرتشت در زمان هخامنشیان و به احتمال فراوان در عصر پادشاهی داریوش بزرگ ساخته شده ‌است. این بنا تنها یک مدخل بالاتر از سطح زمین و پلکانی برای دسترسی به تنها ورودی دارد که تا سال ۱۳۱۶ خورشیدی، ثلث پایینی آن در زمین دفن شده بود.
 
در این سال و با آغاز کاوشهای باستان‌شناسی دانشگاه شیکاگو مشخص شد که بنا در سه سمت خود (به جز ورودی) دارای سکو است. همچنین در درگاه ورودی جای چرخش پاشنه دری سنگین و ضخیم، نشان از در بسته بودن بنا می‌دهد. این ساختمان تماماً از سنگ آهکی سفید و سیاه ساخته شده‌است.
 
تا کنون کاربرد اصلی بنای مکعب مستطیل کعبه زرتشت برای کارشناسان مسجل نشده، به همین دلیل نیز نظریاتی شامل آرامگاه دائمی داریوش که مورد موافقت واقع نشد، آرامگاه موقت (فقط تا پوسیده شدن اجساد)، جایگاه آتش مقدس (آتشگاه)، جایگاه نگهداری اوستا و کتب دینی و جایگاه پرچم‌های شاهی بخشی از کاربردهای اعلام شده برای این بنا است.
کد خبر 1080265

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha